Forum  eCoal.pl v3.5  zapadający się kopczyk Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 3Next pageLast page
2019-01-28 17:13
  swp_minkowskie Posts: 34 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2019-01-28 13:09
Witam jak widać w automacie kociołek sporo przebija Ci zadaną temp. a to nie jest ekonomiczne spalanie. Moje sugestje:
1) Przejście na spalanie grupowe ( moc min/Max 8/12 po 4 podania, dmuchawa 36/38% ) ewentualne korekty.
2) Zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia - NIE
3) Ustawienie odpowiedniej temp. za zaworem 4D tak aby nie przegrzewało pomieszczeń i odwrotnie ( w/g mnie 40st wystarczy albo krzywą grzania dla +10/-10st 45/55st ) 
4) Algorytm wygaszania kotła - Tylko w grzaniu

Tyle na początek  



Dzieki za poczatek ,

 ten kociolek chodzi w domku mojej mamy (83 lata) a ja daleko, czyli nie chce ryzykowac np. wygaszenia kotla. Nie mam zadnego doswiadczenia ze spalaniem grupowym, wiec chodzi mi glownie o optymalizacje spalania w automacie. Czyli ( z tego co zrozumialem) trzeba zmniejszyc moc dmuchawy i temperature zadana na kotle oraz temperature za zaworem i algorytm wygaszania kotla na "tylko w grzaniu" i pompa ma sie nie zatrzymywac po dogrzaniu?  
Temperatura wewnatrz powinna sie wahac w przedziale 22,5 - max 23,5. (Zawor jest 3d, ale to chyba nie ma znaczenia)… 
Pozdrawiam, 
swp
2019-01-28 22:59
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Dokładnie prawie wszystko zrozumiałeś. Tylko w automacie będzie ciężko zaoszczędzić. Jak widać mały odbiór ciepła, kocioł o sporo przebija temp. zadaną. Daj w grzaniu 5s czas podawania i korekta dmuchawy -2%. W podtrzymaniu 10s  czas postoju podajnika 40min, przerwa20s. Temp. zadana kotła 55st  temp. powrotu 50st, temp. Cwu 60st, zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia na NIE. Zobaczymy czy to coś zmieni ?  
2019-01-28 23:30
  swp_minkowskie Posts: 34 Ostrzeżenie: 0
Witam, wlasnie ustawilem kociol tak, jak poradziles, tylko czasu postoju podajnika nie wydluze, bo sie boje, ze wygasnie (i tak stoi dluzej, niz zadany czas). Jesli to cos da i temperatura spalin nie bedzie za niska, to masz u mnie duze piwo
Na razie serdeczne dzieki i niebawem sie zglosze z wynikami
2019-01-29 00:47
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Popraw krzywą grzania dla +10/-10st za zaworem 4D dałeś 35/55st , a ma być 35/45st  Sorki mój błąd j/w źle wpisłem wartość dla -10st ( grube paluchy , a pisałem z fona )  Chcesz ugotować mamusię  
PS. Jeszcze coś się zadziało z czujnikiem temp. zew. i masz alarm  Jak widać po wykresie coś nie tak z tym czujnikiem ( sprawdź po obu stronach, czy styki dobrze zamontowane )  Wyłącz u ustawieniach obwodu co - regulator pogodowy ( zmień na Nieaktywny ) temp.za zaworem ustaw na 40st
2019-01-29 09:28
  swp_minkowskie Posts: 34 Ostrzeżenie: 0

...juz poprawilem, dzieki.

dalem 35/55, zeby temp za zaworem byla kolo 40st a jak bedzie zimniej, to odpowiednio wyzsza (zeby mamusia nie zamrozic ). Teraz jest 35/45.
...czujnik temp. zewn jest bezprzewodowy. Bateria sa nowe, ale czasem sygnal zanika - bede musial zmienic lokalizacje, bo w tej chwili ma kilka scian do przejscia. dalem go pare metrow od domu, zeby wskazania nie byly zaklocone od ciepla z okien, drzwi itd. ale to byl chyba nie najlepszy pomysl.
dodane 2019-01-29 09:28...i jescze jedno pytanie: dlaczego temp CWU ma byc na 60st?
2019-01-29 09:55
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Chodzi o ciągłą pracę pompy CWU żeby stale chroniła powrót ( pompa się wyłączy jak zostaną osiągnięte obie temp. w przypadku temp. powrotu plus histereza 2st w Twoim przypadku 52st ) Możesz zmienić na 55 ale temp. Cwu będzie zbliżona do temp.kotła Dlatego żeby ochrona działała stałe wyłącz programator cwu
PS. Dlaczego zawór znajduje się w pozycji 0st ? 
2019-01-29 11:14
  coolio Posts: 65 Ostrzeżenie: 0
Ja po ostatniej aktualizacji zrezygnowałem z ochrony powrotu przez CWU. Przy ciągłej pracy CWU woda w kranie ukrop a gromadka małych dzieci w domu, dwa spalenia większe o 20 % - kociołek ciągle pracuje żeby grzać wodę.
Przy możliwość u stawienia maksymalnego otwarcia zaworu 4d ta opcja pilnowania powrotu jest najlepsza. Piec nie " głupieje" przy dogrzewaniu CWU, pracuje cały czas stabilnie.
2019-01-29 12:05
  swp_minkowskie Posts: 34 Ostrzeżenie: 0

PS. Dlaczego zawór znajduje się w pozycji 0st ? 


