Forum  eCoal.pl  "Konflikt adresu IP" Subskrybuj
2019-10-06 08:53
  ferdek77 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0
Witam, mam problem ze zdalnym dostępem. Pojawia się alarm "Konflikt adresu IP" nic nie było zmieniane, a wcześniej działało. W moim urządzeniu na esterownik znalazłem w  "dane do wpisania w sterowniku" inny adres IP niż ten który miałem wpisany w eCoal na którym wcześniej wszystko działało. Wpisałem nowy 178.33.55.29 niestety bez skutku.
Gdzie jest problem? Przyznam, że lata się tym nie interesowałem i wszystko zapomniałem...
Sterownik mam podłączony kablem ethernet do routera 3g.
2019-10-06 11:46
  wiktoriano Posts: 277 Ostrzeżenie: 0
"Ethernet (ustawienia)" Wypełnia się gdy na routerze jest wyłaczone DHCP.  a nie Twój adres IP
Zazwyczaj to jest np. 
Adres IP 192.168.1.110
Maska 255.255.255.0
Brama 192.168.1.1

Jeśli dasz w sterowniku kotła DHCP Włączone to router sam przydzieli Ci adres.
Jeśli nie zadziała, to poproś kogoś kto się zna na konfiguracji routerów.
2019-10-06 12:01
  leON22 Posts: 4965 Ostrzeżenie: 1
Zmień w sterowniku, tak jak radzi @wiktoriano DHCP na Włączone , zrób reset routera i powinno załapać
2019-10-06 12:26
  ferdek77 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0

Nie ma u mnie w sterowniku czegoś takiego jak DHCP,  jest
Aders IP
Maska
Brama
Zdalny serwer  tak
Adres serwera
Port serwera

Indentyfikator
Reset haseł

Czyli adres IP wpisać taki jaki jest w karcie sieciowej w komputerze, czy taki jak w routerze, czy podany w moim koncie na esterownik?
Czy adres ip i adres serwera powinny być takie same ?
2019-10-06 12:32
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Czyli kolega ma ster 2.1/2.4
Adres ip wpisujesz taki jaki generuje router. 
Jak to sprawdzic? Doklafna insttukcja na stronie esterownik.pl>>faq
Tam jest opisane wraz ze zdj. Wiec bedzie najbardziej pomocne. A jezeli wszystko dzialalo a teraz taki alatm to po prostu zmien koncowke adresu ip wpisanego do sterownika 
2019-10-10 21:20
  ferdek77 Posts: 11 Ostrzeżenie: 0

W routerze DHCP powinno być włączone, czy wyłączone?
W wierszu polecenia adres ip 192.168.1.1
ping 192.168.1.115  destination host unreachable

W między czasie pozmieniałem i teraz nie pamietam jak było wcześniej

dodane 2019-10-08 16:21
Dalej jestem w kropce, jak sprawdzam z poziomu komputera, w wierszu polecenie komendą ping adres ip np. 192.168.1.101 wyskakuje "destination host unreachable". Z poziomu routera zaś "Request time out" Może tu jest coś nie tak ?


Czy diody w sterowniku przy wejściu ethernet powinny migać?
Jeśli przełącze kabel ethernet w routerze do innego gniazda, to tracę połączenie z internetem. Czy to znaczy, że router jest uszkodzony?

dodane 2019-10-10 21:20

Padły wejścia lan w routerze, z nowym routerem myślę nie będzie problemów z połączeniem. Są jakieś polecane modele, czy obojętnie jaki kupię, będzie działać?
Users on-line: