Forum eCoal.pl v3.5 Maska do czyszczenia pieca Subskrybuj | ||||
|
||||
karpick99
|
Nie znalazłem odpowiedniego działu pod ten temat, więc wrzucam tutaj. Mam problemy z zatokami i każda dłuższa wizyta w kotłowni (dorzucanie groszku, wynoszenie popiołu, czyszczenie pieca) kończy się nieprzyjemnościami. Może ktoś z Was używa albo zna maskę, która rozwiązuje problem unoszących się pyłów? Zupełnie się na tym nie znam. Testowałem tylko takie najprostsze, tanie maseczki, ale nie zdały egzaminu i dalej smarkałem na czarno.
|
|||
|
||||
leON22
|
Może coś takiego polecana dla górników - Maska SECURA 2000 GWAREK
|
|||
|
||||
DamianOwczarek-zablokowany
|
Kup pellet to będziesz smarkal trocinami
|
|||
|
||||
leON22
|
Proponuję odkurzacz do popiołu albo jakiś przemysłowy
|
|||
|
||||
chrisp
|
karpick99, pytaj w lokalnych sklepach o maski przeciwpyłowe chyba klasy 2- takie z zaworkiem. Kosztują max 5zł za sztukę, ja używam i ani razu nie miałem czarnego kataru . Jak zdarzy mi się zapomnieć to nawet pp zwykłym dosypywaniu eko mam czarno w nosie (suchy groszek).
Takze poeksperymentuj ale tych bez zaworka nie kupuj. |
|||
|
||||
TAABOO
|
Tak, jak "chrisp" napisał: maska z zaworkiem daje radę. Warunek: brak większego zarostu na twarzy.
|
|||
|
||||
BBasiek32a
|
Właśnie miałem okazję przetestować maskę z zaworkiem przy wyciąganiu prawie całego zasobnika węgla. Zerwało zawleczkę. Maska dała radę. Potwierdzam słowa przedmówców. Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy.
|
|||
|
||||
chrisp
|
TAABOO
Ja mam brodę i też daję radę |
|||
|
||||
sq9tbu
|
||||
|
||||
TAABOO
|
chrisp
U mnie wystarcza tygodniowy zarost, by maska "przepuszczała". Ale jeśli masz konkretną brodę to zapewne ona pełni również rolę "warstwy" filtracyjnej Pozdrawiam Wszystkich i życzę wszelkiej pomyślności, zdrowia i miłości najbliższych 2020 roku. |
|||
|
||||
vascode
|
leON22 napisał » 2019-12-30 19:16 Proponuję odkurzacz do popiołu albo jakiś przemysłowy gorący popiół w odkurzaczu to zły pomysł, przynajmniej u mnie to nie wyszło hehe.... |
|||
|
||||
Djack
|
Używam podobnej, wybrałem ją głównie dlatego, że można zmienić rodzaj filtrów i stosować np. przy oprysku przydomowego sadu. Maski z zaworkiem - zawsze przy wydychaniu powietrza, cześć wychodziła mi koło nosa, więc z okularami ochronnymi nie dało się pracować, bo parowały. |
|||
|
||||
Jowtek
|
||||
|
||||
sq9tbu
|
Djack napisał » 2020-01-02 14:42 Używam podobnej, wybrałem ją głównie dlatego, że można zmienić rodzaj filtrów i stosować np. przy oprysku przydomowego sadu. Maski z zaworkiem - zawsze przy wydychaniu powietrza, cześć wychodziła mi koło nosa, więc z okularami ochronnymi nie dało się pracować, bo parowały. Dokładnie filtry są do niej tanie i popularne a dodatkowo przydaje mi sie przy oprysku drzew owocowych. |
|||
|
||||
YuZJannowitz
|
leON22 napisał » 2019-12-30 16:43 Może coś takiego polecana dla górników - Maska SECURA 2000 GWAREK Takiej używam i szczerze polecam. Koniecznie w wersji silikonowej. Wymienne filtry, okulary nie parują i świetnie dopasowuje się do twarzy mimo 1,5 cm brody. |
|||