A po czym to poznac i jaki jest skutek tej pozycjI
2019-01-29 12:12
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Na schemacie pokazuje taką pozycję. Czy masz siłownik zaworu? Czy aby kierunek jego otwierania jest prawidłowy? Gdyby był zamknięty w obieg co nie powinna płynąć ciepła woda  
2019-01-29 12:33
  swp_minkowskie Posts: 34 Ostrzeżenie: 0
Piec do istniejacej instalacji podlaczyl Hydraulik, uruchamial serwisant, ktory go sprzedal. Silownik zaworu jest. Kierunek otwarcia (w prawo) jest wlasciwy. Hydraulik juz raz cos poprawial, bo obieg wlaczyl "wsteczny bieg". To bylo w lecie. Piec mial grzac tylko cwu a jak chodzila pompa cwu, to kaloryfery tez sie robily cieple… Pewnie brakuje gdzies zaworu zwrotnego … moze wroce do poprzedniego ustawienia temp cwu i min powrotu? Ochrona powrotu dzialala. (min 45st histereza 2), pompa sie wylaczala. A wlaczala sie, kiedy piec osiagnal 75st, zeby chronic (chyba) przed przegrzaniem. A jak dalej sie grzal, to przy 80st otwieral sie zawor i puszczal wode w kaloryfery.
2019-01-29 12:40
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Ludzie ręce opadają jak uważasz te ustawienia za poprawne to ok, powodzenia życzę
PS. A jak się nie otworzy zawór przy 80st 
2019-01-29 12:51
  swp_minkowskie Posts: 34 Ostrzeżenie: 0
nie uwazam pytalem. podobno kto pata, nie bladzi
2019-01-29 13:03
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
Spróbuj zmienić ten kierunek otwierania zaworu na lewo, potem restart sterownika. Zobaczymy czy to coś zmieni pewny
2019-01-29 13:04
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
swp_minkowskie Masz coś nie tak z zaworem. Zauważ że temp za zaworem nie zmienia się w zależności od % otwarcia zaworu. Czy czasem zawór nie jest ustawiony w trybie ręcznym (na siłowniku zapewne jest narysowana rączka, czy siłownik nie jest w tym trybie zostawiony) Czy czujnik od 4D dobrze zamontowany ??
2019-01-29 13:17
  leON22 Posts: 5379 Ostrzeżenie: 3
O źle zamontowanej przegrodzie w zaworze nie wspomnę  
2019-01-29 13:42
  swp_minkowskie Posts: 34 Ostrzeżenie: 0
...czujnik jest zamontowany we wlasciwym miejscu, Silownik jest ok, otwiera tez we wlasciwa strone, sprawdzalem. W czasie montazu (wrzesien 2017 - bylem tam akurat) widzialem, ze pan instalator pierw ten zawor (3d - nowy, jak zreszta cale oprzyrzadowanie razem z piecem) rozebral,  pogrzebal w srodku (to chyba ta przegroda), cos mu wypadlo, wlozyl to do srodka, zawor na powrot zlozyl do kupy i zamontowal.  Wyglada na to, ze po sezonie grzewczym zmienie ten zawor, bo chyba nie jest szczelny (moze zle wlozyl przegrode, jesli to ona wypadla). Moze to ten wadliwy zawor jest przyczyna wysokiego zuzycia wegla? Dodam jeszcze, ze pompa co jest za zaworem Cwu razem z pompa to oddzielne wyjscie z pieca, ale wspolny z co powrot.
2019-01-29 14:05
  pawel3 Posts: 492 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / SERWIS
 Przełącz ster w tryb ręczny kliknij na zawór otwórz i sprawdź czy temp za zaworem rośnie. Może coś się popsuło w tym na pedzie, nie "zgrzyta" jakoś inaczej? Już raz mieliśmy taki przypadek że siłownik nie przekazywała napędu na zawór.    Zadzwoń do nas na 605 780 882.
2019-01-31 12:26
  MaciejZ Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
U mnie też 4D pokazuje inaczej niż jest w rzeczywistości... Przed tym nie wiadomo dlaczego zawór zaczął się zamykać do 0. Rychło w czas to zauważyłem, bo przy rozgrzanej instalacji jak zamknął to nagle temp kotła rosła i rosła... Jeszcze wcześniej parę razy się zaciął (a jest nowy).
 Ja zrobiłem tak, że przeszedłem w 4D na manual, przekręciłem w lewo, później w prawo i znowu na automat. Co prawda pokazuje co innego na sterowniku, ale już działa dobrze (tzn, puszcza tyle, ile bym chciał i się nie zacina)
2020-01-31 11:34
  swp_minkowskie Posts: 34 Ostrzeżenie: 0

...juz wiem (chyba) jaka jest przyczyna niewlasciwego funkcjonowania instalacji u mojej mamy.
1. Zawor 3d, ktory dziala jako zawor rozdzielajacy a nie mieszajacy.
2. Brak zaworu zwrotnego tam, gdzie teraz naszkicowany
Do pompy CO szla woda z obiegu CWU...




dodane 2020-01-31 11:34... nie wiem jak wkopiowac tutaj zdjecie ;(

dodane 2020-01-31 11:34
First pagePrevious page3 / 3Next pageLast page
Users on-line: DOROTAJA