Black Friday 2020: promocja na wybrane elementy do 50%!
Forum  eCoal.pl v3.5  Programator obwodow Subskrybuj
2020-10-12 22:19
  DamianOwczarek Posts: 139 Ostrzeżenie: 0
Witam. Od dziś dołożyłem drugi obwód co do mojej instalacji który ogrzewa pomieszczenia firmowe. Można jakoś zaprogramować aby w godzinach nocnych obwód sam się wyłączał? Udało mi się znaleźć programator auto lato ale wtedy oba obwody się zamykają.
Hilfe

dodane 2020-10-12 22:19Każdy obwód na oddzielnej pompie....
2020-10-13 12:53
  Pajus76 Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
Aktualizacja do najnowszego oprogramowania sterownika i pokaże Ci się w obwodzie CO2 programator godzinowy. Ale żeby to jeszcze zagrało to musisz albo zainstalować czujnik temperatury po kablu dostarczony razem z kotłem lub zakupić zestaw bezprzewodowy. 
2020-10-13 13:00
  leON22 Posts: 4176 Ostrzeżenie: 2
Już mu to proponowałem , odpada bo nie chce mu się ciągnąć kabla  Z bezprzewodowym OK , pod warunkiem , że będzie sygnał w/g specyfikacji zasięg do 500m w otwartej przestrzeni , nie wiadomo jak RM1+BT5B zagada na odcinku 20m ze ścianami pewny Damian wpadł na pomysł podłączenia pompy CO2 pod wyjście w sterowniku dedykowane dla pompy cyrkulacyjnej , tam też jest programator . Czekamy na opinię z testów
2020-10-13 19:11
  DamianOwczarek Posts: 139 Ostrzeżenie: 0
Poli się w dziadu i ciepło jest
2020-10-15 23:23
  leON22 Posts: 4176 Ostrzeżenie: 2
Odpowiedź godna prawdziwego palacza  Widzę, że nie jesteś zbyt wylewny  Nie chcesz się podzielić swoimi spostrzeżeniami, co i jak odpalić w kombajnie eCoal zamiast inwestować w jakiś niepotrzebny gadget typu programator Ja wiem ale może się przydać innym, jak to uruchomić? Pozdrawiam  
2020-10-16 13:26
  Irek7703 Posts: 23 Ostrzeżenie: 0
poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale...
czujnik temperatury wewnętrznej jest potrzebny tylko po to, by sterownik udostępnił funkcję programatora pracy pompy CO?
Jeśli tak, to czujnik może sobie wisieć na kablu nawet w kotłowni, najważniejsze, ze można sterować do woli godzinami pracy pomy.
Jedyna niedogodność, to błędnie odczytywana temperatura w pomieszczeniu, ale czy na tym zależy Damianowi?
Irek
2020-10-16 15:38
  leON22 Posts: 4176 Ostrzeżenie: 2
Służy również do obniżenia temp.zadanej za zaworem w przypadku przegrzania pomieszczenia w którym się znajduje  
2020-10-21 09:54
  Hajtaler Posts: 105 Ostrzeżenie: 0
Tak ale nie ma znaczenia jaką temp odczyta sterownik. Irek ma rację - można umieścić czujnik przy samym kotle a w programatorze ustawić  dla temp komfortowej np. 25st(taką która w miejscu czujnika nigdy nie będzie osiągnięta) i w programatorze w godzinach dziennych zaznaczamy temp komfortową a w nocnych ochronę przed zamarzaniem. Chyba że w miejscu montażu czujnika w nocy temp spada poniżej 7st(bo na taką ustawiona jest ochrona przed zamarzaniem) to na godziny nocne należy ustawić temp niską i dla niej zadać 5st(to jest możliwa najniższa jaką można ustawić. Nie podejrzewam żeby ktoś w kotłowni miał temp poniżej 10 st ale ...)
W obwodzie oczywiście trzeba ustawić pompa CO+reg pokojowy
2020-10-21 11:08
  leON22 Posts: 4176 Ostrzeżenie: 2
Nie no Panowie gratuluję pomysłu lokalizacji i wykorzystania czujnika temp.wew. Zastanawiam się po co Wam taki zaawansowany sterownik i kocioł 
2020-10-21 11:30
  Hajtaler Posts: 105 Ostrzeżenie: 0
Człowiek chce zaprogramować pompę na  włącz/wyłącz w określonych porach dnia ale nie chce ciągnąć kabla do pomieszczenia w którym być powinno(ale nie musi być do osiągnięcia tego celu) . Nie jest do tego potrzebna realna temperatura ogrzewanych pomieszczeń. W czym widzisz problem? Dla mnie nie ma znaczenia w jaki sposób "zmuszę" sterownik" do zrobienia tego czego sobie życzę 
2020-10-21 12:29
  leON22 Posts: 4176 Ostrzeżenie: 2
Kabla już nie trzeba ciągnąć, są zestawy bezprzewodowe, które działają również na zasadzie off/on z pompą CO ( opcja wyłącz pompę po dogrzaniu pomieszczenia ). Nie mam problemu z tym co sobie życzysz, bo to jest Twój problem jak ma się u Ciebie palić i jak masz mieć ciepło w domu, pozdrawiam  
2020-10-21 12:58
  Hajtaler Posts: 105 Ostrzeżenie: 0
Pytanie tylko ile to kosztuje(czy jest warte dla osiągnięcia celu - wł/wył pompy nie zależne od temperatury tylko dla przedziału czasowego).  Swoją drogą dziwne że dla pompy CO nie ma samego programatora czasowego tak jak dla CWU czy cyrkulacji
leON22 napisał » 2020-10-21 12:29
. Nie mam problemu z tym co sobie życzysz, bo to jest Twój problem jak ma się u Ciebie palić i jak masz mieć ciepło w domu, pozdrawiam  

Z poprzedniego Twojego postu można wywnioskować co innego.
Również pozdrawiam
Users on-line: conandram, PawMicha