W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eSterownik.pl  Sterownik brak wyjścia na świat Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 5Next pageLast page
2020-03-16 21:23
  puter Posts: 62 Ostrzeżenie: 0
Witam, ostatnio mam taki problem, że mój sterownik nie ma wyjścia na świat. Gdy jestem w sieci lokalnej wszystko działa mogę na telefonie wejść w aplikację i podejrzeć ustawienia, ale po za siecią nie ma już połączenia. Na panelu sterującym nie widać tej ikonki w prawym górnym logu informującej o połączeniu. Czy sterownik potrzebuje jakiegoś konkretnego portu by był widoczny z zewnątrz?? 

Wcześniej wszystko działało a teraz lipa.
2020-03-20 17:23
  cosnekjr Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Witam
Na sterowniku masz ustawione pobieranie adresów DHCP? Czy na sztywno przypisane? Jak masz wpięty do sieci?
2020-03-22 01:05
  puter Posts: 62 Ostrzeżenie: 0
Jest po DHCP, do sieci wpięte po kablu do repeater który łączy się z siecią. Dziwne to jest bo kilka dni temu jak pisałem tu pierwszy post to wróciło do normy ale dnia następnego połączenie znowu znikło i nie ma do dziś. 
2020-03-22 13:36
  wiktoriano Posts: 261 Ostrzeżenie: 0
Kolego zależy jak to poustawiałeś, jak masz repeater to zależy jaki i w jakim trybie. Narysuj schemat w paint jak masz to podłączone wraz modelami routera i repeatera. 
2020-03-23 11:04
  cosnekjr Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
W pierwszej kolejności to posprawdzalbym wszystkie kabelki czy są dobrze podociskane w gwiazdach + reset wszystkich urzadzen
2020-03-24 00:17
  puter Posts: 62 Ostrzeżenie: 0
Resetowałem już po kilka razy i nic. Napewno był jeden problem bo na repeterze do którego jest podłączony piec był ustawiony zły adres DNS - poprawiłem to i dalej nie jest dobrze. 

Jutro postaram się to rozrysować, ale generalnie wygląda to tak.
Router FunBox 2.0(wyłączone rozgłaszanie WIFI) ----> AP Ubiquit (w całości odpowiada za rozgłaszanie WIFI) ----> Repeter TP Link TL-WA850RE ----> Strownik Pieca podłączony po kablu do reketera. Kabale wszystkie sprawdzone, cała sieć w dom przewodowa i bezprzewodowa dział. Zresztą w sieci lokalnej przez aplikacje na telefonie się łączę z piecem. Repeter posiada dwa tryby wzmacniacz sygnału i punkt dostępowy, obecnie działa w tym pierwszym. Jako punkt dostępowy to w ogóle nic nie działało.
2020-03-24 17:29
  cosnekjr Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Zrób zrzuty z ustawieniami Tp-linka i Ubiquiti
2020-03-25 07:14
  wiktoriano Posts: 261 Ostrzeżenie: 0
Kolego, ogólnie zasada konfiguracji jest jedna i prosta, trzeba podłączyć tak, żeby działało żartuje


1. Jeśli FunBox ma adres 192.168.0.1 i DHCP, a na Ubiquit lub TP Link masz jeszcze gdzieś włączone DHCP to nie możesz im przydzielić adresu (za pomocą którego logujesz się na dane urządzenie) 192.168.0.2, musisz mu dać inny numer z trzeciego członu np. 192.168.10.1, jeśli masz wyłączone DHCP możesz mu przydzielić 192.168.0.2.

2. Jeśli masz gdzieś włączone rozgłaszanie sieci WiFi to na danym urządzeniu musisz mu włączyć DHCP (jeśli się mylę proszę mnie poprawić) czyli automatycznie musisz nadać inny adres z trzeciego członu.

Zakładam, że wszystkie urządzenia masz po kablu podpięte szeregowo, więc:
FunBox 192.168.0.1 - WiFi Off, DHCP On ==> AP Ubiquit 192.168.10.1 - WiFi On, DHCP On ==> TP Link 192.168.10.2 - Wifi Off, DHCP Off.


