W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl v3.5  UPS Subskrybuj
2020-06-22 19:30
  mj28 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Dzień dobry. 
Posiadam od tygodnia kocioł ogniwo ze sterownikiem ecoal 3.5.Chcę zabezpieczyć sterownik UPS-em. Czy powinien to być UPS ze stałą fazą? Czy dla sterownika ma znaczenie gdzie w gniazdku znajduje się przewód fazowy? W Polsce przyjmuje się, że ma być po lewej stronie gdy bolec jest u góry. Jakie UPS-y polecacie? 
W instrukcji mojej  pompy Wilo są ograniczenia do 100 startów na 24 h i 20 na h. Jak wymusić ciągły ruch pompy cwu? Pompa zabezpiecza temp. powrotu kotła. 
Pozdrawiam. 
2020-06-22 19:50
  marcinbb Posts: 1385 Ostrzeżenie: 0

Nie ma czegoś takiego jak stała faza musisz mieć ups z przebiegiem czystej sinusoidy (unikać sinusoidy modyfikowanej). UPS mocy dla kotła około 380W podajnik, trochę na sterownik i policz jakiej mocy masz pompki obiegowe. Myślę że musisz dobrać UPS o mocy ciągłej 600W a 1200W w piku. Dobre UPSy to Volt Polska, Używki Ever ale tu należy zwrócić uwagę bo tylko niektóre mają czystą sinusoidę, APC Smart-UPS.

O włączeniu na stałę pompy cwu się nie wypowiadam bo mam stary sterownik i tu robiło się ochronę powrotu przez pompę cwu.
2020-06-22 20:00
  mj28 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Podczas oglądania filmu o UPS-ach zabezpieczających kotły w komentarzach spotkałem się z upaleniem warystorów w naszym sterowniku. Serwis polecił stosowanie ups-a ze stałą fazą. Stosuje się je w kotłach gazowych. Chodzi o to by po zaniku napięcia i przejściu na przetwornicę faza pozostała w tym samym miejscu w gniazdku.Techtron posiada takie ups-y (Za-Tech-sf). 
2020-06-23 09:38
  -adek Posts: 26 Ostrzeżenie: 0
https://www.sklep.orvaldi.pl/product-pol-40-INVERTER-ORVALDI-INV12-500W-UPS.html

Ja mam taki już 3 sezony lata bez zastrzeżeń.
2020-06-25 06:22
  aikon36 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Osobiście kupiłem ten : https://allegro.pl/oferta/awaryjne-zasilanie-ups-pieca-co-pompy-800w-12v-e-5859530793?utm_medium=app_share&utm_source=facebook 
Chodzi bez zarzutów i sinus odpowiedni do sterownika . Pozdrawiam
2020-06-25 07:39
  mj28 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Dziękuję za odpowiedzi. Prawdopodobnie kupię urządzenie firmy Volt Polska. 
2020-06-25 19:28
  bliski Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
nie polecam Volt polska  jeśli mogę się wtrącić własnie na volt polska poleciał mi pierwszy sterownik i to prawda ale nie chodzi o stalą fazę a o głupienie upesa podczas wyłączania ręcznego trzeba uważać i najpierw wyłączać sterownik, najlepiej odpinać go od ups i wtedy wyłączać upsa jeśli zachodzi taka potrzeba. ups głupieje i jest w stanie podać napięcie nawet na przewodzie uziemiającym, to raz a dwa to volt ma walnięte oprogramowanie i mało kto to zauważa ale po przekroczeniu w sieci 240 v jego układ avr podaje na wyjściu 210 v na prace pieca i sterownika niema to wpływu ale ma wpływ na obroty dmuchawy i tu tak jak w moim wypadku powodowało to często w nocy spieki i dłuższe dochodzenie pieca do zadanej temperatury dlaczego w nocy bo w nocy na ogół siec jest mniej obciążona niż w dzień i generowane jest wyższe napięcie przez stacje transformatorowe jest gdzieś nawet na forum zdjęcie takiego volta własnie z takimi parametrami nienapięcia na wejściu i wyjściu
2020-06-25 21:02
  mj28 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Dziękuję za cenne uwagi o ups Volt Polska. Zastanawiam się jeszcze nad takim zestawem https://allegro.pl/oferta/awaryjny-zasilacz-ups-pieca-kolektorow-pelny-sinus-9130103809?utm_medium=app_share&utm_source=facebook. Ale trochę za mało pojemny akumulator i cena jakaś niska. 
2020-07-04 05:14
  aikon36 Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
bliski napisał » 2020-06-25 19:28
nie polecam Volt polska  jeśli mogę się wtrącić własnie na volt polska poleciał mi pierwszy sterownik i to prawda ale nie chodzi o stalą fazę a o głupienie upesa podczas wyłączania ręcznego trzeba uważać i najpierw wyłączać sterownik, najlepiej odpinać go od ups i wtedy wyłączać upsa jeśli zachodzi taka potrzeba. ups głupieje i jest w stanie podać napięcie nawet na przewodzie uziemiającym, to raz a dwa to volt ma walnięte oprogramowanie i mało kto to zauważa ale po przekroczeniu w sieci 240 v jego układ avr podaje na wyjściu 210 v na prace pieca i sterownika niema to wpływu ale ma wpływ na obroty dmuchawy i tu tak jak w moim wypadku powodowało to często w nocy spieki i dłuższe dochodzenie pieca do zadanej temperatury dlaczego w nocy bo w nocy na ogół siec jest mniej obciążona niż w dzień i generowane jest wyższe napięcie przez stacje transformatorowe jest gdzieś nawet na forum zdjęcie takiego volta własnie z takimi parametrami nienapięcia na wejściu i wyjściu
.       

