Forum eCoal.pl v3.5 Podłączenie jednej pompy na cwu i co Subskrybuj | ||||
|
||||
chasim
|
Dzień dobry. Mam eko plus m 14, oraz jedną pompe. Po zadzwonienie do serwisu i powiedzeniu że cwu i co ma być na jednej pompie kazali wpiąć ja jako P1. Problem w tym że obecnie ogrzewanie chodzi nagrzalo pomieszczenia pompa się odstawia a woda zimna. Jak to ustawic?
|
|||
|
||||
leON22
|
Raczej tego nie ustawisz , jedna pompa to za mało żeby ogarnąć Cwu i Co
|
|||
|
||||
chasim
|
W sterowniki są funkcje dodatkowe pompy tylko teraz nie wiem czy wpiąć w gniazdo pompy cwu itp...
|
|||
|
||||
pawel3
|
Jeżeli masz jedną pompę to która nagrzewa grzejniki i zbiornik Cwu to pompę wpinasz pod P1, a typ obwodu ustawiasz Pompa CO. Nie możesz sterować pracą pompy za pomocą czujnika temperatury czy też termostatu pokojowego.
Pompa musi pracować ciągle, bo w innym przypadku dochodzi do takich sytuacji jak Twoja. Temperaturą w mieszkaniu stabilizujemy za pomocą termostatów grzejnikowym lub zaworem 3 czy też 4-drożnym. |
|||
|
||||
leON22
|
Z tego co czytałem wcześniej @chasim nie miał zamiaru montować zaworów na grzejnikach o zaworze ND nie wspomnę , chyba że się coś zmieniło pewny
|
|||
|
||||
chasim
|
Generalnie na każdym grzejniku nawet jak nie dokupisz "gałki" to i tak jest zawór teraz a przynajmniej ja tak trafiałem ale pomińmy to...Czyli generalnie wychodzi że musi być dodatkowa pompa na CWU. Czy są dostępne jakieś niedrogie małej mocy? Od bojera do kotła mam 2m rury. |
|||
|
||||
leON22
|
Ostatnio wymieniłem swoją pompę CWU na energooszczędną IBO Beta
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
sama pompa nie pomoze jak to masz połączone czy bojler jest pierwszym grzejnikiem czy jest na grawitacji
|
|||
|
||||
chasim
|
IBO Beta można wyrzucić do śmieci...zamówiłem bo chciałem zaoszczędzić...od razu przyszła z uszkodzonym sterownikiem, później miałem walkę żeby to zareklamować i oddać bo przecież pompa była już przykręcona do instalacji a więc używana.... Zaraz wrzucę schemat.
dodane 2019-04-08 21:20Tak to wygląda |
|||
|
||||
leON22
|
Piotr masz rację, nie wiadomo co tam mu ten "stary fachman" nakombinował w instalacji ale myślę , że jak stary to i łeb powinien mieć na karku
|
|||
|
||||
chasim
|
||||
|
||||
leON22
|
U mnie póki co wszystko śmiga OK ( odpukać w puste ) w takim razie proponuję pompę LFP
PS. Niezły gwóźdź schematu |
|||
|
||||
konto usunięte
|
czyli bojler jako pierwszy grzejnik jedyne wyjscie temp. kotla ustaw tak by była ciepła woda do mycia i przykręc grzejniki
|
|||
|
||||
chasim
|
A jak powinno to być podłączone żeby kocioł nie był pierwszym grzejnikiem?
|
|||
|
||||
leON22
|
Odwrotnie Kolego , czy ty siebie słyszysz , czytasz o co pytasz No comment
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
inne zasilanie na bojler , czyli na dom jedna nitka i pompa, a na cwu druga pompa
dodane 2019-04-08 22:30bojler jest tak jakby pierwszym grzejnikiem nie kociol |
|||
|
||||
gmaj22
|
Jeśli nie chcesz dodatkowej pompy z osprzętem, to masz dwa wyjścia:
1/ na zasilaniu CWU montaż zaworu termostatycznego z głowicą z kapilarą i czujnikiem w bojlerze 2/ zamiast głowicy z kapilarą - siłownik elektrotermiczny NC 230V zasilany z wyjścia pompy CWU. W obydwu wypadkach pompa w pracy ciągłej. Można również tak wyregulować przepływ przez bojler i kocioł, żeby przy zadanej kotła wyższej o kilka stopni od nastawy VTC, uzyskać temperaturę CWU na stabilnym poziomie. Dodatkowo można jeszcze dograć temperaturę załączania pompy. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Tylko to nie rozwiąże problemu z CO. Obecnie pozostaje mu rozwiązanie "siłowe", czyli zamknięcie jednego z zaworów CO, a reszta jak napisał Paweł. Swoją drogą.. ciekawe kto "malował" ten schemat, jak widzę zawór między DBV a powrotem, to mnie trzepie. I jeszcze powrót CWU przed ESBE, super. |
|||
|
||||
gmaj22
|
Jak nie ma głowic termostatycznych na grzejnikach, to tylko rozwiązanie "siłowe" pozostaje.
Trzepie podwójnie, bo zawór odcinający jest nie tylko między powrotem i DBV ale równocześnie przed naczyniem przeponowym oraz zaworem bezpieczeństwa. Skoro zasilanie CWU dał za VTC, to i powrót musi być przed. Oczywiście obieg CWU powinien być jako pierwszy od kotła. |
|||