Forum  eCoal.pl v3.5  sprawdzenie ustawień Subskrybuj
First pagePrevious page4 / 6Next pageLast page
2018-12-07 12:02
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
tego nie wiem, nie ma mnie w domu, nie mam jak spr, tylko odczyt ze sterownika

dodane 2018-12-07 12:00czyli 38 40 42, bo zmienilem miedzy czasie, nie jestem pewny

dodane 2018-12-07 12:02zmienione 8-16, po 5 podan, dmuchawa 38,40 i 42

dodane 2018-12-07 12:02zobaczymy
dodane 2018-12-07 12:02z trybem podtrzymania ok?? czy cos zmienić??
2018-12-07 12:03
  Criss Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Jak sobie zmieniasz moc kotła to ustawiaj sobie pomiędzy dwiema sąsiadującymi mocami, tak wychodzi najlepiej. Jak np. teraz dałeś maks 16 to min daj na 12.
2018-12-07 12:04
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0

ok

dodane 2018-12-07 12:04zmienione, resszta jak powyzej napisalem
2018-12-07 12:09
  Criss Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Podtrzymanie będziesz musiał dopasować jak już zacznie ładnie osiągać zadaną. Zazwyczaj jest ok mniej więcej tak: podawanie 7-10s, postój podajnika 45-60 min, krótka przerwa 20-60s, dmuchawa 35-40% i tak po 2 podania.
dodane 2018-12-07 12:09Wszystko opiera się na obserwacjach. Jak będzie dochodził do zadanej to na podstawie obserwacji spalania dopasowujesz parametry. Jak już ustawisz to później już tylko minimalne korekty w zależności od odczuwanej temp. w pomieszczeniach i zmian pogody
2018-12-07 12:22
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
to dziekuje za pomoc, w razie pytan bede pisal

dodane 2018-12-07 12:22jeszcze jedno pytanie na schemacie ogolnym mam info, ze tryb cwu wylaczony, ale wiedze, ze pompa cwu zalaczona, o co chodzi??
2018-12-07 13:04
  Criss Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Odpowiedź jest prosta. Sam pisałeś, że nie używasz jeszcze ciepłej wody bo tam nie mieszkasz. To tak jak u mnie, masz wyłączone w sterowniku a pompa chodzi tylko dlatego bo masz włączoną ochronę. Mnie bardziej zastanawia dlaczego przy 54 stopniach na boilerze masz tak niską temp. powrotu? U mnie porównując różnicę temp. powrotu i CWU wskazania oscylują pomiędzy 2-3 stopniami.
2018-12-07 13:21
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
też zwróciłem na to uwage, zmieniłem nawet poki co min temp powrotu na 40, zeby kociol do grupowych ustawien sie dopasował, a nie gonił cwu po powrot, ale nie wiem czy dobrze, tak czy owak nawet przy temp cwu 56, powrot nie przekroczyl 41, jest jakby uzalzniony od temp 4d

dodane 2018-12-07 13:18przeciez cwu jest na krotkim obiegu, mam zbiornik 2-3 m od pieca, nitka z pompa cwu idzie osobno , wydaje mi sie ze omija 4d, ale powrot wraca przez 4d, tak z glowy opisuje, najwyzej zdjecie instalacji wstawie

dodane 2018-12-07 13:19i jeszcze jedno teraz zalpal wlasciwy rytm chyba mniej-wiecej dobija do zdanej spada i wraxca tak 2, czy cykle juz poszlo, ale nie za mało przebija zadana? bo dochodzi do 57,3 i stop i wchodzi w podtrzymanie

dodane 2018-12-07 13:21i czy samo podtrzymanie nie jest za krotko
2018-12-07 13:35
  Criss Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
No powrót zależy również od 4D - im więcej puścisz na kaloryfery tym zimniejsza woda będzie wracała do kociołka. Pisałeś, że 4D masz na 3-4 ustawiony tak? W 10-stopniowej skali?

Zarówno zasilenie jak i powrót CWU musi omijać 4D. Zawór 4D jest od zasilania temp. na kaloryferach/podłogówce. Stąd też cały sens ochrony powrotu przez CWU. 

W grupowym nie będzie Ci przebijało temp. o kilka stopni - tak robi tylko automat Na grupowym temp. tak oscyluje w granicach 0,2-1 stopień powyżej zadanej. Tu bardziej chodzi o stabilizację pracy. Zobacz mój wykres, chodzi o taką powtarzalność cykli. Jak kociołek pracuje stabilnie to mniej spala.
2018-12-07 13:52
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0

mozliwe ze powrot tez omija 4d, nie pamietam z glowy,

w 6 st skali mam zawor 4d - https://kotly.com/pl/287-zawor-mieszajacy-czterodrogowy-wita-minimix-mi-4.html
dalej, jak sobie przypominam, to zawsze odkad mam piec powrot byl uzalezniony od 4d tzn nigdy nie przewyzszyl tego co idzie na zasilanie, nawt jak pracowal na 2-3 4d


dodane 2018-12-07 13:48moze to poczatek pracy w grupowym, ale zauwazylem, ze cykl grzania jest długi

dodane 2018-12-07 13:49powrot z CWU bedzie omijał 4d, mam w telefonie takie zdjęcie i tak mi wychodzi

