Forum eCoal.pl v3.5 Moduł radiowy - ustawienia temperatury wewnętrznej Subskrybuj | ||||
|
||||
micubussi
|
Cześć, Piszę po dwóch dniach walki z ustawieniami sterownika. Mianowicie zainstalowałem ostatnio moduł radiowy + trzy czujniki temperatury. Jeden zewnętrzny - przypisany jako pokój 1 - zewnetrzny Drugi wewnętrzny - przypisany jako pokój 2 - parter Trzeci wewnętrzny - przypisany jako pokój 3 - piętro Na parterze chodzi tylko jedna pompa od podłogówki. Na piętrze też tylko jedna od grzejników+podłogówka. Chciałem ustawić sterowanie temperaturowe na razie tylko dla PARTERU. Ustawiam zatem w "Ustawienia/Obwody CO" próbnie: Niestety to nie działa. Przypisuje zatem pompę CO1 jeszcze w zakładce "Pokoje": Początkowo pompa się wyłącza, bo jest już za ciepło, jak przestawiam na szybko ustawienia temperatur w "Ustawienia/Obwody CO" to pompa wydaje się reagować - myślę jest dobrze - jednak dziś po godz. 15 się już sama nie włączyła, a temperatura spadła poniżej zadanej 20,4C (+/-0.3 histereza). Harmonogram pracy w zakładce Pokoje wyczyściłem całkowicie na cały tydzień już na samym początku, żeby nie kolidował z tym zadanym w ustawieniach sterownika w zakładce "Ustawienia/Obwody CO". To tylko przykładowe ustawienie, bo próbowałem już różnych kombinacji zarówno dla samych "Ustawienia/Obwody CO" jak i w zakładce "Pokoje/Parter/Programator". Dodatkowo nie otwiera mi się z żadnej przeglądarki (firefox/chrom/explorer) zakładka programator z "Pokoje/Parter/Programator". Jedynie przez aplikację na telefonie mogę wprowadzać tam zmiany, co jest tym bardziej frustrujące. Może mi ktoś napisać, jak powinno to być od początku skonfigurowane zgodnie z zaleceniami producenta? Bo ja jestem pewien, że już wszystkie opcje wypróbowałem i nie działa to tak jak powinno.. i zaraz mnie szlag jasny trafi mój sterownik: https://esterownik.pl/device/13164 ps. Na chwilę obecną wyczyściłem powiązanie z CO1 w zakładce POKOJE, żeby podłogówka chodziła cały czas, bo bez tego powiązania sterownik w ogóle nie reaguje na ustawienia wprowadzone w zakładce Obwody CO. |
|||
|
||||
sq9tbu
|
Powiązanie co w pokojach powoduje że pompa zatrzymuje się po dogrzaniu pomieszczenia.
Sprawdź w zakłądce ustawienia pokoje histereze. Obwód co1 lub co2 w zalezności co kto ma typ regulatora pokojowego i typ obwodu ustawić. Obwó co1 temperatura w pomieszczeniu sprawdzić. Obwód co1 zawór 4d zatrzymanie pompy po dogrzaniu sprawdzić. Posprawdzaj to wszystko jeszcze raz. Myślę ze to ma związek z priorytetami, histerezą, niewłaściwym czujnikiem zdefiniowanym, lub opcją zatrzymanie pompy po dogrzaniu. |
|||
|
||||
micubussi
|
1.Powiązanie co w pokojach powoduje że pompa zatrzymuje się po dogrzaniu pomieszczenia - zgadzam się z Tobą tak się dzieje.
2.Sprawdź w zakłądce ustawienia pokoje histereze. Histereza w zakładce ustawienie pokoje wynosi: Ale ta histereza nie odnosi się tylko do otwartego okna? W zakładce Ustawienia/Obwody CO jest definiowana histereza którą ustawiłem na 0.3C. Wg. mnie to według tego ustawienia powinno odbywać się sterowanie pompą. 3.Obwód co1 lub co2 w zalezności co kto ma typ regulatora pokojowego i typ obwodu ustawić. Jak widać na zdjęciu ustawiłem obwód na pompa+reg.pokojowy jako, że nie mam 4D 4 Obwó co1 temperatura w pomieszczeniu sprawdzić. Co mam sprawdzić? Temperatury są czytane z czujnika, harmonogram ustawiony - widać na zdjęciu w głównym poście. 5. Obwód co1 zawór 4d zatrzymanie pompy po dogrzaniu sprawdzić. Nie mam 4D i siłownika, więc nie mam go włączonego. Czy obwód 4D nie odnosi się tylko do pompy 4D? dodane 2018-12-05 18:19 Dobra, teraz widzę, że nie wyświetlają się obrazki które załączam. Naprawiłem, ale pierwszego postu nie mogę już edytować. dodane 2018-12-06 18:33Widzę, że nikt mi nie może pomóc to może zapytam o takie podstawy: Czy powinienem ustawiać sterowanie temperaturą tutaj: Czy moze tutaj: ? |
|||
|
||||
pawel3
|
Część.😊 Zawsze możesz zadzwonić do nas na serwis 😊. Wszystko ustawiasz wykonujesz, w obwodzie Co. W danym pokoju nic nie ustawiaj
dodane 2018-12-06 18:45Po osiągnięciu temperatury w mieszkaniu przez czujnik pompa może się wyłączyć ( jezeli czas pracy pompy 0) lub cyklicznie jeżeli czas pracy inny niż 0. Pozdrawiam. |
|||