Forum  eCoal.pl v3.5  Ustawianie temperatury w pomieszczeniach Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2020-10-01 12:54
  skresz Posts: 681 Ostrzeżenie: 0
Witam mam pytanie odnoście Temperatury zadanej na obwodzie CO1 i CO2 

Obecnie ustawiamy trzy parametry 
Temperatura wewn. niska
Temperatura wewn. normalna
Temperatura wewn. komfortowa 


i własnie tu jest moje pytanie co się dzieje jak mamy ustawione 21 st jako normalna temperaturę i zostanie ona przekroczona ???

zauważyłem że u mnie po przekroczeniu zdefiniowanej temperatury (u mnie normalna) pompa przechodzi na prace cykliczną 

ale co jeśli ustawione mamy domyślnie temperaturę niska 21 st a w pomieszczeniu przekroczone jest 24st czyli powiedzmy przekroczona jest temperatura komfortowa czy w takim przypadku pompa nie powinna sie całkowicie zatrzymać.
2020-10-01 20:28
  Pajus76 Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
Teoretycznie w obwodzie CO1/CO2 ustawiając czas pracy pompy na 0 pompa powinna się wyłączyć po osiągnięciu temperatury zadanej. 
2020-10-02 10:45
  skresz Posts: 681 Ostrzeżenie: 0
tak był też w starszych sterownikach ale tam była 1 temperatura. tu mamy 3 wiec teoretycznie 

miedzy niska a normalna pompa powinna działać ciągle 

miedzy normalna a komfortowa cyklicznie tak jak jest zdefiniowane przez użytkownika 

powyżej komfortowej powinna przestać działać 

Tak to widzę i tak chciałem tego używać 
2020-10-02 10:54
  leON22 Posts: 5135 Ostrzeżenie: 1
Niestety tak to nie działa  
2020-10-02 10:57
  Pajus76 Posts: 30 Ostrzeżenie: 0
To są temperatury do ustawiania w programtorze jakbyś chciał obniżyć temperature w nocy lub jak jesteś w pracy.
2020-10-02 12:36
  skresz Posts: 681 Ostrzeżenie: 0
pajus76 ale jak obniżysz skoro nie ma reakcji na zmianę jest 1 albo 2

1- praca ciągła 
2-praca cykliczna wedle ustawień   

po co wprowadzali 3 ustawienia skoro działa to jak wcześniej noc - dzień 
2020-10-02 13:06
  leon Posts: 320 Ostrzeżenie: 0


dodane 2020-10-02 12:47
                         skresz          
     Posty: 658 Ostrzeżenie: 0          Ignoruj:          

pajus76 ale jak obniżysz skoro nie ma reakcji na zmianę jest 1 albo 2

1- praca ciągła 
2-praca cykliczna wedle ustawień   


po co wprowadzali 3 ustawienia skoro działa to jak wcześniej noc - dzień 

Ale do tego musisz mieć czujnik lub choć by jedną głowicę od ES lub
Karoka.Wtedy sterownik będzie brał dane z tych urządzeń i do nich się
stosował,kiedy włączyć zawór 3D a kiedy wyłączyć.
dodane 2020-10-02 13:01Ustawiasz sobie temperature jaką chcesz mieć pomiędzy niską a komfortową i na ustawieniach Zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia TAK. Ale! Pamiętaj o tym,reszta pomieszczeń może być do grzana lub nie,sterownik będzie brał dane z jednego pomieszczenia

dodane 2020-10-02 13:06Polecam głowice TH2 M30 mimo że cena powala z ..... Ale jakość i funkcjonalność działania zachęca
2020-10-02 13:09
  skresz Posts: 681 Ostrzeżenie: 0
własnie to doczytałem wiec tak naprawdę jest taka możliwość tylko że trzeba dodatkowo zapłacić wiec tym bardziej jest to niezrozumiałe. 

Obecnie mam dwa czujniki temperatury które dostałem razem z kotłem i nimi chce regulować to się nie da  ale jak zakupie jeszcze dwa czujniki radiowe które powieszę sobie obok dwóch poprzednich to już będę mógł uzyskać taki stan. Ktoś się musiał tutaj nieźle nagłowić by wymyślić takie kuriozum. 
2020-10-02 13:17
  leon Posts: 320 Ostrzeżenie: 0
Oj powoli! To co masz na wyposażeniu pieca,jest wszystko kablowe! Dobrze jest sobie DO KUPIĆ zestaw radiowy i czujnik bez przewodowy (na baterie) w ES.3 dni i jest u Ciebie ale PAMIĘTAJ, cokolwiek dokładasz do sterownika,ZAWSZE na wyłączonym z prądu ek Czujnik zawnętrzny możesz dać ten co masz ale daj kabel do led (niski opór prądu)
2020-10-02 13:26
  skresz Posts: 681 Ostrzeżenie: 0
Jest kablowe tylko mnie w niczym nie przeszkadza mam to od 8 lat i funkcjonuje całkiem dobrze. W moim przypadku nie widzę potrzeby stosowania radiówek i użerania się z bateriami itp.  szkoda że tak niby podstawowa funkcja nie jest dostępna no ale może ktoś to doda w kolejnej wersji. 
2020-10-02 13:38
  leon Posts: 320 Ostrzeżenie: 0
No ale powoli z kąt ma wiedzieć sterownik jaką masz tem w domu??? Jeśli masz kable to podłącz te czujniki,tylko ups gdzie dasz taką cebulę z kablem w pokoju??
2020-10-02 13:45
  skresz Posts: 681 Ostrzeżenie: 0
leon puk puk     mam czujniki podłączone 

