W dniu 17 marca (wtorek) od godziny 9:00 nastąpi 30 minutowa przerwa w dostępie do serwisu.
Za wszystkie niedogodności przepraszamy
Forum  eSterownik.pl  Sterownik brak wyjścia na świat Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2020-03-16 21:23
  puter Posts: 39 Ostrzeżenie: 0
Witam, ostatnio mam taki problem, że mój sterownik nie ma wyjścia na świat. Gdy jestem w sieci lokalnej wszystko działa mogę na telefonie wejść w aplikację i podejrzeć ustawienia, ale po za siecią nie ma już połączenia. Na panelu sterującym nie widać tej ikonki w prawym górnym logu informującej o połączeniu. Czy sterownik potrzebuje jakiegoś konkretnego portu by był widoczny z zewnątrz?? 

Wcześniej wszystko działało a teraz lipa.
2020-03-20 17:23
  cosnekjr Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Witam
Na sterowniku masz ustawione pobieranie adresów DHCP? Czy na sztywno przypisane? Jak masz wpięty do sieci?
2020-03-22 01:05
  puter Posts: 39 Ostrzeżenie: 0
Jest po DHCP, do sieci wpięte po kablu do repeater który łączy się z siecią. Dziwne to jest bo kilka dni temu jak pisałem tu pierwszy post to wróciło do normy ale dnia następnego połączenie znowu znikło i nie ma do dziś. 
2020-03-22 13:36
  wiktoriano Posts: 256 Ostrzeżenie: 0
Kolego zależy jak to poustawiałeś, jak masz repeater to zależy jaki i w jakim trybie. Narysuj schemat w paint jak masz to podłączone wraz modelami routera i repeatera. 
2020-03-23 11:04
  cosnekjr Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
W pierwszej kolejności to posprawdzalbym wszystkie kabelki czy są dobrze podociskane w gwiazdach + reset wszystkich urzadzen
2020-03-24 00:17
  puter Posts: 39 Ostrzeżenie: 0
Resetowałem już po kilka razy i nic. Napewno był jeden problem bo na repeterze do którego jest podłączony piec był ustawiony zły adres DNS - poprawiłem to i dalej nie jest dobrze. 

Jutro postaram się to rozrysować, ale generalnie wygląda to tak.
Router FunBox 2.0(wyłączone rozgłaszanie WIFI) ----> AP Ubiquit (w całości odpowiada za rozgłaszanie WIFI) ----> Repeter TP Link TL-WA850RE ----> Strownik Pieca podłączony po kablu do reketera. Kabale wszystkie sprawdzone, cała sieć w dom przewodowa i bezprzewodowa dział. Zresztą w sieci lokalnej przez aplikacje na telefonie się łączę z piecem. Repeter posiada dwa tryby wzmacniacz sygnału i punkt dostępowy, obecnie działa w tym pierwszym. Jako punkt dostępowy to w ogóle nic nie działało.
2020-03-24 17:29
  cosnekjr Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Zrób zrzuty z ustawieniami Tp-linka i Ubiquiti
2020-03-25 07:14
  wiktoriano Posts: 256 Ostrzeżenie: 0
Kolego, ogólnie zasada konfiguracji jest jedna i prosta, trzeba podłączyć tak, żeby działało żartuje


1. Jeśli FunBox ma adres 192.168.0.1 i DHCP, a na Ubiquit lub TP Link masz jeszcze gdzieś włączone DHCP to nie możesz im przydzielić adresu (za pomocą którego logujesz się na dane urządzenie) 192.168.0.2, musisz mu dać inny numer z trzeciego członu np. 192.168.10.1, jeśli masz wyłączone DHCP możesz mu przydzielić 192.168.0.2.

2. Jeśli masz gdzieś włączone rozgłaszanie sieci WiFi to na danym urządzeniu musisz mu włączyć DHCP (jeśli się mylę proszę mnie poprawić) czyli automatycznie musisz nadać inny adres z trzeciego członu.

Zakładam, że wszystkie urządzenia masz po kablu podpięte szeregowo, więc:
FunBox 192.168.0.1 - WiFi Off, DHCP On ==> AP Ubiquit 192.168.10.1 - WiFi On, DHCP On ==> TP Link 192.168.10.2 - Wifi Off, DHCP Off.


