W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eSterownik.pl  Zapis ustawień spalania w sterownikach v3.5 Subskrybuj
2020-01-14 11:33
  PrzemekP Posts: 963 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Witam.
Została udostępniona opcja pobierania oraz wgrywania ustawień algorytmów spalania do sterownika.
Opcja jest dostępna TYLKO dla właściciela sterownika.

Pobierania / wgrywanie ustawień jest dostępne po kliknięciu ikony w pasku przy nazwie sterownika.



Po kliknięciu pokazuje się okno z dwiema możliwościami wyboru.


Po kliknięciu na przycisk Pobierz ze sterownika zostanie pobrany plik ZIP.
Nazwa pliku może zostać zmieniona przez użytkownika.

Aby wgrać pobrane wcześniej ustawienia należy wybrać plik z ustawieniami.



a po wybraniu należy kliknąć przycisk Wgraj do sterownika. Proces ten może trwać dłuższy czas, jego zakończenie będzie sygnalizowane odpowiednim komunikatem.
Podczas wgrywania ustawień lepiej nie zamykać okna przeglądarki ani przechodzić między pozycjami w menu.


Zapisywane są TYLKO ustawienia dotyczące algorytmów spalania, inne parametry nie zostaną zapisane / zmienione.
Nie zostaną nadpisane ustawienia dotyczące pokoi, programatorów temperatur itp.


Wszelkie problemy i pytania prosimy zgłaszać w tym wątku.
2020-01-14 12:39
  wiktoriano Posts: 261 Ostrzeżenie: 0
Zobaczymy co się stanie jak...  
A tym czasem dla was 
(Proszę kliknąć w obrazek)



dodane 2020-01-14 12:29Skoro nie można zmienić nazwy config.zip to dodajemy do spakowanego pliku plik notatnika z własną nazwą i ew. już w notatniku jakiś opis np. Jak się paliło i "Typ podajnika" (z zaawansowanych)

Z zaawansowanych tylko "typ podajnika" jest podmieniany?
Czy będzie zachowana kompatybilność pliku config.zip z przyszłymi wersjami? czyli czy wejdzie z 1.1.30 do np. 1.1.35?
Eksprot / import jest od wersji 1.1.30?
Czy wejdzie conifg z Smart II do eCoal?
dodane 2020-01-14 12:39Myślę że zdecydowanie przydałby się podgląd parametrów po wybraniu plików, a przed wgraniem.
2020-01-14 12:41
  PrzemekP Posts: 963 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
wiktoriano napisał » 2020-01-14 12:32
Zobaczymy co się stanie jak...  
Skoro nie można zmienić nazwy config.zip to dodajemy do spakowanego pliku plik notatnika z własną nazwą i ew. już w notatniku jakiś opis np. Jak się paliło i "Typ podajnika" (z zaawansowanych)

Przecież wyraźnie napisałem, że można zmienić nazwę pobranego pliku. 

wiktoriano napisał » 2020-01-14 12:32

Z zaawansowanych tylko "typ podajnika" jest podmieniany?


Zapisywane są tylko parametry dotyczące spalania - coś jeszcze miałoby być zapisywane ?
wiktoriano napisał » 2020-01-14 12:32

Czy będzie zachowana kompatybilność pliku config.zip z przyszłymi wersjami? czyli czy wejdzie z 1.1.30 do np. 1.1.35?
Eksprot / import jest od wersji 1.1.30?
Czy wejdzie conifg z Smart II do eCoal?

Eksport / import jest niezależny od wersji - można pobrać / wgrać ustawienia z każdej wersji softu sterownika.


Co do przenoszenia ustawień między typami sterowników - jest taka możliwość, co nie oznacza, że z bruliego zrobimi Pello lub z Smart II eCoala.
Zostaną zapisane tylko te parametry które występują w sterowniku na którym przeprowadzamy zapis danych z pliku.

2020-01-14 12:52
  wiktoriano Posts: 261 Ostrzeżenie: 0
PrzemekP napisał » 2020-01-14 12:41

Przecież wyraźnie napisałem, że można zmienić nazwę pobranego pliku. 

Zapisywane są tylko parametry dotyczące spalania - coś jeszcze miałoby być zapisywane ?

A to przepraszam, wczoraj się zaje...łem mułem na innym forum, ale otrzymałem informację, że to przez poniedziałek ale, że dzisiaj? 2 to chyba z podniecenia od dawna oczekiwanej funkcjonalności.


Po eksporcie z zaawansowanych zmieniłem z Grupowy-Retortowy na Grupwy-Retortowy-Auto (dla testów) i po wgraniu zmieniło z powrotem na Grupowy-Retortowy więc to dobrze.

Jeśli chodzi o coś jeszcze to na pewno przyda się podgląd parametrów przed wgraniem.



2020-01-14 12:55
  PrzemekP Posts: 963 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
wiktoriano napisał » 2020-01-14 12:52

Jeśli chodzi o coś jeszcze to na pewno przyda się podgląd parametrów przed wgraniem.

