Forum eCoal.pl v3.5 Pomoc w ustawieniu kotła Ogniwo 20kw. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
|
halo napisał » 2020-10-16 21:31 leon a na te warunki czyli + 5 na zewnątrz to po co 57C jak będzie minus 20C to ile 80C ,z tą temperaturą powrotu to jakiś cyrk w oep pisze w instrukcji zalecana 55C w oepM min. temp, powrotu 45C to już sami nie wiedzą co piszą Po to, żeby na powrocie mieć min. 50st Przy - 20st wystarczy 60-65st ,wszystko zależy od termoizolacji budynku, jak widzisz każdy dom to inna konstrukcja, każdy właściciel ma swoje preferencje, upodobania co do temp. Wew. Tylko kiedy tyle ostatnio było na zew. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
leon a po co mieć na powrocie 50C kupiłeś piec żeby chronić powrót czy by grzać dom (wiem w instrukcji piszę zalecana temp.powrotu 55C, piszę również by otworzyć kocioł na okres letni jak nie grzejesz CWU znajomy tak miał z 3 lata temu byłem w kotłowni u niego lało się z kotła jak z wodospadu i w poprzednim sezonie wyżarło dziurę pod szufladą na popiół) a przez pilnowanie tego powrotu piec żre opał jadę od 27.09 na jednym zasobniku i mam w D. zadaną kotła temp. powrotu i inne utopie
|
|||
|
||||
janklos12
|
Mój ekoplus10kw 8 sezon pracuje na zadanej 42 st. i ma się dobrze.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
A teraz do wszystkich którzy myślą ża wyłaczenie pompy CO daje jakieś oszczędności bo widzę ze dużo tak ma lub zamykania siłownika to to samo co regulator pokojowy i wyłączenia pompy , oszczędności żadne kocioł pali razy dwa a w domu zimno, chatę trza grzać cała dobę lepiej niszczą temp. ale cały czas niż włącz wyłącz pompę CO
|
|||
|
||||
toriman
|
@halo
|
|||
|
||||
lukaszg1993
|
Przy aktualnych ustawieniech jakie mam powstają duże spieki, regulowałem już mocami nadmuchów oraz ilościami podawań. Proszę o sugestie ewentualnych zmian.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
lukaszg1993 co ty grzejesz że teraz puszczasz na dom 40C ,siłownik nie może tak pracować jak u ciebie zamyka otwiera i tak w kółko tej instalalcji nie opanujesz ,spalanie to jakiś dramat tylko co słaby piec ( a jak dla mnie M to od razu na złom) zle wykonana instalacja i złe ustawienia siłownika na zaworze 4 D a moze wszystko bo jak kolega instalował tobie kocioł M to chyba słaby instalator , szkoda mi ludzi którym pseudo instalatorzy robią cyrk w kotłowni ,spróbuj na razie do puki nie opanujesz siłownika ustawić zawór na 32 C na stałe by szło w grzejniki czy podłogę a po tem ustawić siłownik według krzywej grzewczej powiedzmy przy +10 32C na instalację -10 40C a nie zamyka i otwiera
|
|||
|
||||
lukaszg1993
|
halo na zaworze 4d mam ustawione 37C ogrzewam tym grzejniki łazienkowe 3szt oraz na poddaszu 2szt. a siłownik zamyka zawór 4d gdy mam kocioł ustawiony na tryb Lato. Jeśli jest na trybie Zima utrzymuje się w jednakowej pozycji. Jeśli o spalanie też mi się wydaje że dużo pali ale z drugiej strony mam duży metraż. parter ok. 130m2 podłogówki + 1 grzejnik lazienkowy, 1 Piętro . też 130m2 + 2 grzejniki łazienkowe. Poddasze użytkowe 60m2 (niskie) 2 grzejniki. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||