W zasadzie to Esterownik powinien stworzyć taką instrukcję, ma do tego urządzenia i wiedzę by stworzyć kilka podstawowych konfiguracji w formie obrazków.
2020-03-25 19:34
  leon Posts: 7 Ostrzeżenie: 2
Witam wszystkich....Nie wiem co jest grane ale od 23 marca nie mam wglądu do statystyk ani podglądu temperatury w pokojach,wszystko się zatrzymało po 9 rano

dodane 2020-03-25 19:34Sprawdzam pocztę itp.Wszystko chodzi jak trzeba a wchodzę na Esterownik i żeby stronę przeładować to trzeba czekać ze 3 min.Straszny muł jest od tej Waszej renowacji
2020-03-25 20:35
  berabs Posts: 38 Ostrzeżenie: 1
Mnie też zatrzymały się wykresy i statystyki 24 marca po 12 godzinie. Esterownik też muli.
2020-03-25 20:39
  leon Posts: 7 Ostrzeżenie: 2
Czujnik 6/Alarm - Błąd czujnika temp. Co jakiś czas wybija mi ten błąd,
2020-03-25 21:25
  puter Posts: 39 Ostrzeżenie: 0
wiktoriano napisał » 2020-03-25 07:14
Kolego, ogólnie zasada konfiguracji jest jedna i prosta, trzeba podłączyć tak, żeby działało żartuje


1. Jeśli FunBox ma adres 192.168.0.1 i DHCP, a na Ubiquit lub TP Link masz jeszcze gdzieś włączone DHCP to nie możesz im przydzielić adresu (za pomocą którego logujesz się na dane urządzenie) 192.168.0.2, musisz mu dać inny numer z trzeciego członu np. 192.168.10.1, jeśli masz wyłączone DHCP możesz mu przydzielić 192.168.0.2.

2. Jeśli masz gdzieś włączone rozgłaszanie sieci WiFi to na danym urządzeniu musisz mu włączyć DHCP (jeśli się mylę proszę mnie poprawić) czyli automatycznie musisz nadać inny adres z trzeciego członu.

Zakładam, że wszystkie urządzenia masz po kablu podpięte szeregowo, więc:
FunBox 192.168.0.1 - WiFi Off, DHCP On ==> AP Ubiquit 192.168.10.1 - WiFi On, DHCP On ==> TP Link 192.168.10.2 - Wifi Off, DHCP Off.


W zasadzie to Esterownik powinien stworzyć taką instrukcję, ma do tego urządzenia i wiedzę by stworzyć kilka podstawowych konfiguracji w formie obrazków.



osobiście za specjalnie nie znam się na sieciach ale zawsze mi mówiono że w sieci powinien być jedno urządzenie które przydziela adresy ip. Wedługo twojego schematu są dwa czy to dobrze?? Aktualnie mam włączone DHCP tylko na routerze głównym funbox wszędzie po za tym jest wyłączone. Nie wiem czy te zrzuty coś wam podpowiedzą ale może akurat dziwne jest tylko to że od początku nie było problemu i nic nie zmieniałem a działać nagle przestało :|




dodane 2020-03-25 21:25
2020-03-25 23:02
  wiktoriano Posts: 256 Ostrzeżenie: 0
Niby zawsze powinno być jedno DHCP, ale nie zawsze się da. Ostatnio konfigurowałem router gdzie jedna anteną po WiFi odbierał internet, drugą anteną rozsyłał, dodatkowo po kablu rozsyłał i tam musiało być włączone drugie DHCP. 
Niewiele mówią te screeny.
Masz trzy urządzenia.
Internet na kablu czy jakiś radiowy? 
To do którego masz wpięty kabel od dostawcy:
Jaki ma adres? 
Czy jest włączone DHCP? 
Czy jest włączone WiFi? 
2020-03-26 00:12
  puter Posts: 39 Ostrzeżenie: 0
Internet jest na kabli od orange ADSL, kabel wpięty do funboxa który ma adres 192.168.1.1 i tu jest włączone DHCP a wifi wyłączone. Z funboxa idzie kabel do AP Ubiquit które rozgłasz wifi, DHCP Wyłączone. Dalejn Tplink repeter przechwytuje sygnał wifi i rozgłasza go dalej, dodatkowo po kablu wpięty do repetera jest esterownik.
2020-03-26 07:37
  wiktoriano Posts: 256 Ostrzeżenie: 0
Z twoim Tp linkiem masz tą samą sytuację co opisywałem w poście wyżej. Specjalnie wtedy dzwoniłem na infolinię tp linka i powiedzieli, że w tym trybie routera (WISP) musi być DHCP włączone. Tylko dobrze sobie zaadresuj tego tp linka, bo jak źle zaadresujesz to będzie powstawał konflikt adresów, daj mu adres 192.168.10.1 włącz mu DHCP, adresy dostępne w DHCP 192.168.10.100 - 192.168.10.200. Brama nie wiem, być może 192.168.1.1
Możesz również zadzwonić na infolinię tp linka 22 360 63 63
2020-03-26 09:26
  darek5w Posts: 4 Ostrzeżenie: 0

