Forum eCoal.pl v3.5 Alartm stb, termiczne zabezpieczenie kotła i wygasl Subskrybuj | ||||
|
||||
DamianOwczarek-zablokowany
|
Witam. Ogniwo eko plus m 14kw. W statystykach nic się nie zapisało, bo jak wiadomo kuleją już dlugo
Może mi ktoś coś sprawdzić od czego się to stało? Kocioł pracował w grzaniu i odbiór ciepła miał więc nie mógł sie przegrzac dodane 2020-03-26 17:36Alarm dźwiękowy też się nie załączył..... |
|||
|
||||
leON22
|
Poszukaj na forum było o alarmie STB , sam to przerabiałem kilka razy np. - > TU Przyczyną były chwilowe spadki napięcia w sieci
|
|||
|
||||
|
Ktoś mi powie dlaczego sterownik sam z siebie zamknął 4d do 0 aż mi się kocioł przegrzał do 80st? Panowie coś się dzieje ostatnio i może mądre głowy rzuciły by okiem na mój ster?
|
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
|
Jedno z drugim nie ma nic wspólnego, od kilku miesięcy tak jest ustawione bo niestety tak musi być, wcześniej nic podobnego się nie robiło
|
|||
|
||||
leON22
|
Wcześniej było chłodniej na dworze , był większy odbiór ciepła z kotła , może miałeś włączoną ochronę powrotu i w/g mnie tu jest pies pogrzebany . Jedno z drugim się wiąże. jak widać na wykresie , fizyki nie oszukasz ale niech wypowiedzą się eksperci z ES
|
|||
|
||||
|
Po raz kolejny ci powtarzam ze miałem ochronę powrotu też wyłączona i nic się nie działo, po prostu sterownik zamiast przymknąć 4d z 100 do 35% to zamknął go całkowicie
|
|||
|
||||
leON22
|
Z tego co widzę po wykresach, to przymyka Ci ten zawór do 0% regularnie 2x dziennie o godz. 8 i 13 w momencie gdy zawór wchodzi w temp.obniżoną Pozostaję przy swoim , a Ty kombinuj jak chcesz , powodzenia
|
|||
|
||||
pawel3
|
zawór domyka się aby osiągnąć temperature zadana za zaworem. Leon ci pisał że masz ustawioną obniżona aż 15
|
|||