W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  bruli.pl v3.5  Grzanie tylko na bufor Subskrybuj
2020-05-13 21:59
  wojtekz Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Witam,
czy da się ustawić w jakiś sposób grzanie bufora? Nie zależy mi na niczym innym, piec ma ładować bufor do określonej temperatury jak cuw. Tylko jak załatwić sprawę włączenia się przy zadanej temperaturze na górze bufora? Czyli dodatkowy czujnik... zamienić funkcję któregoś z dostępnych.
Może wszystko jest ale coś przegapiłem?
Pozdrawiam
Wojtek
2020-05-14 00:08
  leon Posts: 119 Ostrzeżenie: 0
Kolego pamiętam we wojsku,a byłem saperem ek odwróciłem chełm na drugą stronę,ktoś tam mówił że widział sprzątaczkę na kompani w 1999r ek wszystko się da ale pierwsze pytanie,czy Ty wiesz co to bufor??? leON22 masz troszkę uśmiechu

dodane 2020-05-14 00:08  W buforze jest piłeczka która działa na ciepłą wodę (bezwładnościowe ciepło)A jak każdy wie,ciepło zawsze idzie do góry,zawiera około 0,4L wody a CWU min 120L. Po latach PRL montuje się dodatkowy obieg z pompką wspomagającą.Za wylotem pompki możesz dać czujnik temperatury który będzie włączał pompkę.Bufora nie naładujesz bo to jest korytarz ciepłej wody pomiędzy piecem a mieszkaniem.Pozdrawiam
2020-05-14 15:38
  wojtekz Posts: 3 Ostrzeżenie: 0

W innych sterownikach są obsługiwane 2 czujniki, jeden góra drugi dół -


"Po załączeniu funkcji bufor (zaznaczenie opcji Załączony) pompa C.O. będzie pełnić rolę pompy bufora,
w którym zamontowane są dwa czujniki – górny (C1) oraz dolny (C2). Pompa będzie pracować aż do osiągnięcia
parametrów zadanych. Po spadku temperatury poniżej wartości zadanej bufora góra urządzenie załączy się
ponownie.
Zaznaczenie opcji Załączony spowoduje automatyczne przestawienie wyboru czujnika C.O. dla zaworu –
funkcję tego czujnika będzie pełnił czujnik dodatkowy 1."


Bardzo proste pytanie czy w sterowniku da się uruchomić "jakoś" taką funkcję?


Nie wiem czy kolego po piwie czy "co", jednak jak by "co" :  https://czysteogrzewanie.pl/jak-to-sie-robi/bufor-ciepla/. Konwersacje o hełmach to może w Chełmie.

2020-05-14 19:30
  leon Posts: 119 Ostrzeżenie: 0

Cześć Wojtkuz. Wszystko się zgadza co piszesz <górny (C1) oraz dolny (C2)> dolny czujnik mierzy temperaturę przed buforem a górny wodę która wypływa z bufora na mieszkanie

dodane 2020-05-14 19:15Wojtkuz jesteśmy w domu masz zamontowany bufor???

dodane 2020-05-14 19:30Bufor inaczej boiler do ogrzewania domu,zgadza się? Ja jeszcze nie montowałem jako bufor i nie nazwał bym tego czysteogrzewanie,piec by nagrzał tą temperaturę np.80 st musi być minimum o 8 stopni wyżej ustawiony lub podłączona do tego bufora pompka powrotu z piecem i cały czas chodzić. Ja osobiście przypuszczam ile Węgla lub peletu się spali by to zagrzać
2020-05-14 20:11
  wojtekz Posts: 3 Ostrzeżenie: 0

Ja wiem, że jako osoba mocno techniczna czasem używam bardzo dużych skrótów myślowych i pierwszy post może być mniej zrozumiały.

Jako, że to forum     bruli.pl v3.5 się pytałem czy sterownik owy ma możliwość obsługi trybu bufor.
Tryb ten w założeniach jest bardzo podobny do trybu CUW  z tą różnicą, iż za ponowne włączenie się pieca powinna odpowiadać temperatura z innego czujnika. Sterownik ma dwa dodatkowe czujniki temperatury więc taka możliwość teoretycznie by była osiągana a gdyby było większe zainteresowanie może pojawiła by się w nowej aktualizacji itd.

Z całym szacunkiem ale nic o bojlerach, sprzątaczkach czy węglu. 


2020-05-14 21:15
  leon Posts: 119 Ostrzeżenie: 0
Boiler to stara nazwa,dzisiaj mówią wymiennik ciepła tak jak na kocioł. Można troszkę oszukać system, w schemacie dodać podłogówkę i jako podłogówka będzie kocioł grzał boiler bufor,ale i tak by nagrzać bufor to musisz sporo podnieść temperaturę pieca

dodane 2020-05-14 21:15
Ja wiem, że jako osoba mocno techniczna czasem używam bardzo dużych skrótów myślowych i pierwszy post może być mniej zrozumiały. To nie wiesz jak to podłączyć?????
Users on-line: KrystianT