jaką cebule, jeśli chodzi ci o obudowę to po co ci ona (obudowy mam zdementowana i czujników prawie nie widać)
2020-10-02 13:52
  leon Posts: 320 Ostrzeżenie: 0
Zwracam godność najlepiej się dobrze kamuflować

dodane 2020-10-02 13:52Ustawiałeś w sterowniku czujniki?? Zewnętrzny na płycie a wewnętrzny w tym pokoju którym jest
2020-10-02 13:55
  skresz Posts: 681 Ostrzeżenie: 0
nie mogę bo nie mam radiowych, dwa mam na płycie 
2020-10-02 23:18
  leON22 Posts: 5135 Ostrzeżenie: 1
leon napisał » 2020-10-02 13:38
No ale powoli z kąt ma wiedzieć sterownik... 

leon - z kątowni  Proszę Cię, weź się stary już nie pogrążaj 
2020-10-03 03:48
  leon Posts: 320 Ostrzeżenie: 0
Odezwał się mądry,ten co wszystko wie Możesz mnie oświecić o co Ci chodzi???
2020-10-03 07:23
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
Jeśli masz ustawione 21 normalna , a dobija Ci do 24 komfortowa , tzn że masz zle ustawiona cykliczną pracę pompy za długa praca , za krótka przerwa 
Sterownik nie jest inteligętny , ma tylko jakieś parametry zmienne i kilka czujników  na podstawie których ma urzymać temperature w pomieszczeniu , teraz i od tego jak te czujniki umiescisz , i jak podajesz zmienne parametry pracy , pomp , zaworów , temp kotła , cwu , taka będziesz maił temperature w pokoju .
Do tego dochodzą jeszcze czynniki takie jak , nasłonecznienie , inne zródła ciepła w poemieszczeniu itp itd , bezwładność kotła , grzejnika , podłogi , itp itd , więc praktycznie nie jest mozliwe trzymanie stalej temperatury na okreslonym poziomie np 21* , zawsze będą odchyłki o 1 do 2 stopni 
2020-10-04 12:01
  skresz Posts: 681 Ostrzeżenie: 0
dlatego wskazane jest by można było ustawiać prace ciągłą, cykliczną bądź całkowicie wyłączoną pomp w zależność od temperatury to rozwiązywało b problem w okresach przejściowych. 

Opcja jest ponoć dostępna wraz z czujnikiem radiowym wiec jest to możliwe i nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy 
2020-10-04 12:09
  Ameno25 Posts: 2756 Ostrzeżenie: 0
 przecież jest taka opcja jak : 
- ciągła praca pompy 
- cykliczna praca pompy 
- pompa wyłączona 
 po osiągnięciu temperatury zadanej 

Nie wiem jak Ty to rozumujesz , ale podejrzewam że pragniesz  aby pompa pracowała   po przekroczniu temp normalnej , najpierw cyklicznie , a jak przekroczy komfortową to jak ma sie wyłaczyć ? a jak przekroczy komfortową o 10* to ma chłodzić ?
2020-10-04 13:54
  skresz Posts: 681 Ostrzeżenie: 0
Ameno25 napisał » 2020-10-04 12:09
 przecież jest taka opcja jak : 
- ciągła praca pompy 
- cykliczna praca pompy 
- pompa wyłączona 
 po osiągnięciu temperatury zadanej 

Nie wiem jak Ty to rozumujesz , ale podejrzewam że pragniesz  aby pompa pracowała   po przekroczniu temp normalnej , najpierw cyklicznie , a jak przekroczy komfortową to jak ma sie wyłaczyć ? a jak przekroczy komfortową o 10* to ma chłodzić ?
 


mnie taka funkcja byłą y potrzebna bo nie mam jednego źródła ciepła i tyle jak tobie nie to nie wiem po co trolujesz
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: 74dawid74, aikon36, Bakoland, bozena, dark48, irow, Kiler5, kpietak, krzysiek8621, paris, rencek1111, Robert_Gizewo, Sarge