W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  Pello v3.5  Tryb auto-lato Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2020-05-24 12:41
  piotrmorka Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Witam Wszystkich!

Jako że jestem tu nowy proszę o wyrozumiałość (chowany całe życie w bloku).
Pewne rzeczy będą dla mnie strasznie niezrozumiałe w sterowaniu piecem.
Uczę się nadal obsługi...
Do sedna....możecie mi podpowiedzieć dlaczego mimo zadeklarowanych stopni przejścia na tryb letni piec tego nie robi?


Wydaje mi się również iż elektrozawory słabo reagują na sterowniki pokojowe (mimo korekty temperatury samych sterowników).

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam i Zdrowia Życzę.
Piotr

2020-05-24 16:40
  Wiciu9 Posts: 45 Ostrzeżenie: 0

Ustaw w  programatorze auto-lato .
Pozdrawiam 
2020-05-24 16:53
  piotrmorka Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Wiciu . Tak właśnie  mam ustawione jak patrzyłaś na mój piec. Temp. zmiany to 14st
2020-05-24 17:58
  Wiciu9 Posts: 45 Ostrzeżenie: 0

W programatorze masz ustawiony tryb zima .
Popatrz na mój sterownik :https://esterownik.pl/device/8995
2020-05-24 18:12
  piotrmorka Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Przedstawiam na auto-lato ale i tak widnieje tryb zima.
Zgodnie z instrukcją tryb lato powinien przeskoczyć po osiągnięciu 14u stopni. Niestety nie wiem dlaczego tego nie robi.
2020-05-24 18:17
  Wiciu9 Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Po zaznaczeniu w harmonogramie i potwierdzeniu ?
2020-05-24 18:17
  piotrmorka Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
U Ciebie grzeje wg. Krzywej grzewczej jak widzę 
2020-05-24 18:18
  Wiciu9 Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Tak , ale krzywa jest brana pod uwagę przy trybie zima. 
2020-05-24 18:20
  piotrmorka Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Aaaa - widzę teraz jakąś opcję programator - to tam mam coś pozmieniać tak?
Ja myślałem że wystarczy ustawić piec w trybie auto-lato
2020-05-24 18:21
  Wiciu9 Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Zaznacz wszystkie pola w harmonogramie na zielono i zatwierdź .
2020-05-24 18:22
  piotrmorka Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Czyli mam zaznaczyć wszyskie te pozycje na tryb auto-lato?
Dobrze rozumuję?
dodane 2020-05-24 18:22OK
Będę testował.
Jak to będzie to - to super
2020-05-24 18:22
  Wiciu9 Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Tak .
2020-05-24 18:30
  piotrmorka Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Gotowe - dam znać jak potestuję przy wyższych temp. od zadanych.
Póki co Dzięki Wielkie.
dodane 2020-05-24 18:30Wiciu - a podpowiedz mi teraz jak się ma do tego ustawienia np. regulatorów temperatury w pokojach.
Jak mam ustawione ze poniżej 19st elektrozawór otwiera pętlę....musiałbym ustawić wysokość temp. na jaką w Auto-Lato?
2020-05-24 18:37
  Wiciu9 Posts: 45 Ostrzeżenie: 0

Temperatura  Auto-lato to próg komfortu cieplnego przy którym temperatura w pomieszczeniach jest akceptowalna bez udziału obwodu CO .  W ciągu dnia będzie np. 19 - 20 stopni a w nocy 10 .
W tym przypadku zadziała auto-lato , zależnie od ustawionej temp. i histerezy .
2020-05-24 18:41
  piotrmorka Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Właśnie patrzę jak zachowuję sie teraz mój piec - temp. spadła poniżej zadanej na auto-lato i piec wpadł znowu w tryb zima i otworzył zawór na podłogówkę.
Jak dobrze myślę - będzie dobrze. z tymi ustawieniami.
2020-05-24 19:43
  Wiciu9 Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Przy małej histerezie dla Auto-Lato będzie się co chwile przełączało .Jeśli jest zawór 4D to trzeba go ustawić - wyregulować , miedzy innymi współczynnik wzmocnienia i temperaturę za zaworem .
2020-05-24 20:32
  piotrmorka Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
A jakieś rady odnośnie moich ustawień? 
2020-05-24 20:44
  Wiciu9 Posts: 45 Ostrzeżenie: 0
Zmienił bym współczynnik wzmocnienia .
Im większy współczynnik tym zawór wykonuje większe skoki jednostkowe.

Wzmocnienie ustawia się do warunków jakie występują w instalacji  . Niskie wzmocnienie to powolna reakcja na zmiany , wysokie wzmocnienie to szybka reakcja . Zwykle wystarcza wzmocnienie 0,5 - 0,8 . 
Najlepiej ustawić na podstawie wymaganej regulacji dla instalacji .
2020-05-24 21:04
  piotrmorka Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Spróbuję z parametrem 0,8.
Dzięki 
2020-05-29 18:59
  Wiciu9 Posts: 45 Ostrzeżenie: 0

Witam 
Zmienił bym jeszcze czas reakcji zaworu 4D - będzie mniej nerwowo (45-60s)
Pozdrawiam .
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: leON22