W zasadzie to Esterownik powinien stworzyć taką instrukcję, ma do tego urządzenia i wiedzę by stworzyć kilka podstawowych konfiguracji w formie obrazków.
2020-03-25 21:25
  puter Posts: 62 Ostrzeżenie: 0
wiktoriano napisał » 2020-03-25 07:14
Kolego, ogólnie zasada konfiguracji jest jedna i prosta, trzeba podłączyć tak, żeby działało żartuje


1. Jeśli FunBox ma adres 192.168.0.1 i DHCP, a na Ubiquit lub TP Link masz jeszcze gdzieś włączone DHCP to nie możesz im przydzielić adresu (za pomocą którego logujesz się na dane urządzenie) 192.168.0.2, musisz mu dać inny numer z trzeciego członu np. 192.168.10.1, jeśli masz wyłączone DHCP możesz mu przydzielić 192.168.0.2.

2. Jeśli masz gdzieś włączone rozgłaszanie sieci WiFi to na danym urządzeniu musisz mu włączyć DHCP (jeśli się mylę proszę mnie poprawić) czyli automatycznie musisz nadać inny adres z trzeciego członu.

Zakładam, że wszystkie urządzenia masz po kablu podpięte szeregowo, więc:
FunBox 192.168.0.1 - WiFi Off, DHCP On ==> AP Ubiquit 192.168.10.1 - WiFi On, DHCP On ==> TP Link 192.168.10.2 - Wifi Off, DHCP Off.


W zasadzie to Esterownik powinien stworzyć taką instrukcję, ma do tego urządzenia i wiedzę by stworzyć kilka podstawowych konfiguracji w formie obrazków.



osobiście za specjalnie nie znam się na sieciach ale zawsze mi mówiono że w sieci powinien być jedno urządzenie które przydziela adresy ip. Wedługo twojego schematu są dwa czy to dobrze?? Aktualnie mam włączone DHCP tylko na routerze głównym funbox wszędzie po za tym jest wyłączone. Nie wiem czy te zrzuty coś wam podpowiedzą ale może akurat dziwne jest tylko to że od początku nie było problemu i nic nie zmieniałem a działać nagle przestało :|




dodane 2020-03-25 21:25
2020-03-25 23:02
  wiktoriano Posts: 261 Ostrzeżenie: 0
Niby zawsze powinno być jedno DHCP, ale nie zawsze się da. Ostatnio konfigurowałem router gdzie jedna anteną po WiFi odbierał internet, drugą anteną rozsyłał, dodatkowo po kablu rozsyłał i tam musiało być włączone drugie DHCP. 
Niewiele mówią te screeny.
Masz trzy urządzenia.
Internet na kablu czy jakiś radiowy? 
To do którego masz wpięty kabel od dostawcy:
Jaki ma adres? 
Czy jest włączone DHCP? 
Czy jest włączone WiFi? 
2020-03-26 00:12
  puter Posts: 62 Ostrzeżenie: 0
Internet jest na kabli od orange ADSL, kabel wpięty do funboxa który ma adres 192.168.1.1 i tu jest włączone DHCP a wifi wyłączone. Z funboxa idzie kabel do AP Ubiquit które rozgłasz wifi, DHCP Wyłączone. Dalejn Tplink repeter przechwytuje sygnał wifi i rozgłasza go dalej, dodatkowo po kablu wpięty do repetera jest esterownik.
2020-03-26 07:37
  wiktoriano Posts: 261 Ostrzeżenie: 0
Z twoim Tp linkiem masz tą samą sytuację co opisywałem w poście wyżej. Specjalnie wtedy dzwoniłem na infolinię tp linka i powiedzieli, że w tym trybie routera (WISP) musi być DHCP włączone. Tylko dobrze sobie zaadresuj tego tp linka, bo jak źle zaadresujesz to będzie powstawał konflikt adresów, daj mu adres 192.168.10.1 włącz mu DHCP, adresy dostępne w DHCP 192.168.10.100 - 192.168.10.200. Brama nie wiem, być może 192.168.1.1
Możesz również zadzwonić na infolinię tp linka 22 360 63 63
2020-03-26 10:43
  cosnekjr Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Z twoich zrzutów wynika ze ubiquiTi ma DHCP jest wyłączone i tp link pobrał adres z FunBoxa. Zrób zrzuty z ubiquiTi z ustawieniami WiFi. Z tplinka zrób z WiFi oraz stan. Skoro w domu dziala WiFi z ubiquiTi to problem jest w tplinku.  Wpinales laptopa kabelkiem pod tplinka? Zrobilbym jeszcze raz konfigurację tplinka od samego początku. 
2020-03-27 20:49
  puter Posts: 62 Ostrzeżenie: 0
Generalnie w wifi to nie ma problemu, bo ono działa zarówno z ubiquiti jak i to które rozgłasza tp link. Problem jest tylko przy połączeniu kablem do tp linka. Jutro będę miał laptopa żeby sprawdzić czy działać będzie internet po kablu z tplinka. 

