W dniu 26 sierpnia (środa) będzie wykonywana aktualizacja serwera. Strona eSterownik.pl będzie w tym czasie niedostępna.
Czas zarezerwowany na aktualizację to 48h.
Forum  eCoal.pl v3.5  Ustawienia obiegu CO2 (podłogówka) Subskrybuj
2020-09-08 22:05
  Pajus76 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Witam kolegów
Pod obiegiem CO2 znajduje się u mnie pompa zasilająca podłogówkę. Jest ona poprzedzona zaworem mieszającym i woda o zadanej temperaturze trafia do rozdzielacza. Na rozdzielaczu mam założone siłowniki sterowane listwą grzewczą HB2, w pomieszczeniach zaś czujniki temperatury. 
Czy jest możliwość ustawienia pompy CO2 tak aby się wyłączyła po otrzymaniu zadanej temperatury w pokojach? Na chwilę obecną pompa wyłącza się po uzyskaniu zadanej temperatury za zaworem mieszającym.
2020-09-08 23:09
  leON22 Posts: 3835 Ostrzeżenie: 1
Ustawienia - Obwody CO1 /CO2 - Obwód CO2 - Typ obwodu - Pompa podłogowa + reg. pokojowy

2020-09-09 06:40
  Ameno25 Posts: 2628 Ostrzeżenie: 0

Podłączasz pompę pod zaciski na listwie HB2 ,  pompa zatrzyma się automatycznie  wraz z zamknięciem ostatniego siłownika , pompa powinna być ustawiona na zmienne ciśnienie  .
2020-09-09 08:09
  Pajus76 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2020-09-08 23:09
Ustawienia - Obwody CO1 /CO2 - Obwód CO2 - Typ obwodu - Pompa podłogowa + reg. pokojowy

Dziękuję za szybką odpowiedź.

W moim przypadku jest tylko opcja pompa CO + regulator podłogowy ale jak zwał tak zwał. Ustawiałem tą opcję i to nie przynosiło zamierzonego rezultatu. Programator jest sprecyzowany tylko dla jednego obwodu grzewczego podłogówki (trzeba wybrać jeden z pokoi) lub dla temperatury zewnętrznej. 
Chyba pozostaje tylko opcja, o której pisze kolega Ameno25 o zasileniu pompy z listwy HB2, choć chciałem tego uniknąć, ponieważ listwę mam w innym pomieszczeniu niż pompę. 
Ameno25 ty masz swoją pompę podpiętą pod listwę czy bezpośrednio pod sterownik? Widzę, że jako czujnik temperatury masz ustawiony salon i moje pytanie czy po osiągnięciu temperatury w salonie pompa pracuje nadal dogrzewając inne pomieszczenia?
2020-09-09 09:16
  gmaj22 Posts: 2051 Ostrzeżenie: 1
Mozesz przepiąć podłogówkę pod "obwód CO-1" - tam masz więcej opcji, włącznie z obniżeniem temperatury za mieszaczem. Z tym że przy siłownikach to jak dwa grzyby w barszcz. Na rozdzielaczu powinien byc bajpas, jesli są siłowniki na wszystkich pętlach, a pompa nie jest podłączona do listwy.
@Ameno25 ma pewnie mieszacz pompowy lub pompę+3D przy rozdzielaczu, więc z zasilaniem pompy z listwy nie ma problemu
2020-09-09 16:49
  Ameno25 Posts: 2628 Ostrzeżenie: 0
Pajus76  u mnie pompa działa cały czas , łazienka na dole i korytarzyk nie ma siłownika .
O ile pamiętam to siłowniki działają niezależnie od tego co ustawisz  na czujniku temperatury ktory przyspiszesz do pomieszczenia , poprostu tylko z tego pokoju na schemacie masz pokazaną temperature , jednak jak tam ustawisz np 30* , a w ustawieniach pokoju dla tego samego pomieszczenia ustawisz 20 to siłownik zamknie sie jak bedzie 20 , a pompa wyłaczy sie dopiero jak bedzie 30 
2020-09-09 20:55
  Pajus76 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Ameno25 napisał » 2020-09-09 16:49
Pajus76  u mnie pompa działa cały czas , łazienka na dole i korytarzyk nie ma siłownika .
O ile pamiętam to siłowniki działają niezależnie od tego co ustawisz  na czujniku temperatury ktory przyspiszesz do pomieszczenia , poprostu tylko z tego pokoju na schemacie masz pokazaną temperature , jednak jak tam ustawisz np 30* , a w ustawieniach pokoju dla tego samego pomieszczenia ustawisz 20 to siłownik zamknie sie jak bedzie 20 , a pompa wyłaczy sie dopiero jak bedzie 30 

Jest dokładnie tak jak piszesz. 

