Forum eCoal.pl Przegląd i konserwacja OE 10KW po 8 latach ciągłej pracy Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
![]() |
Ano podeślij zobaczymy, czy to wina eksploatacji, czy złego ustawienia podajnika przez tzw. Fachowca ale tego się raczej nie dowiemy
![]() |
|||
|
||||
leon
![]() |
Fachowiec może już,niech mu ziemia lekką będzie
![]() |
|||
|
||||
chrisp
![]() |
leon - bo mam już powoli dość Twoich "podprogowych" sugestii ![]() ![]() ![]() ![]() Czy możesz proszę wyjaśnić związek pomiędzy moją dziurą w podajniku a faktem, że nie uszczelniłem członów paleniska? Czy możesz proszę wyjaśnić związek pomiędzy moją dziurą w kołnierzu reduktora a faktem, że nie uszczelniłem członów paleniska? Czy możesz proszę wyjaśnić związek pomiędzy pękniętym członem paleniska a faktem, że nie uszczelniłem członów paleniska? Bardzo proszę o dokładne podanie przyczyny ![]() ![]() ![]() Pisałem Ci już wcześniej,że zalecenia z DTR i instrukcji wykonywałem (poza uszczelnieniem członów) a Ty wyjeżdzasz, że nie ma przeproś, że nic nie zwalania i że czyszczenie po łebkach? - czy możesz poprzeć dowodami Twoje tezy? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Chyba się nie doczekasz odpowiedzi , bo tego nawet najstarsi górale nie wiedzą
![]() |
|||
|
||||
chrisp
![]() |
leon22 - pytałem retorycznie bo co to zmieni takie bicie piany teraz i rzucanie ogólnikami ?:(:(:( Konkrety są takie, że dojechały części z Ogniwa (błyskawiczna wysyłka trzeba przyznać ) i dziś po południu zaczynam działać - najpierw ślimak i tu się najbardziej martwię czy uda się go wyjąć bez większych strat. Końcówka zabieraka jest już trochę stłuczona / wykruszona bo wtedy 2 lata temu ją trochę zmaltretowałem (ale udało się wyjąć) Ma ktoś jakiś sprawdzony patent? Prasy nie mam, warsztatu w okolicy też nie ma. I zastanawiam się co zrobię jak nie będzie chciał wyjść ten ślimak? ![]() ![]() ![]() Mam również do wymiany obudowę / kołnierz reduktora - leon22 dziękuję za wskazanie,która to część. Może ją napierw odkręce i wówczas będzie lepszy dostęp do łączenia ślimaka z zabierakiem. Chyba że jest jakiś sposób sprawdzony to chętnie wysłucham ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Zalej to na noc jakimś odrdzewiaczem typu WD40 albo Coca-cola , a jak nie masz praski to jedyne niezbędne narzędzie, to młot i ewentualnie przecinak
![]() ![]() dodane 2020-08-07 20:59 chrisp napisał » 2020-08-07 09:43 Mam również do wymiany obudowę / kołnierz reduktora - leon22 dziękuję za wskazanie,która to część. Może ją napierw odkręce i wówczas będzie lepszy dostęp do łączenia ślimaka z zabierakiem. No inaczej się nie da ![]() ![]() dodane 2020-08-07 21:19PS. Piętro niżej masz stosowny temat "konserwacja podajnika" , polecam lekturę ![]() |
|||
|
||||
chrisp
![]() |
leon22 - dziękuje za wskazówki ale udało się ogarnąć temat w piątek po południu ![]() ![]() ![]() ślimak i zabierak wyszły po kilkunastu minutach "walenia" młotem. Co dziwne nie było dużo korozji ani syfu więc zastanawiałem się co trzyma tak mocno. ![]() Calość została wyczyszczona, zasmarowana smarem miedzianym i wraz z nowym ślimakiem i kołnierzem trafiła do motoreduktora. Przy okazji zostało wykonane "dosuszanie" i na razie śmiga OK - zastanawiam się tylko czy wąż fi 8 nie jest za cienki do tego dosuszania??? jakie średnice wy macie założone? |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
||||
|
||||
leON22
![]() |
@chrisp super, że się udało reanimować starego poczciwego "burka". Możesz napisać, ile Cię to kosztowało ? Dosuszanie, to podstawa jakbyś miał je zamontowane od początku, pewnie nie byłoby tematu
![]() ![]() |
|||
|
||||
chrisp
![]() |
leon22 już podsumowuję wydatki ![]() 1. ślimak L-800- 1szt x 300zł 2. kołnierz bierny- 1szt x 80zł 3. uszczelka kołnierza - gratis 4. uszczelka.okna podajnika.-1szt. x 10zł 5. uszczelka okna rewiz. - 1szt. x 5zł 6. zawleczki - 2szt. x 1zł Przesyłka - 30zł czyli 427zł Dosuszanie - 15zł Robocizna własna ![]() ![]() ![]() ![]() Dziura z boku podajnika załatana prowizorycznie tj. śruba+2xpodkładka + nakrętka plus szeroki płaskownik oraz spoiwo do metalu / żeliwa. Jeden sezon na pewno wytrzyma (myślę, że dłużej) ale do tego czasy pewnie zmienię źródło ciepła. Dziękuję Wam Panowie za wsparcie i info podczas prac - leon22 Tobie w szczególności ale innym udzielającym porad również wielkie dzięki. |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||