Forum  eCoal.pl  OEP 16 kW - optymalizacja działania pieca Subskrybuj
First pagePrevious page4 / 4Next pageLast page
2019-02-05 14:06
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Przede wszystkim to skalibruj wszystkie czujniki. Zastanów się, która opcję ze wspomnianych wybierzesz i przede wszystkim zamontuj te zawory zwrotne tam gdzie są konieczne. Inaczej nie opanujesz tego, bo pompy walczą ze sobą a na trójnikach tworzą się "dzikie" punkty mieszania. Można to opanować, ale trzeba cierpliwie manewrować pompami i zaworami. 

Mam jeszcze jedno pytanie: te zawory 3D to są GOSHE? Mógłbyś zrobić zdjęcie zaworów bez tych niebieskich pokręteł/manetek? Wszystko wskazuje na to, że są dobrze, ale lepiej sie upewnić.
2019-02-05 22:18
  tkowal Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 napisał » 2019-02-05 14:06
Przede wszystkim to skalibruj wszystkie czujniki. Zastanów się, która opcję ze wspomnianych wybierzesz i przede wszystkim zamontuj te zawory zwrotne tam gdzie są konieczne. Inaczej nie opanujesz tego, bo pompy walczą ze sobą a na trójnikach tworzą się "dzikie" punkty mieszania. Można to opanować, ale trzeba cierpliwie manewrować pompami i zaworami. 

Mam jeszcze jedno pytanie: te zawory 3D to są GOSHE? Mógłbyś zrobić zdjęcie zaworów bez tych niebieskich pokręteł/manetek? Wszystko wskazuje na to, że są dobrze, ale lepiej sie upewnić.


Rozrysowałem schemat instalacji jak to wygląda. Mógłbyś nanieść mi poprawki jakie muszę wykonać by to wszystko działało naprawdę dobrze? 


rysunek instalacji - Pompka od podłogówki rurkę wyżej, mały błąd.

Tak, zawory są firmy GOSHE.




2019-02-06 09:40
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Co do szkicu: najpierw zdecyduj, którą opcję wybierasz? Czy głowicę na grzejnikach, czy pozostajesz przy regulacji temperatury mieszaczem 3D.
Co do zaworów 3D: jeśli po przestawieniu w prawo do oporu na pompy idzie gorąca wodą jak na kotle, to mieszacze są OK ustawione.
2019-02-06 09:52
  tkowal Posts: 19 Ostrzeżenie: 0

Nie wiem tak naprawdę co wybrać. Co będzie lepszym rozwiązaniem dla mnie? Głowice będę mógł teoretycznie założyć samodzielnie. Jeśli chodzi o poprawki instalacji przydałby się chyba fachowiec. Doradź mi które rozwiązanie według Ciebie będzie najlepsze.


Kolejnym argumentem może być cena modyfikacji.


Czyli zawór 3D od CO ustawiam na maksa, w celach testu powinna poprawić się temp. powrotu? Dobrze rozumuje?

2019-02-06 14:26
  oxalis3 Posts: 130 Ostrzeżenie: 0
tkowal jak Ty masz ciepło w domu, to Ty się skup na poprawie jakości spalania. Zobacz na tych paru stronach co wpis to inna porada. Ja palę z regulatorem pokojowym i wg niektórych opinii na tym forum powinienem więcej spalać, a kocioł powinien mi się już dawno rozlecieć (parę dni temu robiłem przegląd kotła, ślimak i korpus jak nowy).
Moja rada - jak w domu ciepło to teraz nie ma co kombinować, kocioł nowy nie jest parę lat Ci pewnie posłuży. Jak kiedyś będziesz wymieniał na nowy, to poprawisz instalacje tak jak sobie wymarzysz.
2019-02-06 15:24
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Już któryś raz z kolei, gadasz chłopie z sensem.
2019-02-06 15:52
  leON22 Posts: 2575 Ostrzeżenie: 1
No...mądrego to i przyjemnie posłuchać  
2019-02-06 16:17
  tkowal Posts: 19 Ostrzeżenie: 0
oxalis3 napisał » 2019-02-06 14:26
tkowal jak Ty masz ciepło w domu, to Ty się skup na poprawie jakości spalania. Zobacz na tych paru stronach co wpis to inna porada. Ja palę z regulatorem pokojowym i wg niektórych opinii na tym forum powinienem więcej spalać, a kocioł powinien mi się już dawno rozlecieć (parę dni temu robiłem przegląd kotła, ślimak i korpus jak nowy).
Moja rada - jak w domu ciepło to teraz nie ma co kombinować, kocioł nowy nie jest parę lat Ci pewnie posłuży. Jak kiedyś będziesz wymieniał na nowy, to poprawisz instalacje tak jak sobie wymarzysz.



Ok! To do dzieła! Może uda się jeszcze coś poprawić.

W weekend czyszczenie pieca







2019-02-09 10:56
  gmaj22 Posts: 1739 Ostrzeżenie: 0
Moja propozycja jest natomiast taka: nie zoptymalizujesz spalania, jesli instalacja będzie żyła własnym życiem i nad nią nie zapanujesz.
Program minimum: musisz sprawdzić, czy masz, a jesli nie, to zamontować zawory zwrotne Z1, Z2,Z3 w pokazanych miejscach. Zawór zwrotny ZZ5 na obiegu CWU może być albo za pompą, albo na powrocie. 
Jeśli nie chcesz dogrzewać powrotu pompą CWU, to pomysl o zamontowaniu pompy kotłowej oraz zaworu zwrotnego ZZ4. Oczywiście przed każdą pompą filtr i zawory odcinające.
Etap 2: to zamontowanie siłownika na obiegu podłogówki oraz zaworów z głowicami na grzejnikach.

OPCJA2: Zawory z głowicami termo na grzejnikach, siłownik mieszacza na podłogówce, natomiast pompa obiegu CO z zaworem ZZ1 idzie  przed mieszacz 3D i masz tym samym ochronę powrotu. Wtedy odpadają ZZ3 oraz pompa kotłowa PP wraz z zaworem ZZ4.
B. WAZNE!-opcja 2 tylko jesli zabezpieczenie kotła masz podłączone do powrotu lub układ otwarty bezpośrednio z kotła.

2019-02-10 09:53
  simko1 Posts: 300 Ostrzeżenie: 0
Witam. 
Do tej pory paliłem greenpalem A wczoraj zasypałem KARLIKA. 
Od jakich ustawień zacząć . Na razie mam takie jak widać ale widzę że wymiennik już cały na czarno. 
KARLIK teraz bez wapna . Drugi zasyp zrobię z wapnem.  
2019-02-10 10:17
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Po co wapno do karlika ? Sypią do szajsu, a nie do dobrego paliwa.
2019-02-10 10:19
  -adek Posts: 16 Ostrzeżenie: 0
co Wy z tym wapnem zostaw je na wiosnę do białkowania drzew karlik bez wapna Ci pójdzie bez problemu. dmuchnij mu więcej
2019-02-10 10:22
  simko1 Posts: 300 Ostrzeżenie: 0
Ok. Więcej luftu.  Wapno hmm. Raz pójdzie bez raz z i zobacze roznice.
First pagePrevious page4 / 4Next pageLast page
Users on-line: goldiOEP, Karlik, kulka_la, marysiate, pikpik, RomXa, Szwager

Recently added

Przemysław - dom

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more