Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 nareszcie podłaczony do sieci Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
grzegorzw84
![]() |
Witam, nareszcie udało mi się podłączyć sterownik do sieci. czy któryś z kolegów lub koleżanek może zerknąć na moje ustawienia???
Sterownik w opcjach udostępniłem pod nazwą grzegorzw84. Mam pytanie odnośćie zdalnego dostępu. Dlaczego niektórzy użytkownicy mają w swoich opcjach dostęp do statystyk?? chodzi mi o srednie spalanie itp. |
|||
|
||||
anaana
![]() |
Tak na szybko zbyt duża różnica miedzy zasilaniem i powrotem, nie powinna przekraczać 10st.
Jeśli na palniku ok, komin ok to tylko gratulować ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Widzę zasilanie 55*C a powrót 39*C wungiel wciąga nosem w dowolnej ilości. Dmuchasz na węgiel 31% za mało, a z komina pewnie leci bo spaliny mają 80*C.
|
|||
|
||||
anaana
![]() |
Statystyki możesz sobie poustawiać, wpisz w szukajkę.
|
|||
|
||||
Wojtal
![]() |
witam, jaka jest optymalna temp. spalin ?
|
|||
|
||||
sq9tbu
![]() |
Nie ma optymalnej.
W zabezpieczeniach czujniki TAK. |
|||
|
||||
anaana
![]() |
Optymalna? Jeśli masz komin systemowy, dobrze ocieplony, nie jest zbyt wysoki to niskie temperatury nie są straszne, u mnie ok. 70st i wszystko ok, w drugim budynku mam stary komin nueocieplony na strychu i żeby woda nie leciała lepiej trzymać tem. spalin ponad 100st. Jeśli komin jest jest w budynku straty nie sa duże, w pierwszej sytuacji komin mam w budynku gospodarczym gdzie ciepło idzie do atmosfery, im mniejsza tem. spalin tym mniejsze straty.
|
|||
|
||||
Wojtal
![]() |
Ok dziekuje, a istnieją jakieś bezpieczne progi? (dolne i górne)
|
|||
|
||||
wlasti
![]() |
jeśłi będzie około 130 na wylocie - to powinno być bezpiecznie dla starych kominów górnej granicy chyba nie ma - no... można spalić PID ![]() |
|||
|
||||
anaana
![]() |
Kolego Wojtal masz bardzo niskniską tem. powrotu.
Czytał kolega gwarancję jeśli chodzi o powrót? Różne kominy maja różne progi, dowiesz się gdy woda poleci z komina. Dokładnie mialem taka sytuację i to na automacie eCoal gdy cały czas pracował. Przy grupowym i w ustawieniach manualnych komin ok. |
|||
|
||||
Wojtal
![]() |
aktualnie na nowo rozpalam bo wygasł mi kocioł, temp. powrotu powinna chyba wynosic min. 40 stopni
|
|||
|
||||
anaana
![]() |
im mniejsza różnica tem. zasilanie-powrót tym lepiej, najlepiej gdy jest powrót ok 50st.
|
|||
|
||||
Wojtal
![]() |
chyba nigdy takiego nie miałem. Obecnie sytuacje mam taką: na wszystkich grzejnkiach są głowice termostatyczne poustawiane na 3 na piecu mam zawór 4d i tez ustawiony jest na 3 czyli na połowie 6 stopniowej skali. mam ustawione ochrona powrotu: pompa mieszająca
|
|||
|
||||
Bogumil3
![]() |
Witam Palaczy.
Podepnę się tutaj . Czy ktoś na zimno ocenił by też moją magistrale ? Użytkuję już 5 lat ale podłączyłem do netu dopiero tydzień temu. Pozdrawiam |
|||
|
||||
anaana
![]() |
Wojtal
A masz pompę mieszajaca na dodatkowym połączeniu zasilanie-powrót? Najlepsze zabezpieczenie to pompa mieszajaca wg mnie. dodane 2018-12-02 14:20Jeszcze można ochronę powrotu ustawic przez pompę Cwu, jeśli blisko jest zbiornik Cwu i nie przeszkadza temperatura Cwu =tem. powrotu. |
|||
|
||||
Wojtal
![]() |
ustawilem przez popompe cwu, zobaczymy czy to cos da. zbiornik jest blisko i praktycznie caly czas pokazuje 45 jedynie przy wieczornych kapielach spada.
|
|||
|
||||
anaana
![]() |
Jeszcze możesz zwiększyć bieg pompy Cwu, żeby powrót był szybciej dogrzany.
dodane 2018-12-02 16:01P.S. W naszej miejscowosci mamy lekarza Wojtal, ale jego syn raczej nie mieszka na południu Polski. dodane 2018-12-02 16:04Czujnik od powrotu masz w dobrym miejscu założony? Tem. powrotu nie rośnie. |
|||
|
||||
Wojtal
![]() |
rośnie ale temp. cwu hah
dodane 2018-12-02 16:11narazie przełączam spowrotem na pompe mieszjącą bo musze wyjść z domu dodane 2018-12-02 16:13żadnego spokrewnienia dodane 2018-12-02 16:14czujnik jest przy samym dole rury co do pieca wchodzi |
|||
|
||||
anaana
![]() |
Pompa mieszajaca nie jest w stanie dogrzać powrotu, czy ten czujnik tem. działa dobrze?
Pompa Cwu też nie mogla dogrzać powrotu. Cosik nie haloooo. |
|||
|
||||
Wojtal
![]() |
no właśnie być może coś z czujnikiem nie tak ale jak to sprawdzic. chyba jedynie kupując nowy
dodane 2018-12-02 21:16bo generalnie jak na moje oko piec prowadzi sie dobrze tylko z tym powrotem coś nie tak |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||