Forum  eCoal.pl  Konfiguracja DD-WRT Subskrybuj
2018-11-26 20:01
  Venon Posty: 48 Ostrzeżenie: 0

Witam serdecznie

Chciałbym poprosić o pomoc i informacje jak skonfigurować AP z softem DD-WRT. Mam piec podpięty kablem z AP TP-link, który to jest podłączony do lokalnej sieci WI-FI. Dla tej infrastruktury wydzieliłem osobną sieć 192.168.2.0/24

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
2018-12-04 21:31
  rynio Posty: 52 Ostrzeżenie: 0
Cześć, oba routery muszą być w tej samej sieci, żeby podpiąć piec do neta (np.router z dostępem do netu 192.168.2.0, drugi ten przy piecu 192.168.2.1) a nie osobną sieć. Napisz jakie masz ustawienia routerów.
2018-12-04 21:41
  verb Posty: 68 Ostrzeżenie: 0

Mam WRT, IP stałe., DHCP wyłączone. Działa bez problemu.




2018-12-04 23:14
  rynio Posty: 52 Ostrzeżenie: 0
Podałeś tylko dane jednego a drugi?
W zasadzie tu masz wszystko opisane:  https://esterownik.pl/faq#jak-ustawic-parametry-sieci-lokalnej-w-sterowniku
2018-12-05 23:34
  Venon Posty: 48 Ostrzeżenie: 0

Router z Orange mam standardowo ustawiony 192.168.1.1
natomiast pamiętam, że IP dla AP przy piecu ustawiałem inną siec 192.168.2.15 ponieważ wyskakiwał mi jakiś błąd że adres nie może znajdować się w tej samej sieci. Sprawdzę dokładnie w sobotę ponieważ jestem na delegacji.
2018-12-06 07:34
  verb Posty: 68 Ostrzeżenie: 0

Gdybyś ustawił Local IP Address 192.168.1.15 zamiast 192.168.2.15, to prawdopodobnie nie byłoby problemu. Lepiej wybrać wyższy (mniejsze szanse, że już został przydzielony).

2018-12-06 17:30
  gmaj22 Posty: 1673 Ostrzeżenie: 0
Oczywiście trzeba przy tym pamiętać, aby nie "wyskoczyć" poza zakres adresów przeydzielanych przez DHCP. Ale to akurat można ustawić.
2018-12-08 10:51
  Venon Posty: 48 Ostrzeżenie: 0
Sprawdziłem już i wiem co i jak, poniżej przedstawiam specyfikację
Router Orange
192.168.1.1
zakres DHCP 192.168.1.10 - 192.168.1.150


AP
Tp-LINK TL-WR543G z DDWRT
Tryb AP-Client Router
192.168.1.140
Połączenie wi-fi   ---->>> Site survey i są 2 sieci domowe z różnymi BSSID (wybrałem z najmocniejszym sygnałem)

Pomimo tego nie mam połączenia z internetem. Sprawdziłem również tablicę DHCP i nie ma tam AP (dodam też, że adres AP nie jest zajęty).

Sterownik
IP: 192.168.1.141
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.1.1

Gdy podłączam się kablem do AP próbuję pingnąć router ale otrzymuję komunikat, że upłynął limit czasu żądania
Załączam też zdjęcia z podstawowych ustawiń (jest tam stary adres IP)

Mam jeszcze możliwość zablokowania adresów w tablicy DHCP jeżeli jest taka potrzeba


dodane 2018-12-08 10:51
2018-12-08 11:20
  verb Posty: 68 Ostrzeżenie: 0
IP masz dostać z DHCP routera orange. Czyli na AP blokujesz przydzielanie.
2018-12-08 14:16
  Venon Posty: 48 Ostrzeżenie: 0
W zakładce DHCP zrobiłem disabled, ale w statusie WAN dalej przydziela mi jakis randomowy
2018-12-08 15:14
  verb Posty: 68 Ostrzeżenie: 0
Wstaw IP spoza zakresu DHCP routera orange. AP ma dostać stały IP.
2018-12-08 15:47
  bodziasty Posty: 2176 Ostrzeżenie: 0
Ja mam trochę inaczej.
Jeden router normalnie podłączony do dostawcy neta


do niego kablem podpięty linksys


pierwszy ma zakres ip 192.168.0.1
linksys ma 192.168.1.1
ustawiony jest na automatycznie pobieranie ip z pierwszego - typ połączenia - DHCP, można zmienić na statyczne ip, wtedy na żywca wpisujemy jakiś adres np 192.168.0.50 i też będzie się łączył.


u mnie śmiga - można to zobaczyć na podłączonych urządzeniach


piec ma ip 192.168.1.200 i jest dodatkowo podłączony przez sieć wifi, na linksysie mam jedną w domu i wszystko na nim śmiga - piec, fotowoltaika, bero


chodzi tak juz od kilku lat i nie narzekam, zmienialem dostawców internetu i nie bylo zadnych problemów



2018-12-08 18:37
  verb Posty: 68 Ostrzeżenie: 0
Tyle, że on chce połączyć routery po wifi, a kabelkiem z ap do stera. Lepiej rep z gniazdem eth było kupić ;]
2018-12-08 19:28
  bodziasty Posty: 2176 Ostrzeżenie: 0
no to odpala wifi jako klient wifi, wpisuje dane sieci do połączenia - nazwa sieci, hasło i już



2018-12-09 14:58
  Venon Posty: 48 Ostrzeżenie: 0
To co, sugerujesz zmianę softuz ddwrt na tomato?
2018-12-09 18:58
  bodziasty Posty: 2176 Ostrzeżenie: 0
nie - na tym tez powinno pójść 
2018-12-10 23:05
  Venon Posty: 48 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2018-12-08 18:37
Tyle, że on chce połączyć routery po wifi, a kabelkiem z ap do stera. Lepiej rep z gniazdem eth było kupić ;]



Sęk w tym, że to mój ostatni sezon ogrzewania tym piecem i nie widzę sensu doinwestowywania. Kiedyś śmigało mi ten zestaw na Neti ale zmieniłem dostawcę i się wszystko posypało ;/

2018-12-11 07:13
  verb Posty: 68 Ostrzeżenie: 0

Ustaw IP apeka np 192.168.1.222, DHCP wyłącz, wpisz nazwę sieci i hasło. Zapisz i ma działać.
Na funboxie powinieneś (ale niekoniecznie) zobaczyć urządzenie z IP jak wyżej. Łączysz kablem AP ze sterem i to wszystko.
Użytkownicy online: buczobucz, jopa, kitrownik1, Zemszal

Ostatnio dodany

Arkadiusz Nowak - dom

Czytaj więcej

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

Czytaj więcej

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

Czytaj więcej

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

Czytaj więcej