W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  eCoal.pl v3.5  problem z piecem ogniwo eko plus 20 Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2020-01-09 22:33
  hrabia66 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Problem z piecem  .podłoczyłem zasilanie do zaworu cztero drogowego na rurze zamontowałem 2 wloty do Co  2 grzejniki i Cwu kture nie jest podłoczone a na zaworze czterodrogowym podłogówke ok 160 m2.  Piec mam nastawiony na 16 kw temperatura zadana 60stopni bez ochrony powrotu .podłogówka na zaworze  40 stopni . Pompy startuja od 50 stopni.  Powrót od zaworu czterodrorznego na kturym sa wlotu do co i cwu i przepony . Wszystko startuje zawór od zera do 80 procent a Co tesz fanie grzeje po uzyskaniu 61- 63 w przyblirzeniu zaczyna mi wszysko się wychładzac i co  wyscie za zawore na połogówke i temperatura na piecu spada do 46 stopni i nanowo wszstko zaczyna Piec zaczyna się rozgrzewac pompki załaczja się przy 50 stopni zawór startuje od zera osiagnie piec 62 i tak wkółko.Połogówka rozgrzana do 23 stopni dwa grzejniki ciepłe . niewiem gdzie popełniłem błąd w ustawieniach pieca czy zaworu a morze w podłoczeniu prosze o pomoc dołaczam zdjęcia internetu niemam bo dom w remocie i nie zamieszkany .
dodane 2020-01-09 22:33
2020-01-10 07:32
  Inter-qrwa-nauta Posts: 320 Ostrzeżenie: 0

Mógłbyś się postarać, pisać poprawnie ew foty większe zamieszczać, bo nie chce się ani czytać ani oglądać.
Zwiększ moc kotła, obniż temp na podłogę.
2020-01-10 07:51
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Może brak ciągłej pracy pompy CO (włączona opcja zatrzymania pompy po dogrzaniu pomieszczenia) ? pewny
2020-01-10 10:33
  Inter-qrwa-nauta Posts: 320 Ostrzeżenie: 0
Na moje, to ma jak było u szulczyka. Czyli za dużo na podłogę, a za mała moc na kotle. Gdy kocioł nabije powyżej 50, to pompy ruszają, ale za chwilę kocioł zalany zimną wodą zdycha, temp spada poniżej temp załączenia pomp, i tak w koło. Ustaw mu tryb spalania jak u szulczyka, i się rozrusza. A ile pompuje w podłogę to mi lotto - info na necie jest, niech się zainteresuje, bo kłócił się zaś o to nie będę.
2020-01-10 16:12
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Fakt u "hrabiego" może być podobnie , szkoda że nie widać sterownika i tych jego ustawień 
2020-01-10 16:14
  gmaj22 Posts: 2022 Ostrzeżenie: 1
Qrcze wymyślają pompki, zaworu, mieszacze, sterowniki itp. A można prostą instalację zrobić maksymalnie na dwóch pompach i opędzi grzejniki z podłogówką i CWU oraz dodatkowo podwójną ochronę powrotu. 
Niedawno na innym forum wklejałem naprędce na kolanie zrobiony szkic:


Oczywiście podłogówka może być i na 3D, wtedy ochrona powrotu tylko przez 3D przełączający.

2020-01-11 01:42
  hrabia66 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
To na ile mam nastawić piec 20kw a  teperature podłogówki 35 a pompy45 , zrobiłem tymczasowo bajpas na cwu to do brze czy zle bo niemam zbiornika jeszcze i właczyc  mu ochrone przez cwu  czy inaczej doradzcie musze to jakoś opanować do wiosny czy jakieś ogólne ustawienia pieca O błędach w pisowni jusz pisałem nie odrórzniam niektórych słów pisze dórzo błedów no i z wiekiem mi się za ciera mało pisze. i staram się to ogarnoć bo tą  hydraulike rozómię  ale z ustawieniami  na elektronice to jusz problem
2020-01-11 07:58
  Inter-qrwa-nauta Posts: 320 Ostrzeżenie: 0
Ustaw sobie w ustawiania / spalanie /parametry spalania/ typ kotła na pellet, czas pracy podajnika 5s, korekta dmuchawy +10 (jak będzie za mocno dmuchać to korektę będziesz zmniejszał). Zadana na kotle była dobrze 60st, start pomp 45-50st. Podłogą nie grzeje się jak grzejnikiem, więc wysil się i poczytaj jak to ma być, bo pisać nie umiesz, ale czytać tak.

dodane 2020-01-11 07:58
gmaj22 napisał » 2020-01-10 16:14
...A można prostą instalację zrobić maksymalnie na dwóch pompach i opędzi grzejniki z podłogówką i CWU oraz dodatkowo podwójną ochronę powrotu.
3DT na CWU to dobre rozwiązanie. Można instalację napędzić jedną pompą
gmaj22 napisał » 2020-01-10 16:14
Oczywiście podłogówka może być i na 3D, wtedy ochrona powrotu tylko przez 3D przełączający.
Przełączać można zasilając zawór od króćca poprzecznego, ale to napęd musiałby kręcić o 180*. Muszę poczytać o co w tym chodzi, może się kiedyś przydać.
2020-01-11 12:01
  gmaj22 Posts: 2022 Ostrzeżenie: 1
Przełącza o 90 stopni. To jest typowy zawór przełączający pełnoprzepływowy, dlatego nie nadaje sie jako mieszacz.
Mam teraz takie rozwiązanie u siebie na jednej pompie (bez podłogówki) i działa dość stabilnie. Zawór "napędzany" jest siłownikiem elektrotermicznym NC/230 V zasilanym z wyjścia pompy CWU. Musze jeszcze pomyśleć, jak załatwić temat "auto-lato" - prawdopodobnie zasilę pompę z dwóch wyjść CO/CWU. Problem jedynie w tym, że pompa startuje/zatrzymuje się natychmiast, natomiast zawór potrzebuje 2-3 minuty na pełne otwarcie/zamknięcie. Stąd niewielkie przebitki temperatury powyżej zadanej i poniżej histerezy CWU.
Układ działa dość stabilnie, mimo termostatów na grzejnikach. Mocniejsze szarpnięcie jest rano, gdy odpala na stałe pompa cyrkulacyjna i zmienia się strefa CWU.



