Forum eCoal.pl Dużo sadzy i czy można wyjąć z pieca te zawirowacze albo coś innego poradzić , piec się zatyka często Subskrybuj | ||||
|
||||
kmaslanka
|
Witam, Niestety mimo,że kupiłem ekogroszek z tego samego składu i kopalni co rok temu to niestety zawiera dużo sadzy i piec się czesto zatyka, 2 tygodnie i prawie zatkany i temp podajnika się podnosi oczywiście wtedy. Co możnaby poradzić na taki opał ? ustawienia spalania czy na przykład może wyjąć zawirowacze aby piec się nie zatykał aż tak bardzo, nie wiem co zrobić aby trochę się lepiej paliło i żeby się piec tak nie zatykał. Proszę o poradę. Mam piec EkoPlus 25.
|
|||
|
||||
leON22
|
Możesz na próbę zdemontować zew. zawirowacze i rusztodeflektor , ewentualnie zostawić jedną połówkę rusztu i połorzyć na środku nad palnikiem
PS. Tak patrzę na Twoje ustawienia i się zastanawiam ile m2 ogrzewasz ? W/g mnie za niska temp.zadana kotła i brak ochrony powrotu to podstawowy problem generujący sadzę o opale niewiadomego pochodzenia , nie wspomnę |
|||
|
||||
sq9tbu
|
Podnies temperature na kotle i zobacz po 24 godzinach
|
|||
|
||||
adamGA
|
Za niska temperatura kotła 54deg to za mało
|
|||
|
||||
leON22
|
kmaslanka nie szkoda Ci tego kociołka ? Nie chcę Cię straszyć ale przy tak niskiej temp. powrotu jak obecnie 34st ( z powodu braku ochrony ) , niedługo skończą się Twoje problemy z sadzą , bo "ruda" zrobi z nim porządek Podnieś tą temp. zadaną kotła na min.60st jak radzą koledzy wyżej i zobaczysz efekt . Jak nic się nie poprawi to pomyśl o modernizacji instalacji , ewentualnie spróbuj włączyć ochronę powrotu przez zawór 4D
|
|||
|
||||
chris070
|
a jaka powinna temperatura powrotu?
|
|||
|
||||
leON22
|
Zlecana przez producenta kotła
|
|||
|
||||
MateoKoc
|
chris070 napisał » 2022-03-04 11:06 a jaka powinna temperatura powrotu? Cytat z DTR: "W celu zapewnienia właściwych warunków pracy, gwarantujących długą żywotność kotła, temperatura wody powracającej do kotła musi wynosić minimum 50o C. Temperatura kotła co najmniej 65o C. W tym celu należy zamontować w układzie zawór termostatyczny lub systemy mieszające tzn. pompę mieszającą lub zawór mieszający. Wymóg ten związany jest z faktem wykraplania się pary wodnej na wychłodzonych ściankach kotła co w połączeniu z produktami spalania sprzyja powstawaniu korozji niskotemperaturowej." |
|||