Forum eCoal.pl Sparowanie czujnika BT5. Subskrybuj | ||||
|
||||
krzysztoffiedler
|
Witam,
W dniu dzisiejszym zakupiłem moduł radiowy RM1 i zamontowałem go do sterownika eCOAL wersja oprogramowania 1.1.30.11. Sterownik wykrył moduł. W kolejnym kroku chciałem połączyć sterownik z czujnikiem BT5 lecz nie mam pojęcia jak to zrobić :(. W instrukcji jest napisane "Wymagane narzędzia telefon z zainstalowaną aplikacją". No niby zainstalowaną jest eCoalMobile lecz jak zostanie uruchomiona to muszę podać: Numer seryjny Kod urządzenia Nazwa urządzenia ale z kąt te dane mam spisać? Kolejne pytanie czy sterownik kotła musi być podpięty do sieci by sparować czujnik BT5 bo w chwili obecnej internetu na budowie nie posiadam. Myślałem, że jeśli czujnik działa na zasadzie radiowej to połączenie z internetem jest niepotrzebne. Proszę o pomoc jak prawidłowo ten czujnik podłączyć. Pozdrawiam Krzysiek |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
leON22
|
Wiesiu tak wygląda, nie wiem jak to jest z podłączeniem sterownika bez netu, bo u mnie był od samego początku. Może offline też się da, możesz podpowiedzieć coś nie coś na ten temat a nie szukać zaczepki
|
|||
|
||||
PrzemekP
|
Sterownik nie musi być podłączony do internetu. Ale żeby dodać czujnik bezprzewodowy sterownik MUSI skomunikować się z telefonem z aplikacją. Aby to zrobić trzeba zorganizować jakikolwiek router, podłączyć do niego sterownik oraz telefon (sterownik kablem, telefon po WiFi).
W aplikacji wybieramy opcję OFFLINE - pokaże nam się na liście sterownik. Po wejściu prawdopodobnie zapyta o login hasło (domyślnie root / root). Dalej postępujemy według instrukcji. |
|||
|
||||
leON22
|
Czyli jednak net jest niezbędny Panowie z ES , w takim razie trzeba zaktualizować instrukcję instalacji urządzenia o powyższy wpis @PrzemekP
|
|||
|
||||
krzysztoffiedler
|
Dziękuję Panowie za pomoc. Właśnie się zastanawiam jak zorganizować internet na budowie by jednak podpiąć sterownik. Niby wpadłem na pomysł by zabrać laptopa na budowę udostępnić internet z telefonu przez wifi na laptopa i z laptopa podłączyć przewodem RJ 45 sterownik. Może zadziała
|
|||
|
||||
PrzemekP
|
Nie jest potrzebny internet. Jest potrzebny router do którego podłączymy sterownik i telefon. NIE musi być łącza internetowego.
Proszę czytać ze zrozumieniem. |
|||
|
||||
leON22
|
Panie Przemku, czytam ze zrozumieniem ale na logikę po co komu router bez internetu ? W instrukcji podłączenia czujników, nie ma o tym ani słowa
|
|||
|
||||
krzysztoffiedler
|
Witam Panowie.
Po dwóch godzinach kombinacji się udało. Z telefonu udostępniłem internet do laptopa z laptopa w ustawieniach karty sieciowej ustawiłem połączenie mostkowe i podłączyłem sterownik z laptopem przewodem RJ45 i działa . Odnośnie instrukcji dołączonej do czujnika temperatury miało to pójść bezproblemowo ale jak to w życiu bywa sprawy czasem się komplikują . Ps. moim zdaniem internet jest potrzebny do sprawnej konfiguracji . Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Krzysiek |
|||
|
||||
Ochmi
|
Witam.
Mam problem ze sparowaniem BT5 z aplikacja Pokoj dodany. Ustawienia pieca i czujnika radiowe widac na telefonie. Internet jest podlaczony do sterownika itp a czujnik nienpotrafi sie sparować z aplikacja |
|||
|
||||
leON22
|
Jak masz neta to udostępnij ster , jak dobrze pamiętam bruli v3.5 , wtedy będzie łatwiej pomóc Widzę , że masz same problemy , ostatnio też pytałeś w innym temacie , dostałeś rozwiązanie na tacy i nawet skromnego thx nie było
|
|||
|
||||
Nina_defro
|
Dzień dobry,
Chciałabym się podpiąć pod temat, nie mogę sparować czujnika temperatury z aplikacją. Piec sparowany z czujnikiem natomiast czy parowaniu z aplikacją cały czas komunikat pairing error. Może ktoś wie o co chodzi ? |
|||