Po dzisiejszych testach stwierdzam, że z poziomu sterownika jest trochę ograniczenie w ustawieniach, ale kupiłem 10m przewodu w celu podpięcia listwy grzejnej z pompą i problem załatwiony. Chciałem tego uniknąć bo za sam kabel dałem prawie 50 zł a jeszcze trzeba będzie dokupić korytka, żeby to jakoś wyglądało no i to są moim zdaniem niepotrzebne dodatkowe koszty. 
Może programista doda sterowanie pompą podłogową z poziomu sterownika w zależności od otwartego jakiegokolwiek siłownika a nie od temperatury w danym pomieszczeniu. 
2020-09-10 16:20
  Ameno25 Posts: 2628 Ostrzeżenie: 0
Jednej rzeczy nie rozumie , w jakim celu chcesz wyłączać pompę ?
2020-09-10 21:50
  Pajus76 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Nie mam bajpasa i po zamknięciu wszystkich słowników nie ma sensu żeby pompa pracowała. 
2020-09-11 06:36
  Ameno25 Posts: 2628 Ostrzeżenie: 0
Sciagasz jeden siłownik np. z obiegu lazienki i po problemie , zresztą  zamykanie siłowników w podłogówce to ostateczność 
2020-09-11 10:05
  pawel3 Posts: 485 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Pajus76 napisał » 2020-09-08 22:05
Witam kolegów
Pod obiegiem CO2 znajduje się u mnie pompa zasilająca podłogówkę. Jest ona poprzedzona zaworem mieszającym i woda o zadanej temperaturze trafia do rozdzielacza. Na rozdzielaczu mam założone siłowniki sterowane listwą grzewczą HB2, w pomieszczeniach zaś czujniki temperatury. 
Czy jest możliwość ustawienia pompy CO2 tak aby się wyłączyła po otrzymaniu zadanej temperatury w pokojach? Na chwilę obecną pompa wyłącza się po uzyskaniu zadanej temperatury za zaworem mieszającym.


Jest taka możliwość, wchodzisz na pokoje>konfiguracja >obwody CO (masz Brak, ustaw na CO2)

2020-09-13 09:04
  Pajus76 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
pawel3 napisał » 2020-09-11 10:05
Jest taka możliwość, wchodzisz na pokoje>konfiguracja >obwody CO (masz Brak, ustaw na CO2)

Miałem tak ustawione zanim podpiąłem pompę pod listwę HB2. Niestety można było wybrać jeden pokój i po osiągnięciu w nim temperatury pompa zatrzymywała się niedogrzewając pozostałych pomieszczeń. 


Ameno25 napisał » 2020-09-11 06:36
Sciagasz jeden siłownik np. z obiegu lazienki i po problemie , zresztą  zamykanie siłowników w podłogówce to ostateczność 

Właśnie do tej pory nie miałem siłownika w łazience i go dokupiłem z myślą o kontrolowaniu temperatury w tym pomieszczeniu. Nie rozumiem dlaczego zamykanie jest ostatecznością? Przecież chyba taka jest idea? 
2020-09-13 23:44
  Viper Posts: 6 Ostrzeżenie: 0
Witam
Zamykanie pętli przy podłogówce to porażka
Miałem taki system i jak szybko założyłem tak wywaliłem 
Zbędnie wydane 3500 zł
Jak się pętle pozamykały to brak jest komfortu i podłoga stygnie 
A nie po to wywaliłem całe 220 m2 w podłogówce + garaż aby po podłodze w łapciach chodzić
Teraz mam inne sterowanie i nawet jak jest na dworku ciepło chodzę na boso po ciepłej podłodze
Pompy na podłodze chodzą non stop bez zatrzymywania i bez zamykania siłowników
Teraz każdą pętlę mam sterowaną RTL-ami i dodatkowo na cały układ 3D
Robię z podłogą co mi się żywnie podoba
Za zimno to otwieram szafkę i podnoszę sobie ciepłotę podłogi
Podłoga jak ostygnie to potem długo musi się wygrzewać zwłaszcza jak ja wszędzie mam płytki bo podłogówka ma dużą bezwładność a potem by znowu ją wygrzać to kocioł musi nadrobić straty i spalić dużo opału
A tak to mam zawsze ciepłą podłogę a kocioł sobie pyka uzupełniając tylko straty a nie bujając całą podłogę od nowa 

To się nazywa komfort+ekonomia + oszczędności i stabilna instalacja

2020-09-14 06:36
  Ameno25 Posts: 2628 Ostrzeżenie: 0
Pajus76 napisał » 2020-09-13 09:04
pawel3 napisał » 2020-09-11 10:05
Jest taka możliwość, wchodzisz na pokoje>konfiguracja >obwody CO (masz Brak, ustaw na CO2)

Miałem tak ustawione zanim podpiąłem pompę pod listwę HB2. Niestety można było wybrać jeden pokój i po osiągnięciu w nim temperatury pompa zatrzymywała się niedogrzewając pozostałych pomieszczeń. 


