Forum eCoal.pl v3.5 Zmiana routera - Brak połączenia z internetem. Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
tdulaj99
|
Witam.
Latem padł mi router więc wymieniłem na nowy. Dziś włączyłem piec aby sprawdzić czy wszystko jest ok. Niestety na sterowniku pokazuje Offline. W panelu eSterownik również piec rozłączony. Wchodząc na innym sprzęcie na ip pieca - wchodzę do ustawień - czyli piec ma połączenie z siecią lokalną, natomiast nie wychodzi dalej na internet. Sprawdziłem ustawienia routera - i wedle mojej wiedzy wszystko jest w porządku ustawione. Inne urządzenia w sieci śmigają a piec nie. Przywróciłem ustawienia fabryczne na piecu - też nie pomogło. Może ma ktoś pomysł co tu może wadzić ? |
|||
|
||||
Wielki1982r
|
mam tak samo
dodane 2020-09-05 08:41daj znac co zrobiles zeby dzialalo |
|||
|
||||
gmaj22
|
1/inne IP routera/bramy
2/IP sterownika poza zakresem IP przydzielanych przez DHCP routera |
|||
|
||||
berni641
|
Sprawdź czy, adres ip sterownika nie "gryzie" się z innym urządzeniem, ew. nadaj mu ręcznie nowy adres ip.
|
|||
|
||||
tdulaj99
|
Ustawienia na routerze i na piecu mam takie. Nadal jest w trybie Offline....
Zmieniałem też ip kotła na np 192.168.0.128 i tez nie pomogło. dodane 2020-09-08 13:07Znalazłem bład - poprawiłem i nadal nie działa. Subnet Mask 255.255.224.0 dodane 2020-09-08 13:22Znaczy się - router widzi kocioł ale jakby nie puszcza go dalej... Na piecu cały czas offline |
|||
|
||||
slaw007
|
Mając tak ustawione IP, bramę i maskę, to sterownik nie powinien mieć dostępu do Internetu.
Urządzenie i brama nie mogą być w różnych sieciach. Zerknij jak masz skonfigurowane połączenia sieciowe w innym działającym urządzeniu w sieci i napisz, to Ci pomożemy. |
|||
|
||||
gmaj22
|
||||
|
||||
PrzemekP
|
@tdulaj99 Dane z routera, te które są po prawej stronie ekranu, to ustawienia sieci WAN. Ciebie interesują tylko ustawienia sieci LAN.
Sprawdź jakie dane dostaje komputer (o ile jest podłączony do tej samej sieci) i te dane powinny być wzorem do wpisania do sterownika. Jeżeli chcesz ustawiać adres IP / Maskę / Bramę ręcznie to w sterowniku opcja DHCP musi być wyłączona. |
|||
|
||||
gmaj22
|
Czyli wprowadziłem w błąd. Zmyliła mnie "domyślna brama/default gateway"
|
|||
|
||||
tdulaj99
|
Piec podłączony jest kablem do reapetera który łączy się z siecią Wifi.
|
|||
|
||||
PrzemekP
|
tdulaj99 napisał » 2020-09-10 18:43 Piec podłączony jest kablem do reapetera który łączy się z siecią Wifi. Przy takim układzie ustawienia w sterowniku mogą być inne, zależy jak skonfigurowany jest repeater. Najlepiej sprawdzić, podłączając się komputerem do repeatera, sprawdzić jakie parametry dostaje (czy w ogóle ma dostęp do internetu) i wtedy dopiero ustawiać dane do sterownika. |
|||
|
||||
ramzes28
|
W repeater czyli wzmacniaczu wi-fi czy dodatkowym routerze zawsze wyłączyć najlepiej DHCP żeby adres IP przydzielał tylko główny router
|
|||
|
||||
leON22
|
tdulaj99 napisał » 2020-09-10 18:43 Piec podłączony jest kablem do reapetera który łączy się z siecią Wifi. Jeszcze jedna uwaga, mam nadzieję że w miejscu gdzie jest sterownik i repeater jest w zasięgu WiFi głównego routera pewny Jak tak to musisz go odpowiednio skonfigurować |
|||
|
||||
tdulaj99
|
Łącząc się telefonem przez wifi z reapeterem mam internet.
