Forum  Defro Smart II  Kalibracja czujnika temp. za zaworem oraz powrót z mocy max Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
2019-12-02 20:42
  Ameno25 Posts: 2516 Ostrzeżenie: 0
Ale istnieją normy spalin  , czy bierzesz pod uwagę to iż kocioł na niskiej mocy  nie przejdzie norm spalin , myślisz że  to takie proste prowadzić palnik na małej mocy żeby spełniał normy spalin nie mówiąc już o technicznej stronie .
Oczywiście te wszystkie normy  to są o kant  rozbić , ale jednak są
Musisz się zagłębić mocniej w temat ,  to nie jest tak jakbyśmy chcieli , to jest tak jak chce lobby .
2019-12-03 06:33
  Inter-qrwa-nauta Posts: 49 Ostrzeżenie: 0

Wiem aż nadto. Tylko nic ta paplanina nie wnosi do tematu.
Autor spróbował z podniesioną temp zadaną, i zawór coś tam się ruszał, więc główny problem prawie rozwiązany. Nie wiadomo czy autor ma zamiar robić coś więcej, więc ja tu nie będę tracił czasu na głupie gadki. Serwis ES na pewno to ogarnie z palcem w nosie, skoro ma czas na zaczepki.
2019-12-03 06:49
  ES_Serwis Posts: 413 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM
Dla wszystkich chetnych sie czegos nauczyc sluze pomoca
Pozdrawiam
2019-12-03 06:58
  budgie1 Posts: 532 Ostrzeżenie: 0
Była kiedyś mowa o napisaniu algorytmu wyłącznie pod Varmo. Temat upadł?
2019-12-03 08:41
  wiktoriano Posts: 223 Ostrzeżenie: 1
Wczoraj przed godz. 17 podniosłem temp. na 60 i przyłożyłem troszkę drewna, żeby sobie dobiło, przed 19 obłożyłem całą komorę cegłą szamotową ze starego pieca chlebowego tam gdzie ruszt (też troszkę przyłożyłem drewna) i tak szło do rana, spalanie 32, zmieniłem rano z powrotem na 52 z podbijaniem pewnie na 55. Zobaczymy jak teraz się będzie zachowywał.
dodane 2019-12-03 08:12Ciężko ma dobić temp. za zaworem, nie rozumiej tego, zawór na 100%, temp. kotła 52 a temp. za zaworem 37? WTF? Czujnik jest przyczepiony do zaworu zwrotnego i oceplony (rurki nie) czyli do mosiądzu więc powinien dobrze przewodzić.
dodane 2019-12-03 08:41Zmieniłem minimalną temp. powrotu 38, może pompka to zabiera?
2019-12-03 10:58
  Inter-qrwa-nauta Posts: 49 Ostrzeżenie: 0
Przede wszystkim, czujnik T1 powinien być ze 40/50cm za zaworem, i ocieplony. Miałeś sprawdzić wskazanie tego czujnika, przez umieszczenie go między wyjściem z kotła, a zaworem. Zrób to, i ze względu na stratę skalibruj by wskazywał o 1/1,5st wyżej niż CO, jedno będzie zrobione.
2019-12-03 11:13
  wiktoriano Posts: 223 Ostrzeżenie: 1
OK. Po 16 to zrobię.
2019-12-03 11:24
  Inter-qrwa-nauta Posts: 49 Ostrzeżenie: 0
Napisz jeszcze, jak jest wpięta pompa mieszająca do obiegu, czy między zasilaniem a powrotem, przed zaworem, czy miedzy zaworem a powrotem, na rurze powrotnej z zaworu.
2019-12-03 18:18
  wiktoriano Posts: 223 Ostrzeżenie: 1
Instalację robiłem sam i kilkakrotnie była przerabiana, więc wybaczcie błędy instalacyjne jakby co.
Jest również grawitacja. Na dole pod zaworem 4D jest trójnik, pod nim jeszcze jest termometr tarczowy, nie zmieścił się na zdjęciu.
Aktualnie kalibruję czujnik powrotu i za zaworem, czyli puściłem ręcznie 4D na 100% i wyłączyłem pompkę.
Czujnik za zaworem wpięty zaraz na wyjściu z kotła (do kalibracji), a powrotu pokarze mi tarczowy, odłączyłem resztę pompek.