Tej funkcjonalności nie przewiduje.
2020-01-15 18:06
  wiktoriano Posts: 261 Ostrzeżenie: 0
"Pobierz/wgraj ustawienia procesu spalania" powoduje import/eksport 


USTAWIENIA ZAAWANSOWANE
Obwód kotła:
- Typ podajnika 



USTAWIENIA \ SPALANIE:
Ustawienia algorytmu: 
- Moce dmuchawy 

Ustawienia algorytmu:
- Ilości powtórzeń

Parametry kotła:
- Histereza kotła
- Histereza przejścia na moc MAX

Tryb grzania:
- Moc minimalna
- Moc maksymalna

Tryb podtrzymania:
- Czas pracy podajnika
- Czas postoju podajnika 
- Czas krótkiej przerwy 
- Ilość powtórzeń 
- Moc dmuchawy

Tryb ręczny:
- Moc dmuchawy 

Jeśli mieliśmy Retortowy-Grupowe-Auto, a wgramy Retortowy-Grupowe to zmieni nam proces spalania na 
Retortowy-Grupowe
2020-01-16 07:11
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Sorki nie rozumiem , co to jest za nowy typ Retortowy-Grupowe-Auto   
2020-01-16 07:13
  pawel3 Posts: 478 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
retortowy-grupowe-auto to nazwa "automatu"dla sterowników Defro Smart II.
2020-01-16 07:16
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
OK , thx Paweł myślałem , że coś przeoczyłem  U nas w pracy jest coś takiego jak Program 5S ( Selekcja , Systematyka, Sprzątanie , Standaryzacja , Samodyscyplina Można by , a nawet pasowało by to ujednolicić
2020-01-16 08:26
  YuZJannowitz Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
Dzięki za wielkie za tą opcję! Odpada machanie ustawieniami po zasypaniu innego typu węgla. Teraz tylko porobić porządki w plikach... wesola.zip, sobianek_gold.zip, tauron.zip, retopal.zip... ech, pięknie
2020-01-16 08:30
  wiktoriano Posts: 261 Ostrzeżenie: 0
Zaraz trzeba będzie nowy dział na forum zrobić i wrzucać spalania będziemy  
2020-01-16 09:00
  YuZJannowitz Posts: 21 Ostrzeżenie: 0
wiktoriano napisał » 2020-01-16 08:30
Zaraz trzeba będzie nowy dział na forum zrobić i wrzucać spalania będziemy  

Nie wiem czy będzie to przydatne. Każda instalacja powinna mieć swój własny odpowiednio dopasowany i dopieszczony doświadczeniami użytkownika konfig. Na przypadku mojej instalacji wiem, że regulując choćby jeden mały parametr jak siłę nadmuchu o -+1%, z popiołu "papierosowego" przechodzę na spieki lub niedopały (przypadek ekogroszku z Wesołej).
Wgrywając parametry spalania z cudzego pieca i tak będziemy musieli dostosować je "pod siebie".
2020-01-16 09:49
  wiktoriano Posts: 261 Ostrzeżenie: 0
Będzie przydatne, użytkownik będzie mógł startować jakby od połowy i dograć sobie parametry do swojej instalacji, a na pewno się przyda dla nowego użytkownika, a nie jak za każdym razem jak jest teraz, nowy przychodzi i pisze, że ma spieki i co ma zrobić. 
Pamiętam jak ja ustawiałem piec, myślałem, że ma być wieeelki łogień, bo tak było w kopciuchu no to tak ustawiałem  
2020-01-16 09:56
  Sa1666 Posts: 95 Ostrzeżenie: 0
Ale żeby nowy poradził sobie ze złym spalaniem nie wystarczy że na ślepo skopiuje czyjeś ustawienia. Tak czy siak będzie musiał to korygować. A skąd będzie miał wiedzę co i jak ? Będzie startował od połowy? skoro ktoś nie ma pojęcia o podstawach o swojej instalacji to żadne ustawienia skopiowane od kogoś z opisaną instalacją nie pomogą..i tak będzie mnóstwo postów na temat pomocy nie wiem jak żyć. 
Są poradniki palacza,jest opisane grupowe. Wystarczy chcieć trochę poczytać dopiero wtedy zakładać tematy. 


2020-01-16 11:59
  wiktoriano Posts: 261 Ostrzeżenie: 0
Czas pokaże jak to będzie funkcjonować.
dodane 2020-01-16 11:59Pytanie do ES
Czy będzie możliwość dodawania załączników .zip?
2020-01-16 18:04
  PrzemekP Posts: 963 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
wiktoriano napisał » 2020-01-16 11:59
Pytanie do ES
Czy będzie możliwość dodawania załączników .zip?

Załączników do czego ?
2020-01-16 19:01
  wiktoriano Posts: 261 Ostrzeżenie: 0
Do postów chociaż.
Kiedy te wykresy i statystyki będą działać?


2020-04-13 23:16
  widet456 Posts: 7 Ostrzeżenie: 0
Ktoś to już testował?? 
Users on-line: Omega, TishiTib