Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Bufor. Czy są zalety? Subskrybuj | ||||
|
||||
DawidGronclo
![]() |
Witajcie.
Schemat obecny mojej instalacji widać na moim kotle, więc nie będę opisywać. Czy po dołożeniu bufora 1m3 z zaworem 3d jestem w stanie osiągnąć jakieś oszczędności na opale? Zależy mi też na tym, żeby kocioł pracował w bardziej efektywnych dla niego warunkach, bo niestety jest przewymiarowany.
|
|||
|
||||
skresz
![]() |
Jak dla mnie bufor ma sens w instalacjach w których dodatkowym źródłem ciepła jest kominek czy śmieciuch (ewentualnie pompa ciepła ale to w skrajnych przypadkach) w reszcie rozwiązań jest to raczej bajer który podraża naszą instalację i niejednokrotnie obniża jej sprawność.
To jest tylko moje zdanie |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Na przykładzie mojej instalacji i pieca mógłbym założyć, że bufor pozytywnie wpłynąłby na sprawność, jaką osiąga piec. W poprzednim sezonie średnia moc, z jaką pracował piec wynosiła ok 2,5 KW, czyli poniżej 20 % jego mocy nominalnej.
Dzieki buforowi można by było wykorzystać pełną moc kotła uzyskując wyższą sprawność. Trudno tylko oszacować, jak długo taka inwestycja by się amortyzowała. Bufor o pojemności 1 m3 z dobrą izolacją to koszt jakieś 3-4 tys. złotych minimum. Irek |
|||
|
||||
ooshy
![]() |
Załóżmy, że dajesz sporą histerezę przy grzaniu na bufor... jak bufor ciepły, to odstawia Ci się w podtrzymanie, jak ma pracować, to idzie z dobrą mocą. Pytanie, czy jeśli podczas samego grzania bujniesz piec i wejdziesz na dobrą sprawność chwilową, to co potem? Kocioł się odstawia i jedziesz na podtrzymaniu... To chyba pogorszy sytuację. Skoro jedziesz poniżej 20% mocy minimalnej, to po pierwsze kto Ci polecił taki duży piec? <- niestety ten temat też i mnie dotyczy i pewnie sporej grupy tu obecnych. Po drugie jaki masz komin? Ja po 7 latach wkład z nierdzewki kominowej miałem skorodowany na maxa. Pewnie przez kondensację, która wynika właśnie z nie właściwego wygrzania komina i wytrącaniu się kondensatu...
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
1) piec kupowałem trochę w ciemno nie mając bladego pojęcia jakiej mocy będę potrzebował na ogrzanie chałupy (adaptowałem domek letniskowy na dom mieszkalny)
2) dwa sezony grzałem niedocieplona chałupę gdzie dodatkowo bywały szczeliny w ścianach 3) kupiłem najsłabszy piec z gamy Ogniwo - 14, niby można było szukać jeszcze słabszego pieca, ale to był już początek ustawy antysmogowej i niewielki wybór w piecach piątej generacji. Dzisiaj nawet Leroy Merlin ma w ofercie piec na ekogroszek o mocy 5 kw 4) komin systemowy, w tym roku jeszcze nie sprawdzałem, rok temu bez zarzutów. 5) przy kombinacji piec + bufor trzeba by szukac takich ustawień, by grzac bufor maksymalna mocą np. raz na dobę, a potem tylko podtrzymanie. Ponoć najlepsi są w stanie spalic ok 2 kg węgla na dobe w trybie podtrzymania więc straty niewielkie. Problem jest jeszcze jeden. By wykorzystać dobrze zalety bufora, trzeba by go grzac do temperatury 90-95 stopni. Ogniwo pozwala na 80 stopni max. |
|||