Forum eCoal.pl v3.5 Pomoc w ustaleniu przyczyny zbyt wysokiej temperatury powrotu Subskrybuj | ||||
|
||||
tomaszsewen
|
Witam gorąco Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny zbyt wysokiej temperatury powrotu piec RBR 12kw na platformie widoczny pod nazwą " chester". Od czterech lat jestem użytkownikiem wspomnianego pieca i już tamtej zimy zaobserwowałem że piec przeciąga temperaturę zadaną prawie 20 stopni a powrót jest o 10 stopni wyższy, w tej chwili 70,7 powrót 82,2 przy zadanej tem na piecu 50 stopni Dzisiaj sprawdzałem ustawienia zaworu 4d i jest zamontowany zgonie z instrukcją.Komora spalania jest wyłożona kamionką i myślę czy nie tłumi ona odbioru ciepła. Z góry dziękuję za pomoc |
|||
|
||||
konto usunięte
|
skalibruj czujniki , sprawdz czy są sprawne
|
|||
|
||||
tomaszsewen
|
skalibrowane dodatkowo na powrocie jest manualny termometr i wskazuje temperaturę taką sama jak odczytuje sterownik |
|||
|
||||
leON22
|
Zawór 4D "zamontowany zgodnie z instrukcją" może ale czy na pewno pewny Czy czujniki są poprawnie zamontowane i wpięte w dedykowane miejsca w sterowniku ? Na powrocie w którym miejscu Zrób foty i wrzuć tutaj dla jasności w temacie
|
|||
|
||||
tomaszsewen
|
Oki wieczorem dzięki za zaiteresowanie się tematem
dodane 2020-10-20 21:09zdjęcia dodane 2020-10-21 07:43nie wiem o co chodzi ale nie magę wstawić zdjęć masakra |
|||
|
||||
dziuniek
|
To wrzuć na Google Drive albo na imgbb czy coś podobnego a tutaj daj linki.
|
|||
|
||||
tomaszsewen
|
ok powalczę wieczorem muszę do roboty , kurde ale wali w górę ten powrót zadana na piecu 55 regulator pogodowy zbił do 49 a i tak piec buja do 72 a powrót 84 ja pierdziele
|
|||
|
||||
swp_minkowskie
|
Czesc. Z wykresow wynika, ze temperatura powrotu jest wyzsza od temperatury na wyjsciu z kotla...
Z tego wniosek, ze masz zle umieszczone czujniki. Czujnik temperatury kotla masz zamontowany tam, gdzie powinien byc czujnik temperatury powrotu a czujnik temperatury powrotu tam, gdzie powinien byc czujnik temperatury kotla. Zamien je miejscami, powinno byc dobrze. Powodzenia |
|||