Ameno25 napisał » 2020-09-11 06:36
Sciagasz jeden siłownik np. z obiegu lazienki i po problemie , zresztą  zamykanie siłowników w podłogówce to ostateczność 

Właśnie do tej pory nie miałem siłownika w łazience i go dokupiłem z myślą o kontrolowaniu temperatury w tym pomieszczeniu. Nie rozumiem dlaczego zamykanie jest ostatecznością? Przecież chyba taka jest idea? 


 Przedmówca już podał Ci jedną z przyczyn
Co do oszczędzania poprzez zamykanie pętli  to tak jak jazda autem ,  jak widzisz czerwone swiatło to spusczasz nogę z gazu i pozwalasz aby auto samo dojechało do swiateł , a nie jedziesz  V max i chamujesz , wtedy jest oszczednośc 
Tak smao z podłogówka , jesli temp pomieszczenia zbliza sie do zadanej to minimalnie zmniejszamy grzanie tej pętli , a nie grzejemy na maxa az dojdzie do zadanej a pozniej stop zamykamy siłownik , siłownik ma tak regulować aby temp pomieszczenia oscylowała w granicach zadanej temperatury , ma się zamykać i otwierać  , jest napisany algorytm własnie po to , i  ES zrobił teraz tak że siłowniki są sterowane sygnałem PWM 
2020-09-14 10:33
  Pajus76 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Panowie, dyskusja na temat komfortu (czy to cieplnego czy użytkowania) nie ma sensu, bo to jest sprawa indywidualna i odbierana przez każdego inaczej. Ja przez kilka lat miałem podłogówkę na RTL-ach i za nic bym do tego rozwiązania nie wrócił, chociażby właśnie ze względu na dużą bezwładność cieplną układu grzewczego. Lekko obrócisz zaworem i czekaj 4 godziny na efekty. Druga rzecz kolega Viper pisze, że na dworku ciepło i chodzi po cieplej podłodze i gdzie tu oszczędności?  
U mnie z pieca wychodzi kolektor, z którego mam puszczone trzy niezależne obwody: CWU, grzejniki i podłogówka. Piec chodzi cały rok w automacie z ustawionym programatorem Auto lato. Dla mnie najważniejszy jest komfort obsługi, bo po to kupiłem piec z zaawansowanym sterownikiem, żeby zająć się tym co lubię, a nie spędzać połowę dnia w piwnicy, paląc w grupowym czy kręcąc zaworami. W układzie podłogi temperaturę wody ustala mi zawór mieszający, który nie grzeje podłogi jak szalony tylko delikatnie, co w zimie skutkuje prawie ciągłym otwarciem siłowników. Teraz w okresie przejściowym podłoga czasem się włączy dogrzać pomieszczenie, ale jak nie ma takiej potrzeby, to nie widzę sensu żeby pompa wtedy pracowała. Poza tym, tam gdzie mam ogrzewanie podłogowe (poza łazienką) mam panele, więc w stopy nie zimno  
 A propo, w instrukcji listwy HB2 w punkcie "Zasada działania" jest napisane, że listwa za pomocą siłowników i pompy, pozwala na dokładną regulację zapewniając komfort i optymalne wykorzystanie energii, a przy tym generuje oszczędności związane z ogrzewaniem.
I myślę, że na tym powinniśmy zakończyć tą dyskusję, bo jak pisałem na początku, jest to sprawa bardzo indywidualna i odbiega to od treści tematu, który został rozwiązany. 
Bez obrazy. 
2020-09-14 15:14
  leON22 Posts: 3835 Ostrzeżenie: 1
@Pajus76 każda dyskusja ma sens , pod warunkiem , że się rozmawia z sensem Każdy kręci jak mu pasuje , jeden pod komfort cieplny pomieszczenia , drugi podłogi , trzeci oszczędności 
Pajus76 napisał » 2020-09-13 09:04
pawel3 napisał » 2020-09-11 10:05
Jest taka możliwość, wchodzisz na pokoje>konfiguracja >obwody CO (masz Brak, ustaw na CO2)

Miałem tak ustawione zanim podpiąłem pompę pod listwę HB2. Niestety można było wybrać jeden pokój i po osiągnięciu w nim temperatury pompa zatrzymywała się niedogrzewając pozostałych pomieszczeń. 

Może zmień położenie czujnika temp.wew. albo pokój w którym się on znajduje , żeby osiągnąć optymalną temp.we wszystkich pomieszczeniach . Wszystko można ustawić tylko potrzeba trochę czasu i zabawy



2020-09-14 16:28
  Pajus76 Posts: 22 Ostrzeżenie: 0
Wszystkie opcje dotyczące sterownika już przetestowałam. Jedyna opcja żeby pompa zatrzymała się po zamknięciu się siłowników (czyt. dogrzaniu pokoi) jest podpięcie pompy pod listwę grzewczą co też uczyniłem. 
2020-09-14 17:20
  leON22 Posts: 3835 Ostrzeżenie: 1
I rozumiem , że jesteś zadowolony  
Users on-line: luck, xyz123