Piec podłączony kablem nie ma interneta. Sprawdze dziś jego ustawienia ale z tego co kojarze to był automat. Wybierało się tylko sieć matkę i działało. Tak było też wcześniej , przed zmianą routera matki. Ten zmieniłem na Tenda N300 i wszystko działa jak należy oprócz pieca. |
|||
|
||||
PrzemekP
|
tdulaj99 napisał » 2020-09-11 09:55 Łącząc się telefonem przez wifi z reapeterem mam internet. Piec podłączony kablem nie ma interneta. Sprawdze dziś jego ustawienia ale z tego co kojarze to był automat. Wybierało się tylko sieć matkę i działało. Tak było też wcześniej , przed zmianą routera matki. Ten zmieniłem na Tenda N300 i wszystko działa jak należy oprócz pieca. Jak masz możliwość podłączenia komputera do portu Ethernet w repeaterze to zrób tak i sprawdź czy komputer będzie miał dostęp do internetu. Problemem może być, że niektóre kombinacje router<->repeater skutkują że repeater nie przekazuje internetu dalej mimo poprawnego połączenia do routera głównego. |
|||
|
||||
tdulaj99
|
Róbiłem rózne ustawienia repeatera , pieca itd.
Sprawdziłem na 4 kablach. Podłączyłem laptopa do repeatera kablem --> internet na laptopie śmiga Podłączyłem laptopa do repeatera przez wifi --> internet na laptopie śmiga Podłączyłem piec do laptopa kablem żeby mu udostepnić internet - cały czas wisi jako niezidentyfikowana sieć - piec offline Wykluczyłem sieć domową - zrobiłem z tel hotspot do repeatera - na drugim tel i na laptopie po podłączeniu wifi internet jest ----> po podłączeniu pieca kablem ----> PIEC ONLINE Na tel połączyłem go z esterownik i wszystko śmiga. Czyli wychodzi że problem jest w routerze gdzieś lub na lini router - repeater...... Jak to teraz ugryźć ? |
|||
|
||||
skresz
|
Kolego nie przypisywałeś gdzieś na stałe MAC adresu ze sterownika może to tworzyć teraz konflikt
dodane Najszybciej będzie przywrócić ustawienia fabryczne repeatera bo na 99% coś tam go blokuje |
|||
|
||||
tdulaj99
|
Nie przypisywałem adresu MAC nigdy
Przywracałem ustawienia repeatera dzisiaj kilka razy. |
|||
|
||||
skresz
|
masz tylko te urządzenia w sieci tzn. repeatera i router czy coś jeszcze
ping z komputera w sieci idzie na urządzenie (jak wypniesz to też sprawdź) jaki masz router zobacz czy masz coś takiego jak wykaż podłączonych urządzeń |
|||
|
||||
PrzemekP
|
tdulaj99 napisał » 2020-09-11 12:48 Róbiłem rózne ustawienia repeatera , pieca itd. Sprawdziłem na 4 kablach. Podłączyłem laptopa do repeatera kablem --> internet na laptopie śmiga Podłączyłem laptopa do repeatera przez wifi --> internet na laptopie śmiga Podłączyłem piec do laptopa kablem żeby mu udostepnić internet - cały czas wisi jako niezidentyfikowana sieć - piec offline Wykluczyłem sieć domową - zrobiłem z tel hotspot do repeatera - na drugim tel i na laptopie po podłączeniu wifi internet jest ----> po podłączeniu pieca kablem ----> PIEC ONLINE Na tel połączyłem go z esterownik i wszystko śmiga. Czyli wychodzi że problem jest w routerze gdzieś lub na lini router - repeater...... Jak to teraz ugryźć ? Przy układzie komputer -> repeater -> router (komputer podpięty skrętką a nie po WiFi) jakie IP / maska / brama dostaje komputer ? |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||