Witam.
U mnie też brak wykresów ale to nie taki problem bo po IP jest dostęp. Niestety od wczoraj pojawił się problem z zdalnym dostępem do sterownika. Powtarzający się Alarm "Czujnik 6". Sterownik połączony kablem, internet dochodzi, sprawdzone laptopem. Dodatkowo jak już wyżej ktoś wspomniał strasznie muli  platforma.

dodane 2020-03-26 09:26
EDIT: 

Właśnie oddzwonił serwisant z ES i jest info by nic nie robić, przeciążenie serwerów w związku z #zostanwdomu.
Problem ogólnoświatowy.













2020-03-26 10:43
  cosnekjr Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Z twoich zrzutów wynika ze ubiquiTi ma DHCP jest wyłączone i tp link pobrał adres z FunBoxa. Zrób zrzuty z ubiquiTi z ustawieniami WiFi. Z tplinka zrób z WiFi oraz stan. Skoro w domu dziala WiFi z ubiquiTi to problem jest w tplinku.  Wpinales laptopa kabelkiem pod tplinka? Zrobilbym jeszcze raz konfigurację tplinka od samego początku. 
2020-03-27 14:07
  rafalsk Posts: 13 Ostrzeżenie: 0
darek5w napisał » 2020-03-26 09:26

Witam.
U mnie też brak wykresów ale to nie taki problem bo po IP jest dostęp. Niestety od wczoraj pojawił się problem z zdalnym dostępem do sterownika. Powtarzający się Alarm "Czujnik 6". Sterownik połączony kablem, internet dochodzi, sprawdzone laptopem. Dodatkowo jak już wyżej ktoś wspomniał strasznie muli  platforma.

dodane 2020-03-26 09:26
EDIT: 

Właśnie oddzwonił serwisant z ES i jest info by nic nie robić, przeciążenie serwerów w związku z #zostanwdomu.
Problem ogólnoświatowy.


Dzięki za tą informację bo już myślałem, że u mnie się coś zesr...o. U mnie padł internet w nocy, a jak awaria została usunięta zauważyłem brak statystyk i wykresów i myślałem, że to coś u mnie, zwłaszcza, że router też wiekowy i ma problemy z działaniem. Też miałem alarmy "Czujnik 6" i myślałem, że sterownik ma już dość.
Moim zdaniem wszystkiego nie da się wytłumaczyć sytuacją #zostanwdomu, no i szkoda, że dowiaduję się o tym od Ciebie.
ES mógłby w miarę na bieżąco informować o problemach stosownym komunikatem na stronie głównej forum. 
2020-03-27 17:31
  leon Posts: 7 Ostrzeżenie: 2
Witam wszystkich....U mnie już puściło wykresy itp. Do dzisiaj 3:13
2020-03-27 20:49
  puter Posts: 39 Ostrzeżenie: 0
Generalnie w wifi to nie ma problemu, bo ono działa zarówno z ubiquiti jak i to które rozgłasza tp link. Problem jest tylko przy połączeniu kablem do tp linka. Jutro będę miał laptopa żeby sprawdzić czy działać będzie internet po kablu z tplinka. 

W tym tplinku za bardzo to nie da się nic ustawić, nie ma tam możliwości nic zmienić poza ustawieniem czy ma być DHCP czy adres statyczny i tyle, no i oczywiście nazwa sieci rozgłaszanej. Resetowałem już tplinka i ustawiałem na nowi i bez zmian. Nie wiem gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny, na ubiquiti włączałem już DHCP i też nic to nie zmienia. W sieci LAN działa w aplikacji ale po za już nie działa. Na stronie sterownik w ogóle nie działa.
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: arkadius10, juru, mojapeca1, plasa, Tad-Rzesz