Forum  eCoal.pl v3.5  sprawdzenie ustawień Subskrybuj
First pagePrevious page5 / 6Next pageLast page
2018-12-08 10:33
  LiMat Posts: 140 Ostrzeżenie: 0
OK. Tak czy siak tylko CWU może teraz podnieść temp. powrotu bez zmiany CO.
2018-12-08 10:51
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
luk3335 jak podłaczysz wszystko to napisz co i jak ? Skoro masz mieć  termostaty na grzejnikach, to montaż siłownika 4D jest zbędny, chyba żeby mieć lepszy komfort sterowania instalacją i podgląd otwarcia zaworu  
2018-12-08 10:53
  LiMat Posts: 140 Ostrzeżenie: 0
U mnie na wykresie 10:08 lekkie otwarcie zaworu na tłoczeniu CWU - wzrost temp. powrotu i otwarcie 4D o 2%.
10:40 przymknięcie zaworu na tłoczeniu - obniżenie temp. powrotu i czekanie na stabilizację, bo 4D ma zwłokę + chwilowy większy powrót z z 4D do kotła. 
2018-12-08 11:12
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
No tak ale u Ciebie jest siłownik, który automatycznie wykrywa zmianę temp. za zaworem I odpowiednio się ustawia żeby ją utrzymać  
2018-12-08 11:33
  LiMat Posts: 140 Ostrzeżenie: 0
Zareagował na zabranie więcej ciepłej wody z kotła przez boiler CWU. Chciałem pokazać jak regulacja zasilania ciepłem CWU wpływa na powrót. Przy okazji widać jak wpływa na obieg CO. Słynny Zawijan napisał w poradniku, że regulacja kotła i obiegów odbiorczych to dwie różne sprawy. Racja. Najpierw ustawić spalanie w kotle i nie tykać, chociaż łapki świeżbią czko, a potem wyregulować instalacje odbiorcze. Cierpliwość jest bardzo wskazana.
2018-12-08 12:17
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
luk3335 napisał » 2018-12-08 09:10
Witam, wczoraj jakos nie bylo czasy zeby odp, wiec tak jezeli chodzi o podlogowke to za zaworem 4d na zasilaniu jest pompa co1 ona podaje do poszzegolnyhch nitek nzasilajaych np piwnica, parter, poddasze, a ponadto do odejsia na podlogowke gdzie jest po drodze pompa kolejna do podlogowki, ktora podaje do rozdzielacza. na pompie do podlogowki jest regulacja manualna niestety tylko, w skali 6 st, w tej chwili na podloge wychodzi 30st, a wraca jakies 26-27. polowa parteru to podlogowka a druga to grzejniki. grzxejnikow na parterze brak, gdyz nie wszystkie prace zakonczone. pozostala czesc domu juz wyposazona tzn wszedzie gdzie maja byc sa grzejniki, mam do grzejnikow zawory termo, ale jeszcze nie zalozone. czujnik temp zewn tez jest, tylko na czas prac przy ociepleniu zdementowany

dodane 2018-12-08 09:10jaakies podpowiedzi jak to dalej u mnie ustawic, os poprawic?? w szczegolnosci podnniesc powrot, z gory dziekuje

Podnieś temp. zadaną na kotle do 60st, skręć delikatnie zawór 4D, bo jak podniesiesz temp na kotle automatycznie skoczy ta za zaworem, wtedy więcej ciepła pójdzie na powrót Sprawdź poprawność zamontowania czujnika temp powrotu ( czy jest w odpowiednim miejscu - jak najbliżej króćca powrotu, czy jest dobrze przytulny do powierzchni i odpowiednio zaizolowany )  
2018-12-08 21:28
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
zrobie tak jak napisal leON22, ale wydaje mi się ze wtedy temp powrotu spadnie, bp jakos u mnie to idzie w parze z regulacja 4d, jak na instalacje wpuscze wiecej temp to powrot w gore (tzn chwilowo w dol, ale zaraz w gore), a jak zmniejszam temp w obieg to pczasie powrot i tak mniejszy niz to co idzie na co

dodane 2018-12-08 21:15czujnik spr oczywiście, ale raczej jest z nim wszystko ok

dodane 2018-12-08 21:26zauwazylem tez, ze piec sie chyba troche przystosowal do grupowego, gdyz mnieszy czas jest w grzaniu i dluzsze jest podtrzymanie,

dodane 2018-12-08 21:28rano jak usuwalem popiol to byl mieszany, troche spiekow troche piasku, ale ciezko sie odniesc kiedy to powstalo, bo ostatni popil obejmowal retortowy ecoal i grupowe, przy nastepnym usuwaniu wyjdzie prawda, kopczyk sie jednak troche zapadal
2018-12-08 21:39
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
Ok, jeszcze jedna uwaga w obwody CWU masz włączony priorytet histereza#2 inna niż 30st , poczytaj o tej opcji w instukcji obslugi sterownoka Nie wiem ,czy włączyłeś to celowo ,czy przypadkiem  
PS. Podnieś temp.powrotu na 47st ( zalecana różnica temp. między zasilaniem a powrotem 10st ) wtedy pompa cwu będzie chodzić non-stop, tym samym odpowiednio chronić powrót
2018-12-10 10:25
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
rozumiem, że histereza#2 w cwu powinna być 30, nie pamietam, czy to w ogile zmieniałem, druga spraw jak ustawiam temp min powrotu np 45 stopni to pompa cwu caly czas pracuje, a tak powrot sie nie podnosi, zalozylem wczoraj termostaty na grzejnikach i zmniejszylem troche grzanie

dodane 2018-12-10 10:25zauwazylem tez, ze od jakiegos czasu po wyjsciu z podtrzymania do grzania temp spada ponizej zadanej 57 do np 35 z groszami, nie za nisko??? wczoraj spojrzalem na kopczyk, troche zapadniety, jakies porady??
2018-12-10 12:54
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
luk3335 napisał » 2018-12-10 10:25
dodane 2018-12-10 10:25zauwazylem tez, ze od jakiegos czasu po wyjsciu z podtrzymania do grzania temp spada ponizej zadanej 57 do np 35 z groszami, nie za nisko??? wczoraj spojrzalem na kopczyk, troche zapadniety, jakies porady??

