Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Ogniwo eko plus m14kw. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
laki88
![]() |
Piotrze rozpaliłem go dzisiaj i wrzuciłem automat jak Leon22 stwierdził nawet nie miałem wszystkich czujników. Powoli uzupełniam i ogarniam z pomocą. Jeden pomoże drugi pożartuje a trzeci będzie się śmiał że jestem ogórkiem. Jestem wiem o tym. Jak większość która tutaj zaczynała. A alkohol szkodzi zdrowiu 😀
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Piotr, to tylko statystyki inaczej pracuje kociołek ( podajnik) na nowo rozpalonym kotle i zimnym nie wygrzanym domu, a inaczej na dogrzanym budynku i ogarniętym przez właściciela sterowniku
![]() laki88 w zaawansowanych ustaw algorytm wygaszania kotła na Tylko w grzaniu, a w podtrzymaniu w grupowym dodaj 1 podanie więcej, tyle ode mnie na dzisiaj. Najważniejsze że gorączka spadła, a wlałem w siebie ponad 0.5" Uśmiechu sołtysa" marcinbb pozdrawiam ![]() |
|||
|
||||
laki88
![]() |
Zdrzemnij się odpocznij żebyś miał siłę i czysty umysł żeby się że mną pomęczyć jeszcze trochę 😂 narazie wielkie dzięki
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
laki88 mam nadzieję że uda ci się ustawić tak piec że będziesz zadowolony i oczywiścię powodzenia życzę ,z nikogo się nie śmiałem bo to wcale nie jest śmieszne jak instalator spartoli robotę bierze kasę i nara ,ale dalej twierdzę że M jest kotłem który bardziej grzeje komin niż dom
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Komin też potrzebuje odpowiedniej temperatury, oczywiście bez przesady
![]() |
|||
|
||||
laki88
![]() |
Akurat nie piłem piotrze do ciebie z tym śmianiem. Dobra już nie straszcie więcej ustawi się go i będzie grzał 😂
dodane 2020-10-11 11:11Witam. Mam kolejne pytanko. Jak jest z temp za zaworem 4d. Ustawiłem na 50 stopni ale nie było szans żeby taka została osiągnięta. Max dochodziła do 40 stopni. Temp kotła cały czas ustawiona 60 |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Pytanie czy czujnik temp. za zaworem i powrotu są poprawnie zamontowane, nie wspomnę o samym zaworze
![]() |
|||
|
||||
laki88
![]() |
Zawór jest po starej instalacji czyli jak miałem węglowy to na nim jechałem tylko ręcznie i temp szła na obieg dużo wyższa. Czujnik za zaworem jest zamontowany za pompka. A powrotu praktycznie przy samym piecu. Nie są w instalacji w środku tylko przymontowane do rury pod izolacja
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
No to powiedzmy że jest ok, co do ochrony powrotu to zamontuj pompe mieszającą na powrocie za zaworem 4D i po problemie. Zawór 4D niech pilnuje temp. na instalację
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Laki, na pocieszenie Ci powiem, ze swego czasu mi też instalację i piec ogarniał "znajomy" polecony przez żonę i rzekomo dobry fachowiec.
Po takich rekomendacjach w ogóle nie interesowałem się tym tematem, wybrałem tylko piec i rodzaj zespołu pompowo rozdzielaczowego. Fachowiec dużo gadał i sprawiał wrażenie obeznanego w temacie, w efekcie czego mam jakieś dupiate sterowniki Auraton połączone kablem z siłownikami na rozdzielaczu, ale zupełnie nie gadające z automatyka pieca. Jak się później okazało, w tej samej cenie mogłem mieć zestaw bezprzewodowy dedykowany do tego pieca. Rozdzielacz z pompa to z kolei mój nienajlepszy pomysł, z którego "fachowiec" mnie nie zawrócił i tak mam zawór 4D, do którego nie mogę zainstalować siłownika w związku z czym tez nie mogę wykorzystać możliwości sterowania nim z pozycji sterownika pieca. Cóż, głupi byłem ufając fachowcowi |
|||
|
||||
laki88
![]() |
Tak to właśnie jest z fachowcami. Nie dość że czekasz na nich w nieskończoność to niekiedy zrobią jak zrobią. Człowiek się uczy na błędach. Ja jeszcze będę dokładał pompke na powrocie i myślę że w miarę się wszystko rozkręci.
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||