dodane 2018-12-07 13:52zreszta podpiecie pieca i cwu i ten osprzet z pompami robil ogarniety gosc, instalacje kto inny i sa pewne bledy, ale to juz inna historia
2018-12-07 14:18
  Criss Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Spróbuj zwiększać jeszcze nadmuch po 1% do każdej mocy i obserwuj czy szybciej będzie osiągał temp.
2018-12-07 14:39
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
ok
dodane 2018-12-07 14:32dobrze rozumuje, ze skoro mam przedział 12-16 to reszte ustawien wprowadzam tez dla 12 i 16, pozostale pomijam

dodane 2018-12-07 14:39dziwne po dodaniu po 1% do 12 i 16 temp zczela spadac, za maly kopczyk i za duzy wiatr??
2018-12-07 14:43
  Criss Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
W zasadzie tak bo tylko tych mocy aktualnie używa sterownik aczkolwiek możesz również zmienić dla pozostałych mocy (jak tam chcesz). Dmuchawa zazwyczaj 2% różnicy pomiędzy poszczególnymi mocami.
dodane 2018-12-07 14:43A jak aktualnie wygląda kopiec? Utrzymuje się lekko nad palnikiem? Popiół sypki bez spieków czy "popcorn"?
2018-12-07 14:55
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
dopiero wieczorem to bede mogl spr

dodane 2018-12-07 14:53dziwi mnie jeszcze jedno, jak wchodzi w podtrzymanie to (przynajmniej tak na schemacie widać) dmuchawa jest na 0%, pomimo ustawionej w trybie podtrzymania 38%, cos pomieszalem z ustawieniami

dodane 2018-12-07 14:550% jest dokładnie miedzy 57-57,3, a jak spada ponizej 57 to się uruchamia i pracuje na 41 czyli jak w grzaniu, wiec w ogole jakby podtrzymania nie lapalo, ale w zdarzeniach jest info ze piec przechodzi do podtrzymania
2018-12-07 15:03
  Criss Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Tak właśnie wygląda podtrzymanie Dmuchawa w podtrzymaniu uruchamia się dopiero jak temp. spalin spadnie poniżej pewnej wartości a piec nadal będzie utrzymywał temp. zadaną. Jak piec osiągnie zadaną i cykl zakończy się, dmuchawa wyłącza się a piec przechodzi w podtrzymanie a w związku z tym, że jest zima i piec szybko traci temp. to nie zobaczysz dmuchawy w podtrzymaniu. Chyba nie czytałeś w ogóle instrukcji kociołka, co?
2018-12-07 15:05
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
cos tam czytalem, ale juz jakis czas temu, no nic bede obserwowal to i najwyzej przesle kolejne pytania, poki o dzieki
2018-12-07 15:13
  Criss Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Grzejesz duży domek więc niewykluczone, że będziesz musiał na jeszcze większej mocy pracować (16/20).
2018-12-07 18:03
  leON22 Posts: 5127 Ostrzeżenie: 1
Witam , luk3335 mam pytanie , czym sterujesz temperaturą podłogówki ? Czy w podłogę "leci" ta sama temp co  wobieg CO z z grzejnikami ? Rozumiem, że grzejniki w salonie i kuchni jeszcze nie podłączone ? Proponuję zakup siłownika do zaworu 4D i montaż czujnika temp.zew , chyba że na grzejnikach masz termostaty ?
PS. Co do reszty ustawień, to @Criss  super Ci to wytłumaczył  
2018-12-08 09:10
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
Witam, wczoraj jakos nie bylo czasy zeby odp, wiec tak jezeli chodzi o podlogowke to za zaworem 4d na zasilaniu jest pompa co1 ona podaje do poszzegolnyhch nitek nzasilajaych np piwnica, parter, poddasze, a ponadto do odejsia na podlogowke gdzie jest po drodze pompa kolejna do podlogowki, ktora podaje do rozdzielacza. na pompie do podlogowki jest regulacja manualna niestety tylko, w skali 6 st, w tej chwili na podloge wychodzi 30st, a wraca jakies 26-27. polowa parteru to podlogowka a druga to grzejniki. grzxejnikow na parterze brak, gdyz nie wszystkie prace zakonczone. pozostala czesc domu juz wyposazona tzn wszedzie gdzie maja byc sa grzejniki, mam do grzejnikow zawory termo, ale jeszcze nie zalozone. czujnik temp zewn tez jest, tylko na czas prac przy ociepleniu zdementowany

dodane 2018-12-08 09:10jaakies podpowiedzi jak to dalej u mnie ustawic, os poprawic?? w szczegolnosci podnniesc powrot, z gory dziekuje
2018-12-08 10:03
  LiMat Posts: 160 Ostrzeżenie: 0
Teraz: zawór 4D zamknięty. Powrót z podłogówki <30C. Ochrona powrotu CWU 55C. Ja zwiększyłbym ilość CWU powracającej do kotła, dla podniesienia temperatury powrotu. Jak masz zdławiony powrót z CWU np. zaworem to go lekko odkręcaj i sprawdzaj. Oczywiście nie pozostanie to bez wpływu na obwody CO, bo CWU weźmie więcej ciepła.
2018-12-08 10:28
  leON22 Posts: 5127 Ostrzeżenie: 1
LiMat kolega ma zawór otwarty tylko nie ma siłownika i ster pokazuje 0 %  
First pagePrevious page4 / 6Next pageLast page
Users on-line: aiskrzycki81, Dziwoki, JanU, leon, Nadstmar, piec-mans25, wajnerj