Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Wyłączająca sie pompa po osiągnięciu temp. powrotu Subskrybuj | ||||
|
||||
adi852
![]() |
Witam Czy to normalne ze pompa CO wyłącza się gdy zostanie osiągnięta i przekroczy o stopień zadana temperaturę powrotu ?
|
|||
|
||||
lukaszledwon
![]() |
A jak jest realizowana ochrona powrotu?
|
|||
|
||||
anaana
![]() |
Może masz pompę CO podpiętą do gniazda Cwu a Cwu ustawioną dodatkowo jako ochrona powrotu.
|
|||
|
||||
adi852
![]() |
lukaszledwon ; w ochronie powrotu jest ustawiona pompa mieszająca i tak jest od czasu montażu kotła. Nie zmieniałem nic tam. anaana ; pompa jest podpięta w gniazdo pompy mieszającej. Czy to dobrze ? Bo jest ona zamontowana jako ta która idzie CO. |
|||
|
||||
anaana
![]() |
Pompa CO musi być podłączona w gniazdo od pompy CO.
Ile masz pomp w układzie? |
|||
|
||||
adi852
![]() |
jedną zamontowali |
|||
|
||||
anaana
![]() |
To daj do gniazda z oznaczeniem CO.
Też mam jedną pompę która zasila CO Cwu i jak pracuje 24h to chroni też powrót, u mnie wystarcza 1 bieg 5W dodane 2018-12-13 19:38Masz zawory a najlepiej termostaty na kaloryferach? |
|||
|
||||
adi852
![]() |
Mam gniazda pompa p1, pompa p2, pompa CWU, pompa mieszająca, podajnik i dmuchawa. Też zauważyłem ze nowa pompa jest mocniejsza i jej 1 bieg odpowiada 2 z starej pompy przy którym poprzedni kocioł chodzi bez problemów oraz było ciepło w domu. Na kaloryferach mam zwykłe zawory bez termostatów. |
|||
|
||||
anaana
![]() |
Dajesz do p1.
Masz czujnik temperatury wewnętrznej? ![]() ![]() dodane 2018-12-13 22:31Ustawienia obwody CO, typ obwodu możeszwybrać samą pompa CO. Mam pompa CO + regulator pokojowy bo pompa zostaje wyłączona gdy tem osiągnie 23st. dodane 2018-12-13 22:34Polecam zmienić zwykłe zawory na termostatyczne 👍 Praktycznie wszystko pasuje chociaż w jednym przypadku musiałem uciąć kawałek rury i nagwintować 😉 |
|||
|
||||
Ochmi
![]() |
Panowie mam problem
Mam jedna pompe.co ktora odpowiada za ochronę powrotu fo tej pory pompa pracowala caly czas nawet jak w pomieszczeniu osiagnieta zostala temp zadaną. Od wczoraj pompa pracuje w systemie 10 min pracy 5 min postoju i sie wylacza pomimo ze mam zaznaczone ze po osiagnieciu temp pompa ma caly czas pracowac. Moze mi ktos pomoc gdzie jest blad w moich ustawieniach ze pompa sie wylacza? |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Wiemy...Podstawow błąd tkwi w tym, że nie czytałeś instrukcji sterownika.
|
|||