Jak do 35st to stanowczo za nisko , chyba że zrobiłeś czeski błąd i miało być 53st , to OK
Co do pierwszej części Twojej wypowiedzi , to tak histereza#2 ma być 30st ( priorytet cwu wyłączony ) . Wygląda na to , że ta ochrona pompą CWU u Ciebie nie działa  Spróbuj całkowicie wyłączyć ochronę powrotu , zobaczymy czy to coś zmieni 
2018-12-10 13:11
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
czeski bład sie wkradł, do 53 oczywiscie

dodane 2018-12-10 12:58tak jak napisałem, pompa cwu pracowała non stop , temp cwu jakies 56-57 stopni, a powrot nie drgnal

dodane 2018-12-10 12:58wylącze, spr

dodane 2018-12-10 13:01muszę jeszcze spr umiejscowienie czujnika, bo bardzo mnie dziwi temp tego powrotu

dodane 2018-12-10 13:02w szczególności, że dla oep 25kW producent zaleca min. temp powrotu 55 st

dodane 2018-12-10 13:11jeszcze jedno pytanie, czy na zapadajacy sie kopiec w przypadju moich ustawien, mozna zwiekszyc ilosc powtorzen??
2018-12-10 13:16
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
W przypadku zapadającego się kopca masz dwa wyjścia : jak kociołek dobija do temp zadanej wystarczy zmniejszyć delikatnie moc dmuchawy na obu mocach . Jak ma problem z dojściem do temp.zadanej , tak jak napisałeś dodać po jednym podaniu

PS. U Ciebie wystarczy zmniejszyć moc dmuchawy Chyba , że wypala Ci opał w podtrzymaniu pewny
2018-12-10 14:41
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
dzieki ponownie
2018-12-10 14:55
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
Skoro masz już zamontowane termostaty na grzejnikach , to temp.wew.pomieszczeń reguluj nimi Temp.za zaworem 4D ustaw na 50st , kotła podnieś na 60st , zobaczymy wtedy jaki będziesz miał powrót 
2018-12-11 08:13
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
sprawa się wyjaśniła - czujnik temp powrotu był trochę w złym miejscu usytuowany jeżeli chodzi o ochronę powrotu cwu, gdyż był na powrocie z 4d i nie łapał powrotu z cwu, wiec praca pompy cwu i jej ochrona nie były w ogóle przez czujnik wyłapywane, wczoraj rzuciłem okiem i się połapałem, od razu zmieniłem położenie na bliżej pieca i teraz czujnik obejmuje cały powrót zarówno ten z 4d i cwu, teraz ochrona powrotu przez cwu działa bez zarzutu

dodane 2018-12-11 08:13wiec jeden temat wyjaśniony
2018-12-11 15:23
  leON22 Posts: 2234 Ostrzeżenie: 1
Tak mi się również wydawało , że z tym czujnikiem jest coś nie teges Jak widzisz , przy obecnych ustawieniach masz tzw."piłę" na wykresie temp.powrotu ( pompa się wyłącza , bo są spełnione dwa warunki : osiągnięta temp.powrotu 45st / +2 i temp. CWU ) , szkoda pompy  Podnieś min.temp. powrotu na 47st i CWU na 55st , w sumie temp.CWU i tak będzie zbliżona do temp.zadanej kotła
2018-12-12 07:17
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
ok, ale tryb cwu właczony, czy moze byc tak jest, ze wylaczony, a i tak pracujaca pompa  dogrzewa cwu

dodane 2018-12-12 07:17przez "szkoda pompy" rozumiesz, że się włącza i wyłącza??? czy coś innego???
2018-12-12 07:27
  Jowtek Posts: 15 Ostrzeżenie: 0
Może być, ostawiasz ochronę CWU i temp powrotu na taką której Twój piec nigdy nie osiągnie i pompa pracuje cały czas
2018-12-12 07:34
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
jeszcze jedna prosba, czy temp podajnika, która jest u mnie (ok 42st) nie jest za wysoka??? powodem moze byc zapadajacy się kopiec?? zmniejszyłem jeszcze po 1% nadmuch dla każdej z mocy
2018-12-12 10:45
  budgie1 Posts: 406 Ostrzeżenie: 0
Dzień dobry. Właśnie przeszedłem ze spalanie w automacie na grupowe. Proszę o spojrzenie fachowym okiem na moje ustawienia, Z góry dziękuję
First pagePrevious page5 / 6Next pageLast page
Users on-line:

Recently added

dom-piec0420

See more

Wyszukiwarka

Wpisz moc kotła do wyszukiwarki - zobaczysz wszystkie kotł...

See more

Bruli.pl

Chcesz dowiedzieć si więcej o sterowniku bruli.pl ?...

See more

eCoal.pl

Chcesz dowiedzieć się więcej o sterowniku eCoal.pl ?...

See more