Forum  bruli.pl  Bruli czy Ecoal? Subskrybuj
2019-08-09 23:37
  Jedrek76 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Kupiłem używany sterownik Bruli starą wersję, wszystko działa jak należy, tylko po otwarciu obudowy zauważyłem, że na płycie jest napis Ecoal. Czy jest to możliwe, że do ecoal został wgrany soft bruli?
2019-08-10 03:41
  pawel3 Posts: 342 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Sprzętowo wszystkie sterowniki są oparte na tej samej płycie PCB. W przypadku sterowników poprzedniej generacji na środku płyty jest biały napis ecoal. Jeżeli wgrywa się na tą pcb bruli to ten napis jest zaklejany taśmą z napisem bruli. Widać u ciebie ta naklejka się odkleiła. 
Bez obaw wszystko masz ok. Tak to było robione.
Pamiętaj że posiadasz najnowszy soft do bruli 1.0. Innego nie ma. Próby wgrywania na siłę innego programu mogą przyczynić się do przymusowego "postoju" sterownika. 
2019-08-10 10:56
  Jedrek76 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Dzięki, właśnie miałem pytać, czy można do niego wgrać ecoal. Przy okazji pytanie, czy można gdzieś ustawić temperaturę kotla przy której załącza sie pompa CO w trybie ręcznym? Teraz gdy wygaśnie kocioł i jest powyżej 60 stopni to z to automatycznie załącza się pompa CO i nie mozna jej wyłączyć co przy obecnych temperaturach na zewnątrz jest trochę niekomfortowe. 
2019-08-10 21:29
  pawel3 Posts: 342 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
A dlaczego kocioł wygasa, to jest kocioł stało palny w trybie ręcznym to tak działa. 
Ustabilizuj pracę kotła. Wyczyść kocioł, czujnik. Moc minimalna i max 8kw dmuchawa dla 8kw ok 35
Algorytm wygaszania kotła tylko w grzaniu
Tryb podtrzymania.
Czas pracy 10
Postój 40, 
Krótka przerwa 20
Ilość powtórzeń 2
I dmuchawa ok 42
Pal latem mniej kalorycznym węglem
2019-08-10 21:42
  leON22 Posts: 2575 Ostrzeżenie: 1
Jedrek76 ,pawel3  dobrze radzi Co do kaloryczności opału również potwierdzam ale tak na przekór obecnie palę Bartex Gold , następny zasyp to Varmo+ nie powinno być z nim problemu . Oba paliwa sprawdzone i przetestowane do palenia w nadchodzącym sezonie grzewczym W obecnych warunkach palą się super wszystko jest kwestią ustawień 
2019-08-12 20:02
  Jedrek76 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Dziękuję za odpowiedź ale problemem akurat nie jest wygaszanie tylko ta włączająca się pompa CO. Myślałem, że jest gdzieś opcja ustawiania temperatury przy której sterownik wymusza pracę pompy CO w trybie ręcznym. Cóż, pozostaje tylko wtyczka kiedy trzeba wyczyścić piec albo dosypać grochu. 
2019-08-12 21:51
  Sa1666 Posts: 47 Ostrzeżenie: 0
Wlqczajaca się pompa Co to raczej zabezpieczenie przeciwko przegrzaniu się kotła.  Chciałbyś to.wylaczyc? 
Koledzy majq rację z tym groszkiem..im niższa kaloryczność tym mniejsze przegrzewanie. Pozdrawiam
2019-08-13 11:06
  Jedrek76 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Nie chciałbym tego wyłączyć, chciałbym żeby można było ustawić wyższą temperaturę np.70 - 80 stopni, ale mniejsza o to. Z tą kalorycznością to faktycznie muszę na przyszły rok kupić na lato trochę słabszego opału, teraz zasypałem do pełna, więc pewnie wystarczy do końca września a wtedy to już prawie zima.   

dodane 2019-08-13 11:06
Nie będę zakładał nowego wątku a mam jeszcze jeden poważniejszy problem. Dotyczy on współpracy z dmuchawą. Dmuchawa http://http://www.nowosolar.eu/wentylator-nadmuchowy-nws-79-waski-kolnierz/.
Z oryginalnym sterownikiem działała bez zarzutu w pełnym zakresie obrotów, z Bruli działa częściowo: od 25-42 % buczy i ledwo kręci, od 42 do 80% działa dobrze, od 80-99% obroty falują od 0 do max, na 100% działa. Pytanie, co można z tym zrobić. Zaznaczę, że  po podłączeniu dmuchawy WPA 145 dmucha w pełnym zakresie. Boję się, żeby nie spalić sterownika.
2019-10-02 20:53
  Krzysiek151900 Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
witam wszystkich ,
proszę o pomoc w ustabilizowaniu pieca ;/
bryluje mi opał , zostają spieki.
co można pozmieniać , temp. spalin dosyć wysoka . 
proszę o wsparcie ,
z góry dziękuje 
2019-10-02 21:00
  leON22 Posts: 2575 Ostrzeżenie: 1
Po pierwsze to z pomocą w ustawieniach, zadałeś pytanie nie w tym temacie  Na początek zmień moce min/Max w grupowym na 8/12kW po 4 podania dmuchawa 36/38%, histereze kotła zmień na 0.5st i zobaczymy, co dalej ?
PS. Brak ochrony powrotu, niby w ustawieniach jest pompa mieszającą ale czy jest ? Wyłączenie pompy po dogrzaniu pomieszczenia daj na Nie. Jak nie masz tej pompy mieszającej daj ochronę powrotu przez pompę CWU. Podnieś temp kotła na 55st, Cwu 54st, powrót 50st  
2019-10-08 16:06
  romipol Posts: 40 Ostrzeżenie: 0
Najlepiej zmień opał, też długo z tym walczyłem i się poddałem. Kupiłem inny i jak ręką odjął, zero spieków, trochę żużlu, popiołek jak z papierosa
Users on-line: bohuslavice

Recently added

Przemysław - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more