W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl  Sparowanie czujnika BT5. Subskrybuj
2020-05-27 21:13
  krzysztoffiedler Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam,
W dniu dzisiejszym zakupiłem moduł radiowy RM1  i zamontowałem go do sterownika eCOAL wersja oprogramowania 1.1.30.11. Sterownik wykrył moduł. 
W kolejnym kroku chciałem połączyć sterownik z czujnikiem BT5 lecz nie mam pojęcia jak to zrobić :(.
W instrukcji jest napisane "Wymagane narzędzia telefon z zainstalowaną aplikacją". No niby zainstalowaną jest eCoalMobile lecz jak zostanie uruchomiona to muszę podać:
Numer seryjny
Kod urządzenia 
Nazwa urządzenia 
ale z kąt te dane mam spisać?
Kolejne pytanie czy sterownik kotła musi być podpięty do sieci by sparować czujnik BT5 bo w chwili obecnej internetu na budowie nie posiadam.
Myślałem, że jeśli czujnik działa na zasadzie radiowej to połączenie z internetem jest niepotrzebne.

Proszę o pomoc jak prawidłowo ten czujnik podłączyć.

Pozdrawiam 
Krzysiek 
 
2020-05-28 09:37
  leON22 Posts: 3652 Ostrzeżenie: 1
Czujnik komunikuje się ze sterownikiem drogą radiową ale aplikacje www i mobilna do ich prawidłowego działania, wymagają podłączenia sterownika do sieci  
dodane 2020-05-28 09:35Czy w ustawieniach sterownika - Obwody CO-masz dodany czujnik temp.i utworzony pokój np. Salon? 
dodane 2020-05-28 09:37
2020-05-28 10:53
  leON22 Posts: 3652 Ostrzeżenie: 1
Wiesiu tak wygląda, nie wiem jak to jest z podłączeniem sterownika bez netu, bo u mnie był od samego początku. Może offline też się da, możesz podpowiedzieć coś nie coś na ten temat a nie szukać zaczepki  
2020-05-28 11:09
  PrzemekP Posts: 963 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Sterownik nie musi być podłączony do internetu. Ale żeby dodać czujnik bezprzewodowy sterownik MUSI skomunikować się z telefonem z aplikacją. Aby to zrobić trzeba zorganizować jakikolwiek router, podłączyć do niego sterownik oraz telefon (sterownik kablem, telefon po WiFi). 
W aplikacji wybieramy opcję OFFLINE - pokaże nam się na liście sterownik. Po wejściu prawdopodobnie zapyta o login hasło (domyślnie root / root).
Dalej postępujemy według instrukcji.
2020-05-28 11:15
  leON22 Posts: 3652 Ostrzeżenie: 1
Czyli jednak net jest niezbędny Panowie z ES , w takim razie trzeba zaktualizować instrukcję instalacji urządzenia o powyższy wpis @PrzemekP 
2020-05-28 12:54
  krzysztoffiedler Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Dziękuję Panowie za pomoc. Właśnie się zastanawiam jak zorganizować internet na budowie by jednak podpiąć sterownik. Niby wpadłem na pomysł by zabrać laptopa na budowę udostępnić internet z telefonu przez wifi na laptopa i z laptopa podłączyć przewodem RJ 45 sterownik. Może zadziała  
2020-05-28 13:44
  PrzemekP Posts: 963 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Nie jest potrzebny internet. Jest potrzebny router do którego podłączymy sterownik i telefon. NIE musi być łącza internetowego.
Proszę czytać ze zrozumieniem.
2020-05-28 14:42
  leON22 Posts: 3652 Ostrzeżenie: 1
Panie Przemku, czytam ze zrozumieniem ale na logikę po co komu router bez internetu ? W instrukcji podłączenia czujników, nie ma o tym ani słowa 
2020-05-29 11:59
  krzysztoffiedler Posts: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam Panowie.
Po dwóch godzinach kombinacji się udało. Z telefonu udostępniłem internet do laptopa z laptopa w ustawieniach karty sieciowej ustawiłem połączenie mostkowe i podłączyłem sterownik z laptopem przewodem RJ45 i działa .

Odnośnie instrukcji dołączonej do czujnika temperatury miało to pójść bezproblemowo ale jak to w życiu bywa sprawy czasem się komplikują .
Ps. moim zdaniem internet jest potrzebny do sprawnej konfiguracji .

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Krzysiek  

Users on-line: Ogniwo66