W dniu 26 maja (wtorek) będą niedostępne schematy dla urządzeń w wersji 3.5. Prace związane będą z aktualizacją serwisu eSterownik
Niedługo również zostanie wyłączona synchronizacja danych do wykresów oraz statystyk. Dane będą zsynchronizowane po zakończeniu prac.
Forum  Defro Smart II  Kalibracja czujnika temp. za zaworem oraz powrót z mocy max Subskrybuj
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
2019-12-02 06:58
  wiktoriano Posts: 261 Ostrzeżenie: 0
Dzień dobry.
Mam dwa pytania.
Temp. kotła 53st.
Tem. za zaworem 41
Pozycja zaworu 100%
Jeśli wyłączę ochronę powrotu i cwu na jakąś godzinę to mogę na tej podstawie skalibrować czujnik temp. za zaworem do tej samej temp. co temp. kotła?

Przejście na moc max = 4st.
Jeśli temp. kotła spanie więcej jak 4 st. od temp. kotła to przełączy się kocioł na moc max.
Kiedy następuje przejście z powrotem na normalną moc? Na mocy max jedzie aż do osiągnięcia temp. zadanej kotła czy jak wróci pomiędzy to obniżone 4, a zadaną?

Pozdrawiam
2019-12-02 07:24
  Inter-qrwa-nauta Posts: 320 Ostrzeżenie: 0

Gdy zawór otwarty na 100%, to tak jakby go nie było, więc temp za zaworem powinna się wyrównać z temp osiąganą przez kocioł. Przełóż  na chwilę T1 przed zawór, jeśli temp się wyrównają, to czeka cię mała poprawka. Dodatkowo, żeby zawór pracował dobrze, to zadana na kotle powinna być wyższa (musi mieć z czego namieszać).

Jeśli dobrze pamiętam, to grupowe wraca na moc niższą przy /temp zadana minus histereza/, ale może coś pokręciłem.
Mocno tam wieje, sporo wysyłasz nad dach.
2019-12-02 07:45
  wiktoriano Posts: 261 Ostrzeżenie: 0
Inter-qrwa-nauta napisał » 2019-12-02 07:24
Mocno tam wieje, sporo wysyłasz nad dach.
Mówisz o temp. spalin? Mam RCK, mnie dopiero przy koło 200st. spalin zaczyna coś podnosić na temp. kotła. Kocioł z poziomymi kanałami.
2019-12-02 07:53
  Inter-qrwa-nauta Posts: 320 Ostrzeżenie: 0
Przepraszam, nie zwróciłem uwagi na podpis, nie znam tego kotła. Tak czy tak, próbowałbym jednak obniżać nadmuch dla sprawdzenia.
2019-12-02 08:05
  wiktoriano Posts: 261 Ostrzeżenie: 0
Sprawdzałem, obniżając o 2% wiatrak temp. na spalinach spadła ok. 50 st. i nie dogrzewało kotła. 
dodane 2019-12-02 08:05Stwierdziłem jeszcze, że obłożę większość komory szamotem i zobaczymy co to wyjdzie.
2019-12-02 08:43
  Ameno25 Posts: 2610 Ostrzeżenie: 0
Wiktoriano moc dmuchawy to nie wszystko, musi być jeszcze węgiel na palnik podany żeby dogrzewalo kocioł 
2019-12-02 08:54
  wiktoriano Posts: 261 Ostrzeżenie: 0
No właśnie wydawało się mi, że węgla było aż zanadto, a jak jest za dużo, to nie dopala z drugiej strony.  W retortowy-grupowy-auto też tak mniej więcej paliło, tylko 5-10kg więcej. Z ciekawości przełączyłem znów na auto.
2019-12-02 12:57
  Inter-qrwa-nauta Posts: 320 Ostrzeżenie: 0
Trochę poobserwowałem Twój ster. Jeśli robi to co widać na schemacie, to wcale mnie nie dziwi że wyleciał. Nie wiem co twórcy mieli na myśli, tak programując tryb auto.
2019-12-02 13:43
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Stwierdzasz to po 4 godzinach pracy automatu ?

Wiktoriano wklejałeś koronę ? 
2019-12-02 14:15
  Inter-qrwa-nauta Posts: 320 Ostrzeżenie: 0
Tak. Wytłumacz proszę, dlaczego ster przy przekroczonej zadanej podbija moc. Najpierw myślałem "dopalanie", OK. Ale on dodatkowo ładuje paliwo, czyli podbija moc. Będę wdzięczny za wytłumaczenie.
2019-12-02 14:43
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Ponieważ ma jeszcze histerezę wyłączenia kotła. 
Dodatkowo jest to tryb w pełni automatyczny pracy ciągłej,więc to ma pracować non stop. 
Oczywiście kocioł wyłączy się jeżeli odbiór ciepła domu będzie mniejszy niż moc minimalna kotła



2019-12-02 16:47
  Inter-qrwa-nauta Posts: 320 Ostrzeżenie: 0
Ale to nie wyjaśnia, dlaczego powyżej zadanej podbija moc, po to tylko żeby za chwilę się zatrzymać, bo przekroczył histerezę plus. Tego nie rozumiem.
2019-12-02 17:02
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Jedyne co moglby zrobic to zwiekszyc dmuchawe robiac przedmuch
2019-12-02 18:21
  Inter-qrwa-nauta Posts: 320 Ostrzeżenie: 0
Bez podawania, wtedy OK. Dobra, nieważne, i tak nie jest to rozwijane, więc nie ma nad czym debatować.
2019-12-02 18:29
  budgie1 Posts: 602 Ostrzeżenie: 0
A szkoda, bo wielu pali w automacie.
2019-12-02 18:34
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
A to uwazasz ze program do spalania jest tworzony przez uzytkownika? Czy moze np sa narzucone wytyczne przez producenta kotla ew palnika?
2019-12-02 18:37
  Ameno25 Posts: 2610 Ostrzeżenie: 0
Panowie musicie wziąć pod uwagę jeszcze normy i przepisy  , automat nie może zejść poniżej minimalnej mocy kotła ,  jak ktoś pali w automacie w kotle 16kw gdzie minimalna moc to 4,5kw , a instalacja odbiera tylko 3kw ,
2019-12-02 19:07
  budgie1 Posts: 602 Ostrzeżenie: 0
Czyli rozumiem, że w automacie jak się nie odstawia jest ok?
2019-12-02 20:06
  Inter-qrwa-nauta Posts: 320 Ostrzeżenie: 0
ES_Serwis napisał » 2019-12-02 18:34
A to uwazasz ze program do spalania jest tworzony przez uzytkownika? Czy moze np sa narzucone wytyczne przez producenta kotla ew palnika?

To pytanie do mnie ? Jeśli tak, to odpowiem: nie uważam, ja to wiem. Ale Ty nadal nie odpowiedziałeś na pytanie. Dałem Ci szansę na delikatne wycofanie się z tematu, chcesz to ciągnąć ?

Co do norm i przepisów: nie istnieją normy ani przepisy określające moce kotłów. Trzeba się postarać o zaproszenie na badania kotłów, to może się coś ogarnie temat.
Założyciel tematu go olał, a tu zaś będzie pierdzielenie o wszystkim i niczym.

2019-12-02 20:11
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Odpowiedzialem na pytanie nir ma sensu ciagnac czegokolwiek jezeli masz taka wiedze i podejscie
Pozdrawiam 
First pagePrevious page1 / 2Next pageLast page
Users on-line: garsija26