Forum  eCoal.pl v3.5  sprawdzenie ustawień Subskrybuj
First pagePrevious page3 / 6Next pageLast page
2018-12-07 08:09
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0

Witam, jak w temacie, proszę o rzut oka na ustawienia i pracę pieca. Póki co jadę w retortowym e-coal. Zastanawiam się czy przejść na grupowe. Proszę o podpowiedzi czy warto, widząc jak pracuje piecyk. Z góry dziękuję.
2018-12-07 08:40
  Criss Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Zawsze warto bo kociołek mniej spala Na początek zmień sobie algorytm wygaszania na "tylko w grzaniu", ochrona powrotu na "pompa cwu" oraz zwiększ min. temp. powrotu na 50 stopni bo stracisz gwarancję. Ja bym jeszcze ustawił pompy żeby chodziły cały czas a nie cyklicznie, w tym celu ustawia się "czas pracy pompy" na 0, ale to już jak uważasz. A jak obecnie wygląda u Ciebie popiół? Dobrze się spala, nie spieka? Widzę, że masz tylko 19 stopni w domu, to przez ochronę powrotu za pomocą 4D, masz zawór zamknięty i ciepło nie idzie Ci na kaloryfery. Chyba, że masz tak ustawione celowo
2018-12-07 08:58
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0

dzieki za podpowiedzi, więc po kolei, wlasnie zakonczylem budowe domu, wprowadzka na tygodniach, ten sezon grzewczy jest pierwszym prawdziwym, bo po pelnym ociepleniu itd (dwa poprzednie sezony tez ogrzewałem tym piecem, ale to było tylko po to, zeby mróz się nie dostał
popiól - uruchomiłem piec w niedz (02.12.), pierwszy popiół wyjałem we wtrorek wieczorem, nie było go dużo, jednak troche spieków były, nie było tak jak np w pierwszym sezonie palilem piekarami to był sam proszek, teraz palę wesołą
powrot - ster zaw 4 droz jest tylko widoczny, nie mam siłownika, więc steruje manualnie, ta ochrona powortu jest tak wpisana, wiec uwazasza ze za niska??? na grzejniki idzie ok 43-44, wiec myslalem ze strata ok 1-1,5 st to nie duzo, jednak jest ten krotki obiek przy zaw 4 droz, wiec tez sie zastanawiałem dlaczego powrót nie jest wyzszy
ochrona powrotu - zmienie na cwu jak napisale, ale pompe mam wylaczona, bo nie korzystam jeszcze w pełni z cwu, jeszze się nie wprowadzilismy, w okresie letnik solary nagrzewały wode
19 stopni w domu - czujnik jest umieszczony na parterze, gdzie uruchomiaona jest podłogowka (połowa parteru) bo reszta np salon i jadalnia ma grzejniki, ale jeszcze malowanie wiec nie zakladam, prawdziwa temp w domu to ok 21-22 odczyt ze zwyklego termometra z poddasza

dodane 2018-12-07 08:51oczywiscie wskazowki zastosuje

dodane 2018-12-07 08:54widze ze ochrona powrotu na pompa cwu to automayczne uruchomienie cwu

dodane 2018-12-07 08:55jezeli przy czasie pracy pomp wpisze 0 to bd działaly caly czas??

dodane 2018-12-07 08:56przy tym mam zadana cwu na 45?? nie za mało jak na powrót??

dodane 2018-12-07 08:58leci drastycznie temp kotla, cos zle zrobione??
2018-12-07 09:05
  Criss Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
No my możemy Ci pomóc na podstawie tego co widzimy na Twoim sterowniku i tego co nam napiszesz. Sugerowałem się tym co widzę a widziałem zamknięty 4D i 19 na kaloryferach Co do temp. powrotu to zależy jaki masz kocioł, przeczytaj w instrukcji jaką minimalną temp. powrotu wymaga producent. Ja w swoim najnowszym Ogniwie mam, że min. temp. powrotu muszę utrzymywać na poziomie 50 stopni żeby nie stracić gwarancji. A po drugie to jak będziesz trzymał niski powrót czeka Cię dość szybko tzw. korozja niskotemperaturowa. Ja w swoim domku też jeszcze nie mieszkam, ale powrót realizuję za pomocą pompy CWU bo całkiem dobrze się to sprawdza (nie mając żadnej pompy kotłowej). Poza tym, jak kończę jakieś prace to zawsze przyjemniej jest umyć ręce w ciepłej wodzie (to tak na marginesie)

Na początku spadnie Ci temp. na kotle bo masz zimną wodę w boilerze więc kociołek musi ją ogrzać. Przy ochronie powrotu przez CWU sterownik będzie Ci dogrzewał wodę aż osiągnie min. powrót to normalne.

Jak ustawisz czas pracy pompy na 0 to będzie chodziła bez przerwy chyba, że dodatkowo włączysz opcję "zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia" wtedy zatrzyma się jak osiągniesz temp. tam gdzie masz czujnik wewnętrzny.
2018-12-07 10:37
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
zauwazyłem też że kocioł w ogóle nie przechodzi w podtrzymanie, dobrze/źle??

dodane 2018-12-07 10:37pomimo ustaw min temp porotu 50, to powrot jakby współgral z tym co idzie na grzejniki, czyli np. za zaworem wychodzi 44, a powrot jest 43, pomimo tego ze cwu ok 56-57 jest, blad w instalacji?? czy jeszcze potrzeba czasu na efekty ustawien??
2018-12-07 10:53
  Criss Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
W eCoal tak będzie bo on dąży do osiągnięcia zadanych parametrów a w Twoim przypadku skoro czujnik temp. jest w najzimniejszym miejscu gdzie masz zaledwie 19 stopni a ustawiłeś temperatury zadane pomiędzy 22,5 a 23,5 to automat będzie gonił kociołek aż nie osiągnie na czujniku temp. normalnej (wg. Twojego programatora). A jak masz teraz ustawiony 4D? Może jest za bardzo otwarty i dlatego też ciężko jest osiągnąć zadany powrót. Możesz mieć też aktualnie duże zapotrzebowanie na ciepło (niedogrzany dom). Ja swój 3 dni dogrzewałem, wszystko w mury wchodziło Poza tym powiedz jaką powierzchnię ogrzewasz bo widzę, że kociołek 25 kW.

