Forum  eCoal.pl v3.5  Częste przechodzi w podtrzymanie Subskrybuj
2019-01-09 12:19
  DawidGronclo Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Mój kociołek za często przechodzi w podtrzymanie, przez co zapycha się retorta spiekami. Narazie zmieniłem moce na grupowym 8 i 12 nadmuch jest zmniejszony bo ładnie się spala jeśli tylko nie przejdzie w podtrzymanie.

Możecie zerknąć
Ogniwo Eko M Plus 26 

Opał Silver Bartexu
2019-01-09 12:36
  anaana Posts: 554 Ostrzeżenie: 0
To może masz źle ustawione parametry podtrzymania?
2019-01-09 13:27
  DawidGronclo Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
anaana napisał » 2019-01-09 12:36
To może masz źle ustawione parametry podtrzymania?



Może jakaś podpowiedź...
2019-01-10 08:26
  miazio Posts: 304 Ostrzeżenie: 0
w podtrzymanie przechodzi jak osiągnie zadaną temperaturę widocznie więcej ciepła produkujesz niż potrzeba
2019-01-10 08:34
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
Dokładnie , taki urok spalania Przy odpowiednim ustawieniu parametrów, kiedyś musi dogrzać , tym bardziej w grupowym 
@DawidGroncio jak chcesz ciągłej pracy, to przejdź na automat Minus przebija zadaną temp.kotła o min.5st  Przy odpowiednim ustawieniu czasu podawania i przerwy , praca bez odstawki jest możliwa
2019-01-10 10:13
  DawidGronclo Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
Wydaję mi się, że ogarnąłem temat. Nawet według statystyk spadło spalanie. W zasadzie kocioł dobija dłużej do zadanej, ale za to krótko i w większych interwałach wchodzi w podtrzymanie. Zmniejszyłem moce w grupowym na 8 i 12 i zmniejszałem nadmuch na 30 i 32. Popiół wydaję się, że jest ok.

Czy tak powinien wyglądać palnik jak na filmie?





2019-01-10 11:08
  wiktoriano Posts: 195 Ostrzeżenie: 0
DawidGronclo napisał » 2019-01-09 12:19
Mój kociołek za często przechodzi w podtrzymanie...

Kolego masz dom 130m2, 12 styropianu. Twój kocioł ma 26kw.
Masz mocno przewymiarowany kocioł, ja przy 200m2 nieoceplonego styropianem, poddasze 15cm mam kocioł 20kw i też jest lekko przewymiarowany, ale brałem pod uwagę rozbudowę.
Zmień kocioł na 12-15kw
Przypominam, że stan podtrzymania jest stanem niepożądanym i nie powinien w ogóle występować.
Jeśli się mylę to mnie poprawcie
2019-01-10 13:35
  DawidGronclo Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
wiktoriano napisał » 2019-01-10 11:08
DawidGronclo napisał » 2019-01-09 12:19
Mój kociołek za często przechodzi w podtrzymanie...

Kolego masz dom 130m2, 12 styropianu. Twój kocioł ma 26kw.
Masz mocno przewymiarowany kocioł, ja przy 200m2 nieoceplonego styropianem, poddasze 15cm mam kocioł 20kw i też jest lekko przewymiarowany, ale brałem pod uwagę rozbudowę.
Zmień kocioł na 12-15kw
Przypominam, że stan podtrzymania jest stanem niepożądanym i nie powinien w ogóle występować.
Jeśli się mylę to mnie poprawcie



Wkradł się błąd w ilości powierzchni do grzania. Teraz aktualne dane są w stopce. Obecnie grzejemy 215 m2 i w planach jest następne ok. 60m2, więc kocioł został zakupiony z zapasem, który ma to uwzględnić.


Najlepiej jest jak kocioł się nie odstawia. Końcowa regulacja histerezą i histerezą przejścia na max to unormowała i od 7.15 się nie odstawił.

2019-01-10 14:35
  wiktoriano Posts: 195 Ostrzeżenie: 0
Ja też miałem problem ze spiekami itp. 
Dopiero jak ustawiłem taką moc jak ma kocioł to zaczęło wychodzić o niebo lepiej.
Poszukaj podobnych kotłów to twoich i porównaj ustawienia
2019-01-12 15:53
  artur1973 Posts: 71 Ostrzeżenie: 0
wiktoriano napisał » 2019-01-10 14:35
Ja też miałem problem ze spiekami itp. 
Dopiero jak ustawiłem taką moc jak ma kocioł to zaczęło wychodzić o niebo lepiej.
Poszukaj podobnych kotłów to twoich i porównaj ustawienia
w komin będzie szło


Users on-line: Barik1980

Recently added

dom-piec0420

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more