Forum  eCoal.pl v3.5  Podłączenie jednej pompy na cwu i co Subskrybuj
2019-04-08 20:01
  chasim Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
Dzień dobry. Mam eko plus m 14, oraz jedną pompe. Po zadzwonienie do serwisu i powiedzeniu że cwu i co ma być na jednej pompie kazali wpiąć ja jako P1. Problem w tym że obecnie ogrzewanie chodzi nagrzalo pomieszczenia pompa się odstawia a woda zimna. Jak to ustawic?
2019-04-08 20:28
  leON22 Posts: 2207 Ostrzeżenie: 1
Raczej tego nie ustawisz , jedna pompa to za mało żeby ogarnąć Cwu i Co 
2019-04-08 20:29
  chasim Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
W sterowniki są funkcje dodatkowe pompy tylko teraz nie wiem czy wpiąć w gniazdo pompy cwu itp...
2019-04-08 20:30
  pawel3 Posts: 256 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
Jeżeli masz jedną pompę to która nagrzewa grzejniki i zbiornik Cwu to pompę wpinasz pod P1, a typ obwodu ustawiasz Pompa CO. Nie możesz sterować pracą pompy za pomocą czujnika temperatury czy też termostatu pokojowego.
Pompa musi pracować ciągle, bo w innym przypadku dochodzi do takich sytuacji jak Twoja.
Temperaturą w mieszkaniu stabilizujemy za pomocą termostatów grzejnikowym lub zaworem 3 czy też 4-drożnym.
2019-04-08 20:43
  leON22 Posts: 2207 Ostrzeżenie: 1
Z tego co czytałem wcześniej @chasim nie miał zamiaru montować zaworów na grzejnikach o zaworze ND nie wspomnę , chyba że się coś zmieniło pewny
2019-04-08 20:48
  chasim Posts: 8 Ostrzeżenie: 0

Generalnie na każdym grzejniku nawet jak nie dokupisz "gałki" to i tak jest zawór teraz a przynajmniej ja tak trafiałem ale pomińmy to...Czyli generalnie wychodzi że musi być dodatkowa pompa na CWU. Czy są dostępne jakieś niedrogie małej mocy? Od bojera do kotła mam 2m rury.
2019-04-08 20:52
  leON22 Posts: 2207 Ostrzeżenie: 1
Ostatnio wymieniłem swoją pompę CWU na energooszczędną IBO Beta
2019-04-08 20:57
  halo Posts: 11 Ostrzeżenie: 1
sama pompa nie pomoze jak to masz połączone czy bojler jest pierwszym grzejnikiem czy jest na grawitacji
2019-04-08 21:20
  chasim Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
IBO Beta można wyrzucić do śmieci...zamówiłem bo chciałem zaoszczędzić...od razu przyszła z uszkodzonym sterownikiem, później miałem walkę żeby to zareklamować i oddać bo przecież pompa była już przykręcona do instalacji a więc używana.... Zaraz wrzucę schemat.

dodane 2019-04-08 21:20Tak to wygląda
2019-04-08 21:20
  leON22 Posts: 2207 Ostrzeżenie: 1
Piotr masz rację, nie wiadomo co tam mu ten "stary fachman" nakombinował w instalacji ale myślę , że jak stary to i łeb powinien mieć na karku
2019-04-08 21:21
  chasim Posts: 8 Ostrzeżenie: 0

Instalacja
dodane 2019-04-08 21:21[img
2019-04-08 21:33
  leON22 Posts: 2207 Ostrzeżenie: 1
U mnie póki co wszystko śmiga OK ( odpukać w puste  ) w takim razie proponuję pompę  LFP  
PS. Niezły gwóźdź schematu
2019-04-08 21:56
  halo Posts: 11 Ostrzeżenie: 1
czyli bojler jako pierwszy grzejnik jedyne wyjscie temp. kotla ustaw tak by była ciepła woda do mycia i przykręc grzejniki
2019-04-08 22:17
  chasim Posts: 8 Ostrzeżenie: 0
A jak powinno to być podłączone żeby kocioł nie był pierwszym grzejnikiem?
2019-04-08 22:23
  leON22 Posts: 2207 Ostrzeżenie: 1
Odwrotnie  Kolego , czy ty siebie słyszysz , czytasz o co pytasz  No comment 
2019-04-08 22:30
  halo Posts: 11 Ostrzeżenie: 1
inne zasilanie na bojler , czyli na dom jedna nitka i pompa, a na cwu druga pompa 
dodane 2019-04-08 22:30bojler jest tak jakby pierwszym grzejnikiem nie kociol
2019-04-09 07:37
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Jeśli nie chcesz dodatkowej pompy z osprzętem, to masz dwa wyjścia:
1/ na zasilaniu CWU montaż zaworu termostatycznego z głowicą z kapilarą i czujnikiem w bojlerze
2/ zamiast głowicy z kapilarą - siłownik elektrotermiczny NC 230V zasilany z wyjścia pompy CWU.
W obydwu wypadkach pompa w pracy ciągłej.
 Można również tak wyregulować przepływ przez bojler i kocioł, żeby przy zadanej kotła wyższej o kilka stopni od nastawy VTC, uzyskać temperaturę CWU na stabilnym poziomie. Dodatkowo można jeszcze dograć temperaturę załączania pompy.
2019-04-09 08:03
  verb Posts: 292 Ostrzeżenie: 0

Tylko to nie rozwiąże problemu z CO. Obecnie pozostaje mu rozwiązanie "siłowe", czyli zamknięcie jednego z zaworów CO, a reszta jak napisał Paweł.

Swoją drogą.. ciekawe kto "malował" ten schemat, jak widzę zawór między DBV a powrotem, to mnie trzepie. I jeszcze powrót CWU przed ESBE, super.
2019-04-09 21:09
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Jak nie ma głowic termostatycznych na grzejnikach, to tylko rozwiązanie "siłowe" pozostaje.
Trzepie podwójnie, bo zawór odcinający jest nie tylko między powrotem i DBV ale równocześnie przed naczyniem przeponowym oraz zaworem bezpieczeństwa.
Skoro zasilanie CWU dał za VTC, to i powrót musi być przed. Oczywiście obieg CWU powinien być jako pierwszy od kotła.
Users on-line: geozemb, LiMat, lulekp

Recently added

Piotr Sypień - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more