Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Maska do czyszczenia pieca Subskrybuj | ||||
|
||||
karpick99
![]() |
Nie znalazłem odpowiedniego działu pod ten temat, więc wrzucam tutaj. Mam problemy z zatokami i każda dłuższa wizyta w kotłowni (dorzucanie groszku, wynoszenie popiołu, czyszczenie pieca) kończy się nieprzyjemnościami. Może ktoś z Was używa albo zna maskę, która rozwiązuje problem unoszących się pyłów? Zupełnie się na tym nie znam. Testowałem tylko takie najprostsze, tanie maseczki, ale nie zdały egzaminu i dalej smarkałem na czarno.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Może coś takiego polecana dla górników - Maska SECURA 2000 GWAREK
![]() |
|||
|
||||
DamianOwczarek-zablokowany
![]() |
Kup pellet to będziesz smarkal trocinami
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Proponuję odkurzacz do popiołu albo jakiś przemysłowy
![]() |
|||
|
||||
chrisp
![]() |
karpick99, pytaj w lokalnych sklepach o maski przeciwpyłowe chyba klasy 2- takie z zaworkiem. Kosztują max 5zł za sztukę, ja używam i ani razu nie miałem czarnego kataru
![]() Takze poeksperymentuj ale tych bez zaworka nie kupuj. |
|||
|
||||
TAABOO
![]() |
Tak, jak "chrisp" napisał: maska z zaworkiem daje radę. Warunek: brak większego zarostu na twarzy.
|
|||
|
||||
BBasiek32a
![]() |
Właśnie miałem okazję przetestować maskę z zaworkiem przy wyciąganiu prawie całego zasobnika węgla. Zerwało zawleczkę. Maska dała radę. Potwierdzam słowa przedmówców. Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy.
|
|||
|
||||
chrisp
![]() |
TAABOO
Ja mam brodę ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
||||
|
||||
TAABOO
![]() |
chrisp
U mnie wystarcza tygodniowy zarost, by maska "przepuszczała". Ale jeśli masz konkretną brodę to zapewne ona pełni również rolę "warstwy" filtracyjnej ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam Wszystkich i życzę wszelkiej pomyślności, zdrowia i miłości najbliższych 2020 roku. ![]() |
|||
|
||||
vascode
![]() |
leON22 napisał » 2019-12-30 19:16 Proponuję odkurzacz do popiołu albo jakiś przemysłowy ![]() gorący popiół w odkurzaczu to zły pomysł, przynajmniej u mnie to nie wyszło hehe.... |
|||
|
||||
Djack
![]() |
Używam podobnej, wybrałem ją głównie dlatego, że można zmienić rodzaj filtrów i stosować np. przy oprysku przydomowego sadu. Maski z zaworkiem - zawsze przy wydychaniu powietrza, cześć wychodziła mi koło nosa, więc z okularami ochronnymi nie dało się pracować, bo parowały. |
|||
|
||||
Jowtek
![]() |
||||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Djack napisał » 2020-01-02 14:42 Używam podobnej, wybrałem ją głównie dlatego, że można zmienić rodzaj filtrów i stosować np. przy oprysku przydomowego sadu. Maski z zaworkiem - zawsze przy wydychaniu powietrza, cześć wychodziła mi koło nosa, więc z okularami ochronnymi nie dało się pracować, bo parowały. Dokładnie filtry są do niej tanie i popularne a dodatkowo przydaje mi sie przy oprysku drzew owocowych. |
|||
|
||||
YuZJannowitz
![]() |
leON22 napisał » 2019-12-30 16:43 Może coś takiego polecana dla górników - Maska SECURA 2000 GWAREK ![]() Takiej używam i szczerze polecam. Koniecznie w wersji silikonowej. Wymienne filtry, okulary nie parują i świetnie dopasowuje się do twarzy mimo 1,5 cm brody. |
|||