Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl  Brak wskazań temp. zewnetrznej Subskrybuj
2020-09-16 09:44
  Giemula Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Witam,

Ostatnio zauważyłem brak wskazań na wyświetlaczu dot. temperatury zewnętrznej, postanowiłem wymienić czujnik na identyczny-nowy, niestety dalej nic. Czy trzeba coś zmieniać w ustawieniach? Czy należy jeszcze coś sprawdzic ?dodam ze przewód biegnacy od czujnika do sterownika wygląda ok.
Z gory dziekuje za pomoc.
2020-09-16 13:24
  juzo Posts: 102 Ostrzeżenie: 0
Podłącz czujnik do sterownika jakimś krótkim kabelkiem i będziesz wiedział czy to kwestia kabla. Wizualnie może wyglądać jak nowy a technicznie robić zwarcie bądź mieć przerwę. 
2020-09-17 20:39
  Olek85 Posts: 1028 Ostrzeżenie: 0
Polaryzacja tez może mieć znaczenie. Jak stary szlak trafił, anowy źle podłączyłeś odwrotnie to tez nie będzie działać. Zauważylem taką sytuację w termostatach ogrzewania podłogowego Devi - tam polaryzacja ma znaczenie.
2020-09-17 21:19
  leON22 Posts: 6099 Ostrzeżenie: 3
Polaryzacja podłączenia czujników temp. zew. i wew. nie ma tu znaczenia
2020-09-19 08:24
  Giemula Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Dzięki za podpowiedzi. Niestety dalej nic  zmieniłem przewód na nowy, zamienilem przawody miejscem i dalej brak wskazań...co jeszcze Wam sie nasuwa. Mam zamaiar sprobowac podpiąć czujnik wewnętrzny w miejsce zewnętrznego zobaczyć czy się pojawia jakieś wskazania , skoro ten wewnątrz dziala bez problemu to może coś w sterowniku  szwankuje?
2020-09-19 12:06
  pawel3 Posts: 496 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS

-Czy podłączanie nowych czujników robiłeś na wyłączonym sterowniku? Detekcja wykrywanie czujników jest po załączeniu sterownika.
-Jeżeli nie jesteśmy pewni czujników to włączamy z prądy, odkręcamy czujnik cwu z płyty i wkręcamy w miejsce czujnika t zew. 
- jeżeli na działającym czujniku masz brak wskazań to być może uszkodzona jest płyta
2020-09-19 14:15
  leon Posts: 612 Ostrzeżenie: 0
Giemula możesz udostępnić sterownik??
2020-09-19 14:24
  pawel3 Posts: 496 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Przecież jest udostępniony sterownik V2.4
2020-09-19 16:34
  leON22 Posts: 6099 Ostrzeżenie: 3
Giemula napisał » 2020-09-19 08:24
Dzięki za podpowiedzi. Niestety dalej nic  zmieniłem przewód na nowy, zamienilem przawody miejscem i dalej brak wskazań...co jeszcze Wam sie nasuwa...

Jak masz miernik to możesz sprawdzić , czy czujnik ma odpowiednią rezystancję , tu masz tabelę zależności oporu od temperatury

PS. Zrób jak radzi @pawel3
2020-09-23 09:55
  Giemula Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Sukces, udało się, faktycznie wystarczyło podłączyć czujnik na wyłączonym sterowniku i ponownie włączyć. Potwierdzam że polaryzacja podłączenia nie ma znaczenia.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
2020-09-23 17:43
  leon Posts: 612 Ostrzeżenie: 0
Giemula pamiętaj jedno Cokolwiek robisz przy sterowniku,ZAWSZE na wyłączonym z prądu!
2022-10-25 09:05
  Knopers10 Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam. Ja mam następujący problem. Podczas docieplenia budynku odlaczylem czujnik zewnętrzny. Po ponownym zamontowaniu nie wskazuje temperatury. Podłączany na wyłączonym sterowniku. Zauważyłem że gdy wejdę na kalibrację czujników jest pokazana temperatura zewnętrzna. Próbowałem usuwać kafelek z temperaturą dodawać nowy lecz bez zmian. Sterownik bruli. 
2022-10-25 10:02
  leON22 Posts: 6099 Ostrzeżenie: 3
Czy w ustawieniach Kocioł-Tryb pracy masz wybrany, zaznaczony odpowiedni typ czujnika temp.zew 
2022-10-25 10:47
  Knopers10 Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Dziękuję za pomoc. Tutaj był problem. Już wszystko pokazuje. Pozdrawiam
Users on-line: adam777, Iwomir, Kravkin, milosrohovsky, toopcool, wiesiekk1