Forum eCoal.pl v3.5 Pomoc w ustawieniu pieca potrzebna. Subskrybuj | ||||
|
||||
aniabartek
![]() |
Witam.
Proszę o pomoc w poprawnym ustawieniu pieca. Pierwszy sezon grzewczy. Węgiel Skarbek z pewnego źródła. Zamontowany zawór 4 drożny z elektrycznym siłownikiem (na zdjęciach stary manualny) W instalacji bojler, grzejniki i ogrzewanie podłogowe. Dom 2 kondygnacje. Czujnik temperatury założony na dole w salonie przy suficie.Powierzchnia około 300m2. Dobrze ocieplony. dodane 2019-12-31 18:03 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
DamianOwczarek-zablokowany
![]() |
A co ci się dzieje ze potrzebujesz pomocy?
|
|||
|
||||
aniabartek
![]() |
wysoka temperatura na wykresach, po za tym wszystko ustawiałem sam, instalator nic nie ustawiał, generalnie pali się tylko chcę wiedzieć czy wszystko jest ok
|
|||
|
||||
![]() |
Jaki ty masz kocioł?
Wg mnie jest nie najgorzej, podnieś zadana na kotle na 60st, ochronę powrotu masz włączona poprzez Cwu więc git Tego wiatru dla mocy 12 i 16 nie masz za dużo? Spróbuj odjąć po 2% Radzę ustawić w zaawansowanych algorytm wygaszania kotła na "tylko w grzaniu" ![]() |
|||
|
||||
toriman
![]() |
Dom 300m2 to niemało...Widocznie tyle dom potrzebuje, że przy 56 stopniach na kotle się minimalnie odstawia i grzeje wysoko. U mnie przy ok. 200m2 jest jak widać. Spalam jakiś groszek rosyjski (chyba) że szału nie ma z tym, że temperatura spalin idzie sporo niżej niż u Ciebie. Nie wygląda to groźnie... Kocioł regularnie czyszczony? Pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku P.S. tylko mała uwaga ode mnie - pompy najlepiej gdy pracują ciągle a resztę się dostraja głowicami albo zaworem 4D. Całość wydaje się wtedy pracować stabilniej i oszczędniej. |
|||
|
||||
aniabartek
![]() |
Kocioł to OEP 25
Czyszczony co dwa-trzy zasypania zasobnika. |
|||
|
||||
janklos12
![]() |
Lepiej czyścić co zasyp, jak zasypuje to i tak się ubrudzę bo i popiół wybrać trzeba więc nie zaszkodzi 2-3 razy machnąć wyciorem kanały.
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Nie najgorzej? Bardzo żle
![]() ![]() |
|||
|
||||
aniabartek
![]() |
Dzisiaj zauważyłem, że węgiel się troche spieka na tych ustawieniach. Dużo niedopałków w popielniku. Podłogówka troche silno grzała to ustawiłem pompke na pierwszy bieg. Powinienem jeszcze zniejszyć moc dmuchawy czy podnieść?
PS. Butelka podczas zdjęć nie była pusta ![]() |
|||
|
||||
![]() |
Jak są spieki to zmniejszyc wiatr
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Zależy jakie spieki , @aniabartek pisze że ma dużo niedopałków w popielniku , czyli wychodzi że za mało wiatru albo za dużo podaje
![]() dodane 2020-01-02 21:28Czujnik temperatury pod sufitem to też zła lokalizacja , powinien być gdzieś w połowie wysokości pomieszczenia ![]() ![]() dodane 2020-01-02 21:37Spróbuj ustawić grupowe 8/12kW po 6 podań , dmuchawa 36/38 % histereza kotła 0.5st , przejście na moc max 2st ![]() |
|||
|
||||
aniabartek
![]() |
tak spróbuje zrobić jutro , teraz odjąłem trochę na nadmuchu i rano skontroluje popiół jak dalej spieka to zmienie
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Piszesz o podłogówce, która przegrzewa i musisz zmniejszać bieg pompy. Czy to ten obieg z pompą od trójnika przed pompą CWU z rozdzielaczami przy podłodze po lewej stronie za kotłem?
Zdajesz sobie sprawę, że powinieneś to przerobić, żeby działało jak należy? |
|||