Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Pomoc w ustawieniu eko16+ Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
simko1
![]() |
W lato też daje radę?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
||||
|
||||
simko1
![]() |
Nieźle. Piec już się uspokoił. Zmniejszyłem ilość powtórzeń na 6 w 12 i 16 kw. Zostawię tak do rana i dalej będę kombinował.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Po co kombinujesz z tą przekalibrowaną o -30st temp.CWU ? Ustaw odpowiednią temp.powrotu taką , żeby kocioł jej nie osiągnął np.55st dla 62st na kotle , CWU daj na 61 i powinno być OK
![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
||||
|
||||
simko1
![]() |
Leon fakt tak jest czytelnie. Już zmieniłem . Odezwę się rano.
dodane 2019-10-02 09:29Ok. Kopiec ładnie się utrzymuje czyli tak na 2-3 cm powyżej palnika. Środka kopca tak jakby nie dopala bo jest tam czarny miał. Zwiększyłem nadmuchu o 2 oczka i będę obserwował. Jakieś sugestie? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Na razie zostaw, zawsze możesz zjechać po jednym oczku w dół z nadmuchem
![]() |
|||
|
||||
simko1
![]() |
Witam. Więc tak. Dziś 2 razy zgasło. Kombinowalem z ustawieniami . Kopiec cały czas się zapada. Aż coś mnie tkneło. Otwieram zasobnik a tam full myślę co jest. Pogrzebacz w dłoń i dźgnąłem miał a tam pusto . Tak się cholera zawiesił że w środku zrobił się lej i ślimak pracował na sucho. Miał stal otwarty w kotlowni około 6 tyg a i tak sie okazalo ze jest na tyle mokry zeby sie zawiesić. Na razie mam 12/16 kw wiatr 35/37 i po 6 podań. Teraz co rano trzeba będzie zajrzeć do zasobnika 🤔
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Mokry miał , nie płacz później ze masz dziurę w podajniku
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Miałem to samo, poczytaj moje wcześniejsze posty, nawet wspólnie na forum myśleliśmy nad jakimś patentem typu młot albo wibrator na ściance zasobnika żeby "toto" się nie zawieszało
![]() ![]() |
|||
|
||||
simko1
![]() |
Ameno tylko 150kg i koniec. Osuszanie jest także tragedii nie ma
Ścianki też suche . Może nie mokry ale na tyle wilgotny że się zawiesił dodane 2019-10-03 08:01Więc tak. Skończyła się moja przygoda z miałem po tym jak musiałem wczoraj 2x rozpalać. Podajnik nie daje sobie rady z tym miałem. Patrzałem co dzieje się z kopcem na zgaszonym kotle. Podpiąłem podajnik pod cwu i cały czas pracowała. Kopiec tak jakby się podnosił z jednej strony palnika a nastepnie z drugiej zapadał i tak w kółko. Ustawiłem wentylatorek na przekładnie bo była ciepła i zostawiłem podajnik na około 25 minut włączony i nie podniosło kopca ba nawet nic nie przesypało do popielnika. Miał w zasobniku nie był zawieszony bo było to już tylko trochę. Na tym skończę przygodę z testowaniem miałów. Cały miał wyciągłem z zasobnika i będę to mieszał z groszkami żeby jakoś to spalić. Obecnie w zasobniku KGM GOLD. |
|||
|
||||
berni641
![]() |
A na jakimże to "sprzęcie" pan halo pomyka, skoro twierdzi, że eko plus M to szajs ? Może jakieś konstruktywne wyjaśnienia ekspercie...
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
na eco plus 10 kw
|
|||
|
||||
berni641
![]() |
To co możesz wiedzieć o kotle nowszej generacji, skoro go nie eksploatujesz...?
|
|||
|
||||
piotrtesznar
![]() |
Panowie. Trochę mnie nie było na forum. Proszę o pomoc bo instalatorzy pieca odnoszę wrażenie mieli tylko zmontować i tyle...Zero wsparcia. Mam pytanie, czy istnieje opcja, żeby pompa podłogowa była sterowana przez sterownik jeśli nie ma podłączonego czujnika temperatury? Obwód CO1 ma czujnik na przedpokoju i działa normalnie natomiast CO2 czyli podłogówkę muszę odpalać ręcznie bo inaczej pompa chodzi cały czas.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Musisz zamontować czujnik temp.wew albo termostat ze stykiem beznapięciowym
![]() |
|||
|
||||
piotrtesznar
![]() |
leON22 czyli dodatkowy czujnik temperatury dla podłogówki.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Dokładnie, najlepsze rozwiązanie, wpinasz go pod wejście T2 w sterowniku
![]() |
|||
|
||||
piotrtesznar
![]() |
poza zaworem 4D nie mam chyba nic podłączone https://esterownik.pl/device/14283 |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Jak wszędzie podłogowe to ok, jak mieszane to problem bo w podłogę nie powinno się puszczać temp. takiej jak w grzejniki ale chyba o tym wiesz
![]() dodane 2019-10-04 19:30Jak wszędzie podłogowe to ok, jak mieszane to problem bo w podłogę nie powinno się puszczać temp. takiej jak w grzejniki ale chyba o tym wiesz ![]() ![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||