Forum  eCoal.pl v3.5  Utrzymanie żaru Subskrybuj
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona
2018-12-04 08:58
  MaciejZ Posty: 42 Ostrzeżenie: 0
Cześć,

Ostatnio dzięki waszym radom udało mi się ustawić mniej więcej już tak, że przy niskiej temp za zworem mamy ciepło w domu

Teraz mam mały problem z utrzymaniem żaru w odpowiednim miejscu. Zauważyłem, że im niżej schodzi żar tym dłużej grzeje się piec. Nie wiem za bardzo jak to wysterować żeby było ok. Wczoraj próbowałem skrócić czas przerwy podajnika na 20sek z 30 sek i niewiele to dało. Zmniejszać to jeszcze czy może inaczej temu zaradzić ? Dzisiaj ustawiłem pracę podajnika 2 sek dłużej i nadal schodzi...

A może paliwo słabe ? Palę tym https://allegro.pl/ekogroszek-ecoenergetic-28-mj-kg-suchy-bez-spiekow-i7247002424.html?snapshot=MjAxOC0xMS0xMlQwODo1NDowNC45MjlaO2J1eWVyO2Y1NTMxZjY5MjEwMDUwOWZiYmIwMjlkZTFiN2I0MDA1NGQ2NDIwZTNiZWUwNWQ4NDM1NGNmYmNjMmJiZmIyNjk%3D
2018-12-04 15:21
  sq9tbu Posty: 1091 Ostrzeżenie: 0
Dodaj więcej węgla, otwórz wyczystkę, obserwuj po dobie
2018-12-04 22:36
  MaciejZ Posty: 42 Ostrzeżenie: 0
Generalnie to skapnalem się że ten tryb w ogóle się nie włączał... ustawiłem czas postoju podajnika z 50min na 3 min i włącza podania. Oprócz tego że podniesie mi to żar do góry to za bardzo nie wiem jak wpłynie na zużycie paliwa. Ma razie jak liczę to ok 600kg na miesiąc... Dom dobrze ocieplony 200m. Nie wiem czy to ok czy za duzo
2018-12-05 08:45
  sq9tbu Posty: 1091 Ostrzeżenie: 0
Zobacz sobie moje staty 140m
2018-12-05 10:20
  MaciejZ Posty: 42 Ostrzeżenie: 0
Wow Ładnie Tylko nie wiem czy tutaj też podłogówka nie robi roboty ?
dodane 2018-12-05 10:20A czym palisz ?
2018-12-05 11:02
  sq9tbu Posty: 1091 Ostrzeżenie: 0
Ekogroszkiem classic. Podłogówka na całym dole na górze grzejniki oprócz łazienki.
Podnieś kopiec i przyglądaj się na statystyki, według mnie wyższy kopiec nie będzie wpływał na zużycie węgla. Więcej węgla spalasz ale szybciej rośnie zadana temperatura.
2018-12-05 11:23
  MaciejZ Posty: 42 Ostrzeżenie: 0
No tak właśnie widzę. Zmniejszyłem czas postoju na 3min i uruchamia się podajnik w podtrzymaniu. Przez to idzie kopiec do góry, zużywa więcej groszku, ale za to nagrzewa się w ok 10min zamiast w 20min. W zasadzie nie ma to sensu, no bo jak przy mniejszej ilości groszku tak czy siak się nagrzewa do zadanej temperatury to po co zwiększać kopiec ?
Wyłączyłem teraz podtrzymanie (tzn ustawiłem czas postoju na 40min więc nie załączy). 
Mam groszek który na papierze jest niby ok, ale jakoś dziwnie bardzo szybko idzie żar na dół... Ustawione mam 6 podań i 40% dmuchawy to może większe podania ? Przy mniejszym wietrze nie ma siły podnieść temperatury...
Ekogroszek classic to ten https://najlepszyekogroszek.pl/17-ekogroszek-classic.html ?