2020-01-11 15:00
  Inter-qrwa-nauta Posts: 320 Ostrzeżenie: 0
Ładnie Ci to gada, ster o którym pisałeś via mail, na batorym chodzi całkiem elegancko.
2020-01-12 23:34
  hrabia66 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Ustawiłem pompy na 40 stopni zawór czterodrogowy się nie cofie podłogówka na 45  ale temeratura narazie 32 i minimalnie wzrasta na wyjsciu ,  temperatur na piecu 45 i bardzo pomału wzrasta zadane jest 60 .Piec dałem na 20 kw. Do jutra zobacze , jak wszystko się rozgrzeje Załącze mu cwu i ochrone powrotu przez cwu . Mam nadzieje że się rozrusza system . Parter 80m2 podłogówki i 2 grzejniki ,góra 80m2 podłogówki.Cała podłogówka na jednej pompie czyli dwa rozdzielacze 160m2 ok 1500 metrów róry pex  przepływomierze  widać że działają
dodane 2020-01-12 23:28piec nie daje rady stanoł na temeraturze 56 stopni i w tym zakresie chodzi  plus minus,ustawiłem mu 20 kw minimumi 25 max jak zwiękrzyć mu wegla bo widze że w palniku się robi dołek jak mu recznie pocisne to zaczyna rosnoć temperatura pieca
dodane 2020-01-12 23:34zawór cztero drożny fajnie miesza mam ustawione 34 stopnie 61 procet otwarcia tak wyswietla, to dobrze czy zle powroty przychodza 29 stopni
2020-01-12 23:47
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Zmniejsz zadaną za zaworem do 30st Napisz jakie masz obecne ustawienia spalania w grupowym  Jak nie dajesz rady z grupowym to ustaw automat I 55 temp. zadaną na kotle  
2020-01-13 00:00
  hrabia66 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
jest  Retortowy - grupowe a automat to co to jest  Retortowy - eCoal
2020-01-13 00:17
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Tak, to jest tryb automatyczny  
2020-01-15 00:22
  hrabia66 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
dzięki
dodane 2020-01-15 00:22Piec ustawioty typ kotła na pellet, czas pracy podajnika 5s, korekta dmuchawy +10 , piec narazie daje rady , zo baczymy spalanie jutro dzieki za rade Inter-qrwa-nauta  .Góra nie ocieplona widać krokwie dlatego chyba piec niedawał rady .
2020-01-15 00:47
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
hrabia66 napisał » 2020-01-15 00:22
dzięki
dodane 2020-01-15 00:22Piec ustawioty typ kotła na pellet, czas pracy podajnika 5s, korekta dmuchawy +10 , piec narazie daje rady , zo baczymy spalanie jutro dzieki za rade Inter-qrwa-nauta  .Góra nie ocieplona widać krokwie dlatego chyba piec niedawał rady .

Jak widać hrabia66 , robisz postępy Coraz lepiej się Ciebie czyta 
dodane 2020-01-15 00:47Zabawię się w prof. Miodka i spróbuję to przełożyć na nasze
Kocioł ustawiony na : typ kotła - pellet , czas pracy podajnika 5s, korekta dmuchawy +10, kocioł na razie daje radę . Zobaczymy spalanie jutro. Dzięki za radę @Inter-qrwa-nauta . Góra nie ocieplona , widać krokwie , dlatego chyba kocioł nie dawał rady pewny
2020-01-15 23:07
  hrabia66 Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Kocioł daje rady ale spalanie 40-45 kg na dobe co zrobić by było mniej , spaliny na wylocie z pieca prawie 200 stopni
2020-01-16 06:46
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Daj korektę dmuchawy na 0 i sprawdź czujnik temp.kotła , czy jest do końca wsunięty w dedykowane miejsce
2020-01-19 08:23
  Inter-qrwa-nauta Posts: 320 Ostrzeżenie: 0

hrabia66 napisał » 2020-01-15 23:07
Kocioł daje rady ale spalanie 40-45 kg na dobe co zrobić by było mniej , spaliny na wylocie z pieca prawie 200 stopni
Spieprza Ci ciepło, ogrzewanie świeże uruchomiłeś, to czego się spodziewałeś ? Chciałeś aby kocioł osiągał zadaną i tak masz.

Ostrożnie z poradami o zerowaniu korekty w tym trybie spalania, bo wpa06 to tam chyba nie masz.
2020-01-19 18:22
  leON22 Posts: 3708 Ostrzeżenie: 1
Nie no jak spaliny prawie "200 stopni" to nie ma o czym gadać , jak się ładnie spala , nie ma "kalafiorów" na palniku to OK 
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: erbi, Omega, TishiTib