Forum eCoal.pl v3.5 Wyłączająca sie pompa po osiągnięciu temp. powrotu Subskrybuj | ||||
|
||||
adi852
|
Witam Czy to normalne ze pompa CO wyłącza się gdy zostanie osiągnięta i przekroczy o stopień zadana temperaturę powrotu ?
|
|||
|
||||
lukaszledwon
|
A jak jest realizowana ochrona powrotu?
|
|||
|
||||
anaana
|
Może masz pompę CO podpiętą do gniazda Cwu a Cwu ustawioną dodatkowo jako ochrona powrotu.
|
|||
|
||||
adi852
|
lukaszledwon ; w ochronie powrotu jest ustawiona pompa mieszająca i tak jest od czasu montażu kotła. Nie zmieniałem nic tam. anaana ; pompa jest podpięta w gniazdo pompy mieszającej. Czy to dobrze ? Bo jest ona zamontowana jako ta która idzie CO. |
|||
|
||||
anaana
|
Pompa CO musi być podłączona w gniazdo od pompy CO.
Ile masz pomp w układzie? |
|||
|
||||
adi852
|
jedną zamontowali |
|||
|
||||
anaana
|
To daj do gniazda z oznaczeniem CO.
Też mam jedną pompę która zasila CO Cwu i jak pracuje 24h to chroni też powrót, u mnie wystarcza 1 bieg 5W dodane 2018-12-13 19:38Masz zawory a najlepiej termostaty na kaloryferach? |
|||
|
||||
adi852
|
Mam gniazda pompa p1, pompa p2, pompa CWU, pompa mieszająca, podajnik i dmuchawa. Też zauważyłem ze nowa pompa jest mocniejsza i jej 1 bieg odpowiada 2 z starej pompy przy którym poprzedni kocioł chodzi bez problemów oraz było ciepło w domu. Na kaloryferach mam zwykłe zawory bez termostatów. |
|||
|
||||
anaana
|
Dajesz do p1.
Masz czujnik temperatury wewnętrznej? dodane 2018-12-13 22:31Ustawienia obwody CO, typ obwodu możeszwybrać samą pompa CO. Mam pompa CO + regulator pokojowy bo pompa zostaje wyłączona gdy tem osiągnie 23st. dodane 2018-12-13 22:34Polecam zmienić zwykłe zawory na termostatyczne 👍 Praktycznie wszystko pasuje chociaż w jednym przypadku musiałem uciąć kawałek rury i nagwintować 😉 |
|||
|
||||
Ochmi
|
Panowie mam problem
Mam jedna pompe.co ktora odpowiada za ochronę powrotu fo tej pory pompa pracowala caly czas nawet jak w pomieszczeniu osiagnieta zostala temp zadaną. Od wczoraj pompa pracuje w systemie 10 min pracy 5 min postoju i sie wylacza pomimo ze mam zaznaczone ze po osiagnieciu temp pompa ma caly czas pracowac. Moze mi ktos pomoc gdzie jest blad w moich ustawieniach ze pompa sie wylacza? |
|||
|
||||
gmaj22
|
Wiemy...Podstawow błąd tkwi w tym, że nie czytałeś instrukcji sterownika.
|
|||