Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Pompa CO jaki bieg Subskrybuj | ||||
|
||||
DawidGronclo
![]() |
Witam.
Na jakim biegu optymalnie powinny chodzić pompy? Obecnie mam dwa obwody CO.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Wszystko zależy od instalacji i mocy pompy
![]() |
|||
|
||||
DawidGronclo
![]() |
Jedna pompa to nowa Grundfos Alpha 1L 25-60 i 3 obwody w każdym po 3 grzejniki żeliwne (żeberkowe). A druga to Grunfos UPS 15-60 instalacja miedź i grzejniki Convector dwie kondygnacje
Zdjęcia instalacji pompowych |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Tego półcalowego Grundfosa wywal i podłącz wszystko pod Alpha 1L 25-60.
UPS 15/60 sprzedaj komuś na pompę ochrony powrotu albo sam wykorzystaj. Bajpasy z zaworami różnicowymi niepotrzebne. Warunek - prawidłowe zabezpieczenie kotła zbiornikiem otwartym lub przeponowym z zaworem bezpieczeństwa i odprowadzeniem ciepła (DBV). |
|||
|
||||
DawidGronclo
![]() |
Poprzednio miałem wszystko na jednej pompie i mi najwyższej kondygnacji nie dogrzewało, więc dlatego są dwie pompy. Generalnie miałem inny pomysł na to, ale tak mi zasugerował fachowiec. Mam układ otwarty a zbiornik wyrównawczy jest w najwyższym punkcie.
|
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Alpha 25/60 nie dogrzewała? To nie wina pompy tylko złej regulacji hydraulicznej układu.
|
|||
|
||||
DawidGronclo
![]() |
UPS 15/60 była tylko wcześniej
|
|||
|
||||
gmaj22