Przejdź na spalanie grupowe, na początek spróbuj moc min. 8 kW moc a maks 12 kW po 4 podania dmuchawa 34 dla 8 kw i 36 dla 12 kW. Potem będziemy korygować w zależności jak będzie się spalało i osiągało temp. Moc kotła ustaw na 57 stopni na początek.
2018-12-07 11:15
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
powierzchnia domu to ok 300m2, zawor 4d mam w polowie, miedzy 3/4, przejde na grupowe spróbujemy, ale nie wiem czy dam rade teraz wprowadzic ustawienia, jezeli nie to wieczorem, dzieki za pomoc

dodane 2018-12-07 11:07dobra zmienione, rozumiem, ze skoro moce 8-12 to wyzsze kW mnie nie interesuja tzn nie musze ich ustawiać??

dodane 2018-12-07 11:13jezeli ma to pomóc w procesie spalania, to moge wylaczyc czyjnik temp w CO1, gdyz tak jak napisałem wczesniej, podaje prawidłowy odczet, ale jest w miejscu gdzie uruchomiona jest podlogowka, bo grzejniki nie zostały jeszcze zawieszone(czekaja na malowanie pomieszczen)

dodane 2018-12-07 11:14a pareter mam otwary uklad pomieszczen, iec brak grzejników w salonie i jadalni poki co ma duze znaczenie, tak jakby polowa parteru nie jest ogrzewana w ogole

dodane 2018-12-07 11:15no i kocioł wszedl w tryb podtrzymania
2018-12-07 11:16
  Criss Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Histereza kotła na 0 bo cały czas będzie pracował z mocą 12 kW. Na razie zostaw 8-12 zobaczymy jak będzie osiągał kociołek temp. i jak będzie wyglądało spalanie (popiół).
2018-12-07 11:18
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
prosze jeszcze o spr ustawien trybu podtrzymania

dodane 2018-12-07 11:18ok
2018-12-07 11:18
  Criss Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Ale przypuszczam, że przy 300m będziesz musiał dawać więcej podań lub ustawić wyższą moc min. kociołka - zobaczymy. Dom masz docieplony (ściany, strop, podłoga)?
2018-12-07 11:22
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
obie histerazy na 0?? tzn histeraza kotła i histeraz przejscia na moc maks, czy tylko ta pierwsza

dodane 2018-12-07 11:20tak, dach ok 25-30 cm welny, sciany 15 cm styro, grafit lambda 0,0032, podlogi tez docieplone, styro 5-6 cm w zaleznosci od pomieszczenia, w szczegolnosci na gruncie w piwnicy

dodane 2018-12-07 11:22po czym spr czy bedzie trzeba zwiekszyc moc lub ilosc podan??
2018-12-07 11:24
  Criss Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Tylko histereza kotła na 0, przejście na moc maks daj na 1,5 stopnia.
dodane 2018-12-07 11:24Kociołek będzie miał problemy z dojściem do zadanej temp., powrót będzie niedogrzany - ogólnie na wykresach będzie widać jak pracuje (o ile czujniki są w dobrych miejscach).
2018-12-07 11:29
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
ok, mam wrażenie, ze po pierwszym przejscu w podtrzymaniu nie spadla za bardzo temp , nim zaczal grzac??

dodane 2018-12-07 11:29czujniki w dobrych miejscach
2018-12-07 11:31
  Criss Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Na początku może tak być, stabilizacja kociołka wymaga ciut czasu Ważne teraz żeby ustawić "minimalne" ustawienia dla Twojego kotła/domu żeby osiągał wymagane temperatury i przy tym spalał swoje minimum. Daj mu ze dwa cykle żeby zobaczyć czy dobije do zadanej i w jakim czasie.
2018-12-07 11:40
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
jest problem chyba, bo dotarl do 53,4 zatrzymalo sie i spadlo na 53,3

dodane 2018-12-07 11:33dobra czekamy

dodane 2018-12-07 11:40temp w dol zjezdza, cos zmienic???
2018-12-07 11:57
  Criss Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Nie dochodzi do zadanej, daj moc min na 12 a maks na 16 kW i obserwuj.
2018-12-07 11:58
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
nie zmieniac pozostalych ustawien?? dorzucilem na 5 podan i wiatr na 36 i 38, cos drgnelo,
2018-12-07 11:58
  Criss Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
A jak wygląda kopiec? Utrzymuje się lekko nad palnikiem? Popiół sypki czy się spieka? Groszek dopala się czy zostają niedopałki w popielniku?
2018-12-07 11:59
  luk3335 Posts: 66 Ostrzeżenie: 0
przy 8-12
2018-12-07 11:59
  Criss Posts: 29 Ostrzeżenie: 0
Dmuchawę daj po 2% więcej w każdej kolejnej mocy i daj po 5 podań wszędzie.
First pagePrevious page3 / 6Next pageLast page
Users on-line: drozdmarcin4, Dudkowski, KOZ18, luki362, majdajanusz, mebelsystem, Piotr1975, seneka72, Wackox