dodane 2019-12-03 18:16
Czujniki pokalibrowane.
Ma to znaczenie czy pompka CWU jest podłączona przed pompką (trójnikiem) od CO? Ponieważ właśnie dołączyłem CWU i temp. na kotle spadła do 48, a temp. za zaworem wzrosła o 0.2 i rośnie? WTF
dodane 2019-12-03 18:18
Inter-qrwa-nauta napisał » 2019-12-03 11:24
Napisz jeszcze, jak jest wpięta pompa mieszająca do obiegu...
Między zasilaniem, a powrotem, ja na zdjęciu pierwsza od prawej.
2019-12-03 18:47
  Inter-qrwa-nauta Posts: 49 Ostrzeżenie: 0

I jak wyszły odczyty ? Kolejność pomp masz dobrze, ino gdzie masz ZZ za pompą CWU, gdzieś na wejściu do baniaka ?
Na CO możesz dać wyższą moc pompy jak na CWU.
Teraz stera nie widać, gada ten zawór inaczej ? Otwiera w prawo, zamyka w lewo ? Napęd dobrze założony ? Przy 100% otwarcia, trzpień powinien być płasko w lewym górnym rogu.
2019-12-03 20:32
  wiktoriano Posts: 223 Ostrzeżenie: 1
qrła wymontowałem ZZ z CWU i założyłem kulowy jakby trzeba było z pompką coś zrobić bo ciekło z niego, w sumie to lało się z niego. Będzie CO zaciągać z obiegu CWU?
Zasilanie zaworu 4D mam z prawej strony, tak jak na filmiku
https://youtu.be/3VToutVp6lw?t=325
2019-12-03 20:55
  Inter-qrwa-nauta Posts: 49 Ostrzeżenie: 0

ZZ powinny być za każdą pompą, nie musi być przy kotłowej. Tak, może zaciągać. Widziałem obrazek, wiem skąd idzie zasilanie, po co to mówisz ?
2019-12-03 22:03
  wiktoriano Posts: 223 Ostrzeżenie: 1
Zrozumiałem, że pytasz właśnie o to bo 
Inter-qrwa-nauta napisał » 2019-12-03 18:47
...gada ten zawór inaczej ? Otwiera w prawo, zamyka w lewo ? Napęd dobrze założony ? Przy 100% otwarcia, trzpień powinien być płasko w lewym górnym rogu.
Trzpień jest w prawym rogu zaworu 4D przy 100%

Odczyty wyszły tak: 
- skalibrowałem tak jak mówiłeś, na wyjściu z kotła jest 40 PP , skorygowałem +13st. czujnik za zaworem, ale jak przełożyłem z powrotem na ZZ za 4D to musiałem skorygować z +13 na +5.3, ale to i tak o 2 więcej niż miałem domyślnie wcześniej. 
Przełączyłem ochronę na CWU, bo jak nie mam tego ZZ to częściej będzie chodzić CWU
2019-12-04 06:00
  Inter-qrwa-nauta Posts: 49 Ostrzeżenie: 0
Wypłaszczenie trzpienia powinno być albo w prawym dolnym, albo lewym górnym przy 100%. Zawór zamyka się w lewo, otwiera w prawo. Gdy przegroda przesunięta o 90*, to kierunki się zmieniają. Jeśli tak jest, to właściwe prócz tego brakującego ZZ wszystko wgląda dobrze. Podnosząc moc pompy CO, zwiększysz sprawność kotła, ale nie może to być bardzo dużej różnicy vs pompa CWU gdy nie ma kolektora. Najlepiej regulować i sprawdzać czy pompa CWU potrafi "wydrzeć co swoje", nie kradnąc pompie CO. Trzymaj się.
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
Users on-line: