Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum Pello v3.5 Brak odczytu temperatury CO1 Subskrybuj | ||||
|
||||
radek-ka
![]() |
||||
|
||||
pawel3
![]() |
termostat nie podaje temperatury do kotła ( żadnego kotła czy to gazowy czy pompa ciepła) daję tylko sygnał grzej czy nie
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Musisz go ustawić jako termostat zew. w sterowniku ( Typ reg.pokojowego ) , który będzie sterował pracą pompy CO albo palnika ( wył/zał ) dogrzaniu pomieszczenia , tak że kolego kupiłeś sobie drogi termometr
![]() |
|||
|
||||
radek-ka
![]() |
@leON22 Zmieniłem jako termostat zewnętrzny i też nie pokazuje temperatury
|
|||
|
||||
pawel3
![]() |
i nie będzie pokazywać temperatury. zamiast kupować termostat można było zastosować czujnik bezprzewodowy BT1.
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Czy ja napisałem , że będzie pokazywał ? Zapomniałem dodać - reszta jak napisał @pawel3
![]() ![]() ZESTAW BT PS. Również zakupiłem w/w reg.pokojowy Tech st292v2 za 300PLN, do kotła gazowego ale to inna bajka , dzięki fachowym poradom serwisu ES , znalazłem opcję do sterowania tym piecem podobnie jak w eCoal ![]() |
|||
|
||||
radek-ka
![]() |
A jeszcze zapytam odnośnie siłownika do zaworu 4d widocznego na zdjęciu w pierwszym poście, czy w ogóle warto go zakładać i w którym miejscu dać czujnik temp. za zaworem?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Wszystko zależy od posiadanej instalacji , czy są zawory termostatyczne na grzejnikach . Jak są, to wystarczy ustawić za zaworem 4D odpowiednią temp. zasilania CO np.55st, a resztę regulować termostatami . Jak nie ma to pasowałoby zainwestować w siłownik do zaworu i nim sterować temp.za zaworem albo ustawiając na sztywno temp.zadaną i obniżoną albo " pogodówką" i odpowiednio ustawioną krzywą grzania
![]() ![]() |
|||
|
||||
radek-ka
![]() |
Siłownik już zakupiony, ale jeszcze nie podłączony. Nie mam zaworów termostatycznych na grzejnikach.
Możliwe że zwrócę też tego st292v2, a zakupie zestaw bt w tej samej cenie, bo to samo osiągnę ustawiając w sterowniku pieca kiedy ma dogrzać co w tym regulatorze pokojowym, a dodatkowo będzie wskazywać temp. CO1 i temp. zewnętrzną i automatycznie przełączać tryb zima/lato. Na zdjęciu poniżej możecie zobaczyć ten st292v2 jest podłączony do "czujnik wewnętrzny" w sterowniku pieca, po zamianie na ten zestaw BT nie będzie w tym miejscu żadnego czujnika podłączonego? Ten "czujnik wewnętrzny" odpowiada za temp. w pomieszczeniu tak? zdjęcie |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Nie będzie , bo ten zestaw komunikuje się bezprzewodowo ze sterownikiem , chyba że zamontujesz zwykły dedykowany czujnik przewodowy wtedy tak. Dokładnie tak, czujnik ten wskazuje temp.wew. i można nią sterować z fona albo aplikacji . Tu masz gdzie zamontować czujnik temp. za zaworem 4D
![]() ![]() dodane 2019-10-01 14:35PS. Uprzedzając Twoje kolejne pytanie czujnik ten montujemy do sterownika w dedykowane miejsce ![]() dodane 2019-10-01 14:39 ![]() |
|||
|
||||
radek-ka
![]() |
Ok dzięki wielkie za pomoc
|
|||