Forum eCoal.pl v3.5 DOFINANSOWANIE Subskrybuj | ||||
|
||||
procho
|
Witam wszystkich, dzisiaj mam następujące "pytanko":
Gmina organizuje nabór wniosków na OZE. Do 85% dofinansowania na kotły (pellet) i fotowotaika 3kW Posiadam aktualnie OEP16 (4 sezony grzania za mną) i zastanawiam się nad wymianą na pelleciaka. Orientujecie się jak jest z ekonomia palenia pelleten vs ekogroszkiem? W sezonie spaliłem 3,5t groszku. Za groszek płace średnio 900-1000tona. Czy spalanie pelletu będzie większe? Zastanawiam się również nad paneli PV... koszt takiej instalacji to maksymalnie pewnie 4 500zł Nie wiem czy to dofinansowanie przejdzie w moim przypadku bo problemem jest prowadzenie działalności w domu ale to już odrębny temat... |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Zapytaj ile musisz zapłacić za projekt bo u nas płacili po 500 za każdy wniosek razy peleciak + fotowoltaika = 1000 PLN. Niestety gmina nie otrzymała dofinansowania co było do przewidzenia i każdy chętny jest 1000 PLN w plecy a twórca projektu 1000 PLN do przodu za NIC bo jak montujesz PV i składasz papiery do ZE nie musisz mieć projektu, a jak wymieniałeś poprzednie źródło CO na OEP16kW potrzebowałeś projekt? No właśnie. Lepiej kupić pellet i wsypać do OEPa i palić pelletem niż bawić się w jakieś dofinansowania szczególnie w tej formie. |
|||
|
||||
procho
|
projektu nie będzie potrzeba
koszt kotła w poprzedniej edycji to 2500-3000zł dodane 2019-06-05 11:47ostatnio montowane były kotły Heiztechnika |
|||
|
||||
konto usunięte
|
A ubezpieczyć instalacji (PV+ kocioł) też nie trzeba?
|
|||
|
||||
procho
|
mam solary z tego programu - nie musiałem ubezpieczać
w poprzedniej edycji moj kocioł miał chyba tylko dwa sezony grzewcze więc nie myślałem wtedy kompletnie o jego zmianie... a teraz tak sie zaczałem zastanawiac.... tylko ciekaw jestem kosztów w porownaniu ze spalnie ekogroszku bo jeżeli chodzi o popiół to chyba z pelletem jest na plus |
|||
|
||||
ansu
|
Jeśli jest zamontowany na budynku to ubezpieczenie domu dotyczy również tego co w na nim jest.
|
|||
|
||||
DKo70
|
procho, nad PV nawet się nie zastanawiaj tylko bierz. U nas też 3kW miało kosztować 4500 zeta a kosztowało 2100
|
|||
|
||||
procho
|
problem jest tej natury, że w miejscu montażu nie może być prowadzona działalność gospodarcza , a u mnie jest więc odpadam z tego gminnego programu ;(
|
|||
|
||||
iskierkam
|
procho a wiesz czy te ograniczenia są na stałe? może opłaca się przenieść gdzieś z działalnościa na jakiś czas?
|
|||
|
||||
procho
|
grunt w tym że działalność założona dopiero od miesiąca... do tego z dofinansowaniem więc w tej edycji odpuszczę... poczekam na kolejną ( o ile będzie) i wtedy przeniosę firmę w inną lokalizację
|
|||