Nie neguję tego . Ale jak to w każdej serii może zdarzyć się bubel nawet w Mercedesie . Osobiście u siebie tego nie zauważyłem . To co u Ciebie występowało u mnie nie zachodzi . Wybór i tak należy do mj28 . Ale nie oznacza że jak kupi inny mając pecha trafi na sztukę również z wadą . Mam czterech znajomych którzy również korzystają z serii którą ja mam i nie mają z nim tego problemu co wymieniłeś . Pozdrawiam . 
2020-07-17 13:15
  juzo Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
Witam!

Czy ktoś może wypowiedzieć się w temacie czy UPS z poniższego linku nada się do pracy ze sterownikiem? O ile mocy w wersji 500 nie powinno zabraknąć to zastanawiam się nad jednym z punktów instrukcji mówiącym o "Kształt napięcia wyjściowego, który jest aproksymacją sinusoidy" - czy nie będzie z tym problemu?

http://www.meditronik.com.pl/doc/komp/a_300_500_pl.pdf
2020-07-20 13:29
  Djdd Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
hmmm, mocy to nie zabraknie, lecz jest tam zastosowany akumulator o pojemności 7Ah, a to nie gwarantuje długotrwałej pracy. Co do sinusoidy to wszystko powinno być ok.
2020-07-21 08:33
  juzo Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
Djdd napisał » 2020-07-20 13:29
hmmm, mocy to nie zabraknie, lecz jest tam zastosowany akumulator o pojemności 7Ah, a to nie gwarantuje długotrwałej pracy. Co do sinusoidy to wszystko powinno być ok.



Może i pojemność nie jest szałowa ale w sumie to dostałem taki za darmo ze zużytym akumulatorem i zastanawiałem się czy inwestować w nowe aku i czy to zadziała nie uszkadzając sterownika. W moim przypadku nie zależy mi na długiej pracy bo od tego mam generator z stabilizacją ale denerwują mnie zaniki kilkusekundowe powodujące restart sterownika, zamykanie zaworu 4D itd..

Czyli z czystym sumieniem mogę podłączać?
2020-07-23 19:02
  toriman Posts: 108 Ostrzeżenie: 0
Mimo wszystko dobrze jest mieć np. Volt 1000 + 100Ah. Wiem, że cenowo to 1k zł. Warto rozważyć. Także zakup agregatu inwerterowego - ok. 2k zł może być niegłupim pomysłem.
Users on-line: Kiler5