Forum bruli.pl v3.5 Tryb Lato i Podbicie temp. kotła Subskrybuj | ||||
|
||||
wojtekz
|
Witam, mam ustawiony tryb Lato, do tego temperatura kotła na 59 °C, pompy od 60°C, czas postoju podajnika 80 min w podtrzymaniu, histereza kotła 8,0 °C, podbicie dla CWU 14,0 °C.
Problem w tym że nie załącza się piec na daną godzinę z grzaniem na CWU. Nie dzieje się tak zawsze, choć ostatnio 2 dni z rzędu. Wystarczy przełączyć tryb auto - ręczny - auto i sterownik od razu zaczyna pracę. Co może być przyczyną takiego zawieszania się sterownika. Czasem wydaje mi się że zawieszanie się jest ma jakiś związek z czasem długim czasem postoju podajnika w podtrzymaniu lub jakimiś zależnościami między tym parametrem? Pozdrawiam |
|||
|
||||
pawel3
|
Rozumiem że chcesz aby CWU grzać w daną godzin. To tryb cwu musi być ustawiony na programator a w programatorze CWU ustawiasz gdzie zadana, obniżona czy wyłączona.
Ogólny tryb sterownika ma być automatyczny dodane 2019-06-14 12:38Jak coś to dzwoń na serwis 605 780 882 dodane 2019-06-14 12:45Dobrze było też abyś upublicznił sterownik jeżeli jest podłączony do internetu. |
|||
|
||||
budgie1
|
Dzień dobry.
Zauważyłem dziwną "działalność" siłownika zaworu 4D. Otóż próbuje się zamykać, choć kąt otwarcia jest już na 0%. |
|||
|
||||
leON22
|
Pewnie dlatego że masz aktywną pogodówkę za zaworem 4D i temp. w obiegu jest wyższa niż ta wynikającą z krzywej, dlatego sterownik "świruje" i pomimo wartości 0% próbuje go przymknąć
|
|||
|
||||
buhaj39
|
Panowie
Czy w trybie lato w sterowniku TECH który steruje zaworem 3D zostawić jakieś minimalne otwarcie ( w zimie miałem 5%) czy można ustawić całkowite zamknięcie? |
|||
|
||||
leON22
|
Jak zostawisz minimalne otwarcie to ciepła woda grawitacyjnie będzie się pchała w obieg CO , niepotrzebna strata , zamknij go całkowicie
|
|||
|
||||
buhaj39
|
Dzięki leON
|
|||