Forum  eCoal.pl v3.5  Histogram w aplikacji android Subskrybuj
2020-09-27 13:41
  w0jci0l Posts: 40 Ostrzeżenie: 0
Nie wyświetla mi sie grafika histogramu w aplikacji mobilnej eCoal na androidzie (retortowe grupowe). Czy jest to bład aplikacji? Też tak macie?
2020-09-27 16:46
  janjan Posts: 124 Ostrzeżenie: 0
też tak mam ,nie wyświetlają się w mojej aplikacji mobilnej  od początku tego roku.A tak na marginesie  zapytam, porównując Twój wykres histogramu z moim ,są różnice ,czy mój jest w miarę prawidłowy?
2020-09-28 22:33
  w0jci0l Posts: 40 Ostrzeżenie: 0

Zacytuję co kiedyś napisał mi leON22
leON22 napisał » 2018-11-04 20:39
Wszystko Ok ale histogram to nie wyrocznia , patrz lepiej na to co na palniku i w popielniku
PS. Na chłopski rozum jakby wysoki niebieski słupek na wykresie mocy min był po jego lewej stronie ( zbyt intensywne spalanie - przyczyna : za dużo wiatru albo opału  ) , a po prawej odwrotnie . To samo dotyczy wykresu mocy max
2020-09-29 11:20
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Mogę jeszcze dodać że w aplikacji mobilnej te słupki są przesunięte i pokazują inaczej niż wykres histo. na platformie ES, tak było wcześniej nie wiem jak teraz, bo przeszedłem z grupowego na spalanie ręczne  
2020-09-29 11:29
  przemekoep10kw Posts: 212 Ostrzeżenie: 0
Na ręcznym lepiej? Grupowe już bee
2020-09-29 11:37
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Nie bee... ale osiągnąłem już taki stopień wtajemniczenia w spalaniu w moim Burku, że na ręcznym" idzie jak po Brygidzie "  
2020-09-29 11:45
  przemekoep10kw Posts: 212 Ostrzeżenie: 0
Jak po bruzdzie u nas się mówi pali ci się ciagle płomień? 
2020-09-29 11:56
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
No nie, co jakiś czas kocioł się odstawia jak osiągnie temp. zadaną. Podobnie jak w grupowym tylko tu nie musi czekać aż dokończy podawanie w grupie. Możesz zerknąć na mój wykres  
2020-09-29 12:01
  przemekoep10kw Posts: 212 Ostrzeżenie: 0
Ok
2020-10-01 16:31
  janjan Posts: 124 Ostrzeżenie: 0
Koledzy dlaczego w histogramie mój pinokio(niebieski)  ciągle przyklejony jest  do prawej strony pomimo, że  podnoszę obroty dmuchawy ,więcej nie podniosę bo już mam prawie na palniku płomień" kowalski"
2020-10-03 00:25
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Przecież jest OK
2020-10-03 06:01
  janjan Posts: 124 Ostrzeżenie: 0
leON22 ,ustawiałem ,kręciłem- jak to się mówi , podnosiłem  obroty  dmuchawy aż wskoczył na środek, troszeczkę nie podoba mi się to co jest na palniku ,widoczne ma tak być, są spieki ale chyba nie groźne. Zastanawiam się co jest przyczyną, że w ubiegłym sezonie dmuchałem 41/42 był na środku ,a teraz potrzeba aż 46? kanał wentylatora czyściłem w lutym br.? A jeszcze na marginesie spytam , podglądając ustawienia innych użytkowników ,skąd biorą się tak wielkie różnice 10-20 % obrotów   ustawienia dmuchawy?
2020-10-03 18:11
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Już kiedyś pisałem, że te "histo-słupki" to nie wyrocznia , tylko narzędzie pomocnicze  Jak wiesz, spalanie to złożony proces, na który wpływ mają : jakość paliwa , ilość tlenu w kotłowni , odprowadzanie spalin itd... ) Przyczyn innego spalania może być kilka , np. brudny czujnik temp.spalin inaczej odczytuje dane i doopa zbita  Nie ma co za dużo "kręcić" najważniejsze to , to co widać na palniku i popielniku i tym się kieruj , pozdrawiam Co do dmuchawy , to jak napisałem wyżej każdy ma inną instalację , inny komin , opał , a nawet samą dmuchawę
PS. Ja już nie patrzę na histo... przeszedłem na spalanie w trybie ręcznym i jestem mega zadowolony 
Users on-line: peter14ekoplus