2018-12-05 11:26
  Mery Posty: 14 Ostrzeżenie: 0
Chyba kolega pali tym https://ekogroszekprestige.pl/ekogroszek-prestige-classic/
2018-12-05 14:33
  sq9tbu Posty: 1091 Ostrzeżenie: 0
No to jak przy mniejszym wietrze nie osiaga szybko zadanej to musisz troche wiecej dmuchnac.
Kopiec trzeba zwiekszac poto by zar nie zwiekszal temperatury podajnika i nie uszkodzil slimaka. Tak w skrócie.
6 podań to dużo, możę masz za duży ciąg komina i ci wypala na postoju. Otwórz wyczystkę i sprawdź po jakimś czasie.
2018-12-05 19:47
  Criss Posty: 26 Ostrzeżenie: 0
U mnie kopiec jest wysoki i się nie zapada, ale też miałem lekkie problemy z ustawieniem. Mam bardzo duży ciąg kominowy, komin nowy systemowy fi200 do tego ok 1,2m przewodu kominowego fi160 i dopiero przy samym kociołku redukcja fi160/140. Do tego domek na wzgórzu, wiatr hula a kotłownia bardzo dobrze wentylowana. Zmniejszałem nadmuch co chwila już myślałem, że będę musiał wstawić regulator ciągu kominowego ale zmniejszyłem o 3/4 otwór wentylacyjny w kotłowni dzięki temu mniej świeżego powietrza wpada i spalanie jest wolniejsze. Jak u Ciebie jest z dopływem świeżego powietrza?
2018-12-05 20:59
  MaciejZ Posty: 42 Ostrzeżenie: 0
u mnie wlot powietrza jest przy samym kotle. Bardzo duży otwór i wieje z niego tak mocno że nie idzie przy nim ustac bo zaraz w nogi zimno
2018-12-05 21:15
  Criss Posty: 26 Ostrzeżenie: 0
U mnie wlot jest przy suficie, ale efekt był podobny tylko wiało po głowie 😉  Może spróbuj jeszcze zmniejszyć dopływ świeżego powietrza przysłaniając otwór - u mnie pomogło. 
2018-12-06 06:49
  sq9tbu Posty: 1091 Ostrzeżenie: 0
U mnie otwór fi60 i kominiarz sprawdzał ciąg i nie było problemu, także spróbuj zakryć o połowę.
2018-12-06 09:01
  MaciejZ Posty: 42 Ostrzeżenie: 0
Licząc średnicę mojego napowietrzenia to będzie ok fi140... Otwór ma ok 25cm/17cm... Do tego otwór jest od strony południowej, czyli od tej z której chyba najczęściej u nas wieje... Widzę różnice np. przy napowietrzeniu kominka które mam od zachodu i tam jest na "akurat" - fi100. 
U was też na przerwie między paleniami słychać jakby wiało w kotle ? U mnie cały czas słychać szum wiatru. TO na pewno nie są pompy. Jak otworze drzwiczki to przestaje szumieć.
2018-12-06 16:24
  Criss Posty: 26 Ostrzeżenie: 0
U mnie nie słychać wiatru, za to jak kilka razy odpalałem go po montażu żeby sprawdzić poprawność instalacji to przy próbie wygaszania tak jak kazał instalator (przełączyć na ręczny, zostawić włączone pompy i poczekać aż wygaśnie) groszek palił się jak szalony Żeby wygasić całkiem to musiałem włączyć podajnik i cały żar razem z groszkiem wyrzucić do popielnika. Dlatego teraz zasłaniam częściowo wentylację. A skoro u Ciebie jest aż taki ciąg to może będziesz musiał pomyśleć o regulatorze ciągu kominowego.
2018-12-06 18:55
  tommyp2 Posty: 67 Ostrzeżenie: 0
Otwórz na chwilę wyczystkę od komina i zobaczysz co się będzie działo. Powinno pomóc ... 
2018-12-06 20:45
  MaciejZ Posty: 42 Ostrzeżenie: 0
wycxystka jest z boku ? za bardzo nie mam do niej dostep... 
Powiedzcie mi jeszcze czy to nie są czasem jakieś uszczelki między podajnikiem A kotłem? instalator mi tego nie założył... moze dlatego lewe powietrze wchodzi ?


dodane 2018-12-06 19:27sorry, wycxystka od komina wiem gdzie jest
dodane 2018-12-06 20:45otworzyłem wycxystka i mniej szumi w kotle, a jak zamykam to bardziej. ewidentnie wieje wiatr w kotle. jak zamykam to go tylko podkrecam
2018-12-07 16:01
  Criss Posty: 26 Ostrzeżenie: 0
No powinieneś mieć tą uszczelkę założoną W zestawie są dwie, jedną dajesz na łączeniu podajnika z kotłem a druga jest po drugiej stronie w "oknie" na podajnik. 
2018-12-08 12:35
  sq9tbu Posty: 1091 Ostrzeżenie: 0
Wyczystka jest w kominie
wyczystka



Uszczelki nie ma, między palnikiem a piecem tam gdzie jest przykręcony palnik 4 śrubami ma byc naokoło silikon
 wysokotemperaturowy, ma byc szczelnie.
W tym piecu można założyc palnik z dwóch stron, więc logiczne jest że z jednej musi być palnik i szczelnie silikon a z drugiej zaślepka szczelna.
2018-12-08 19:39
  Criss Posty: 26 Ostrzeżenie: 0
Strona 18 DTR-ki Eko Plus+, dwie uszczelki jedna w miejscu montażu korpusu podajnika a druga identyczna w miejscu "okna na podajnik" po przeciwnej stronie. Sylikonem każą uszczelniać retortę palnika.
dodane 2018-12-08 19:39Teraz tak się przyglądam na to zdjęcie, nie widzę tam dwóch uszczelek? 
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona
Użytkownicy online: eugpac, graczo, Irek, JacekRadziejowice, marka, Piwo, skodams, szunaj, Szwager, vojtek

Ostatnio dodany

Grzsol - dom

Czytaj więcej

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

Czytaj więcej

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

Czytaj więcej

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

Czytaj więcej