Forum eCoal.pl Ogniwo Eko Plus+ 16kv + Ecoal 3.5 - zbyt ciepło? Subskrybuj | ||||
|
||||
yaro2004
|
Witam,
Mam dość dziwny problem a nawet kilka. Nie mogę zapanować w domu nad temperaturą. Ustawione na sterowniku 20st. histeryza +/- 1st. Temperaturę wczoraj w domu miałem 29st, nie da się wytrzymać. Grzejniki pozakręcane na zaworach termostatycznych, podłoga działa na minimum. Musiałem wczoraj wyłączyć piec, bo gorzej w domu jak w saunie...
Dom około 160m, ocieplone styro 12cm, okna 2 szybowe. Spalanie mi gwałtownie wzrosło. Jak w tamtym sezonie pełny zasobnik przy dość dużych mrozach starczał na około 7dni. Teraz w temperaturze +10st na zewnątrz 100kg opału ze żarło w 3dni. Gdzie szukać rozwiązania problemu? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Witam,co jest ustawione jako typ obwodu w obwodzie co1 ?
Jakie są czasy cyklicznej pracy pompy ? Przywróć neta do sterownika będzie prościej coś zdiagnozować |
|||
|
||||
Vitis
|
||||
|
||||
leON22
|
Czyżby zima 100 lecia , czy 30 lecia w Radoszycach już zagościła
dodane 2019-11-13 18:38PS. Pewnie mu zalało czujnik temp. zewnętrznej |
|||
|
||||
yaro2004
|
Tak czujnik temp. zew zauważyłem że zaczął świrować. Zdemontowałem go i przeniosłem w inne miejsce (na lepszych przewodach), ale nie zdążyłem podłączyć zabrakło czasu - jutro dokończe. Włączyłem sterownik jest już podgląd online. Niestety kotła nie rozpale bo mam jeszcze w domu 27st
ES_Serwis napisał » 2019-11-13 17:22 Witam,co jest ustawione jako typ obwodu w obwodzie co1 ? Jakie są czasy cyklicznej pracy pompy ? Przywróć neta do sterownika będzie prościej coś zdiagnozować Bardzo proszę: https://esterownik.pl/device/17703 |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Masz ustawione pompa CO + reg. pokojowy.
Przy takim ustawieniu po osiągnięciu temp zadanej w pomieszczeniu pompa wyłaczy się i zacznie prace cykliczną(czas pracy pompy i czas postoju pompy) Zmniejsz czas pracy i wydłużaj czas postoju aż do momentu utrzymywania temp zadanej w pomieszczeniu |
|||
|
||||
yaro2004
|
ES_Serwis napisał » 2019-11-14 07:21 Masz ustawione pompa CO + reg. pokojowy. Przy takim ustawieniu po osiągnięciu temp zadanej w pomieszczeniu pompa wyłaczy się i zacznie prace cykliczną(czas pracy pompy i czas postoju pompy) Zmniejsz czas pracy i wydłużaj czas postoju aż do momentu utrzymywania temp zadanej w pomieszczeniu A czy te ustawienia, mogły mieć wpływ na tak duży przeskok w spalaniu o ponad 100% względem zeszłego roku ? Czy szukać problemu jeszcze gdzieś indziej? Czy uszkodzony czujnik temperatury zewnętrznej może mieć wpływ na wysokie spalanie? Zamówiłem nowy, ale pewnie ze 2-3 będzie szedł. |
|||