Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum bruli.pl v3.5 Sterowanie klapą ciągu kominowego Subskrybuj | ||||
|
||||
Kulin
![]() |
Witam.
Czy istnieje możliwość sterowania klapą ciągu kominowego, tą za piecem ? Ewentualnie czy będzie kiedyś taka opcja ?
|
|||
|
||||
pawel3
![]() |
Ma Pan na myśli przepustnicę na czopuchu? Na tą chwilę nie mamy takich Planów bo i potrzeb brak. Producenci kotłów, kominiarze w razie nieprawidłowego zwiększonego ciągu zalecają montować RCK. W sterowniku pelletowym sterownik ma funkcję sterowania dmuchawy wyciągowej, gdyż w tych kotłach ze względu na zimny nie wygrzany komin (szczególnie przy rozpalaniu) ciąg jest zbyt słaby. I aby to nie korzystne zjawisko zneutralizować montuję się wentylatory wyciągowe. |
|||
|
||||
Kulin
![]() |
dzięki za info. pisałem o tym, bo można by sterować spalaniem podczas podtrzymania, po prostu przymykać, w razie potrzeby otworzyć, a przy rozpalaniu max otwarte... tak ostatnio musiałem tym kręcić i o tym pomyslalem. Sam mam przymkniete na polowe i sąsiad również, bo za bardzo się pali podczas podtrzymania, mimo klapy na wentylatorze
|
|||