W tym tplinku za bardzo to nie da się nic ustawić, nie ma tam możliwości nic zmienić poza ustawieniem czy ma być DHCP czy adres statyczny i tyle, no i oczywiście nazwa sieci rozgłaszanej. Resetowałem już tplinka i ustawiałem na nowi i bez zmian. Nie wiem gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny, na ubiquiti włączałem już DHCP i też nic to nie zmienia. W sieci LAN działa w aplikacji ale po za już nie działa. Na stronie sterownik w ogóle nie działa.
2020-03-27 22:09
  cosnekjr Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Na tplinku jeszcze spróbowałem wpisać DNS 194.204.152.34  i drugi 194.204.159.1 
2020-03-28 18:34
  puter Posts: 62 Ostrzeżenie: 0


cosnekjr napisał » 2020-03-27 22:09
Na tplinku jeszcze spróbowałem wpisać DNS 194.204.152.34  i drugi 194.204.159.1 




Ustawiłem te dns tak jak mówiłeś niestety nic to nie zmienia wszystko działa tak samo. 
Powiem wam, że teraz to już jestem w kropce. Właśnie podłączyłem kablem laptopa do tego tplinka. Wcześniej wyłączyłem mu wifi i internet po kablu śmiga bez problemu. Czy możliwe, że coś jest nie tak z samym sterownikiem?? Bo już kończą mi się pomysły. Skoro laptop ma internet to chyba i sterownik powinien mieć.
2020-03-28 18:36
  leON22 Posts: 3606 Ostrzeżenie: 1
Bez dwóch zdań , powinien  
puter napisał » 2020-03-26 00:12
Internet jest na kabli od orange ADSL, kabel wpięty do funboxa który ma adres 192.168.1.1 i tu jest włączone DHCP a wifi wyłączone. Z funboxa idzie kabel do AP Ubiquit które rozgłasz wifi, DHCP Wyłączone. Dalejn Tplink repeter przechwytuje sygnał wifi i rozgłasza go dalej, dodatkowo po kablu wpięty do repetera jest esterownik.

Jaki to Tplink , ten który jest połączony ze sterownikiem  Dlaczego nie włączysz wifi w Funbox i nie złapiesz z niego sygnału wifi, tym repeterem TPLinka, Funbox ma za słaby sygnał 
2020-03-28 19:01
  puter Posts: 62 Ostrzeżenie: 0
TPLink TL-850RE, na funbox już dawno wyłączyłem wifi bo właśnie sobie nie radził w domu (grube ściany) nawet Ubiqit ledwo daje radę. leON22 w sumie to mogę spróbować włączyć na funbox wifi i sprawdzić, ale czemu miało by to coś zmienić??  
2020-03-28 19:08
  leON22 Posts: 3606 Ostrzeżenie: 1
Zawsze to krótsza droga, a tak to Funbox -> kabel do Ubi...z wifi -> po wifi do Tplink-> kabel do sterownika , widocznie coś się gryzie , też nie jestem informatykiem ale sprawdź takie połączenie , nie zaszkodzi , chyba że w kotłowni brak zasięgu wifi funboxa pewny to wtedy dupa zbita  Oczywiście jak zmienisz wifi z funbox to musisz odpowiednio skonfigurować tplinka, tak żeby odbierał sygnał z funboxa ale to chyba wiesz
2020-03-28 19:26
  puter Posts: 62 Ostrzeżenie: 0
Droga krótsza niestety to też nic nie dało 😪 dla pewności jeszcze zresetowałem sam sterownik żeby na nowo wszystko pobrał i nic jak nie było internetu tak nie ma.

leON22 ze mnie też informatyk marny ale wydaje mi się że tutaj z sama siecią jednak wszystko gra, a problem może leżeć w samym sterowniku. Nie mam tak długiego kabla bo bym spróbował podłączyć bezpośrednio pod router 😐 i droga mi się tu zamyka, ktoś ma jeszcze jakiś pomysł jak można by to sprawdzić? 
First pagePrevious page1 / 5Next pageLast page
Users on-line: namoras, xyz123